Miroslav Nikolić i Željko Rebrača (©Starsport)
Miroslav Nikolić i Željko Rebrača (©Starsport)

Javna debata o strancima u Srbiji: Svi protiv, ali ako mogu da nas odvedu na velika takmičenja...

Vreme čitanja: 2min | sre. 23.02.22. | 09:29

Rebrača nema tu dilemu i apeluje da se posvetimo radu sa mladima. Muta Nikolić dodaje da ipak ne bi smele da nam se ponove Olimpijske igre u Tokiju

Svetislav Pešić je pokrenuo debatu, košarkaška javnost se uskomešala. Stranci u reprezentaciji Srbije – da ili ne? I čini se da dileme uopšte ne bi bilo da rat Fibe i Evrolige nije velike košarkaške nacije doveo u rizik da strepe za plasman na velika takmičenja, jer u kvalifikacijama igraju sa drugim, pa i trećim selekcijama. Proslavljeni Željko Rebrača i Miroslav Nikolić ipak dižu glas protiv inostranih igrača u državnom timu.

U principu ja sam protiv stranaca. Punih 20 godina sam bio u reprezentaciji i znam šta je čini, znam šta je potrebno d igrači imaju... Stranci to nemaju, oni sve što rade, rade za pare, dok naša deca igraju za džabe“, kategorički će popularni Muta Nikolić za Blic, dok Rebrača u istom tonu nastavlja razgovor za Večernje novosti.

Izabrane vesti

Ako se nacionalna selekcija tretira kao klub koji juri rezultate, onda je to u redu. Ako je nacionalna selekcija to što jeste, onda sam protiv. Za mene je to prihvatljivo samo u slučaju da neko dugo živi u našoj zemlji, da je prošao naše mlađe selekcije. Apsolutno nisam za to da uzimamo igrača sa 28 godina da bismo jurili nekakve reuzultate“.

Posebno napominje Rebrača...

Ovo nije moja polemika sa Pešićem, samo iznosim svoj stav da bi za reprezentaciju Srbije trebalo da igraju Srbi. Tačka“.

Teoretski, danas postoje i druge mogućnosti. Poslednjih sezona Partizan i Crvena zvezda su „izgurali“ pasoše za desetak Amerikanaca. Od Kevina Pantera i Marskusa Pejdža do Korija Voldena i Čarlsa Dženkinsa, da se zadržimo samo na nekima. Mogu li uopšte oni da doprinesu Orlovima?

Ne vidim nijednog koji zadovoljava kriterijum da može da igra za nacionalnu selekciju“, kao iz topa odgovara Rebrača.

Nikolić je pak ovde fleksibilniji, ali baš zbog pomenutog rata Fibe i Evrolige.

Da se razumemo, nemam ništa protiv da pomognu... Ako je to cena da se plasiramo na Svetsko prvenstvo onda sam za to da Panter ili neki drugi stranac igra za Srbiju. Moramo da iskoristimo sve što nam se pruža da se kvalifikujemo. Tokio ne sme da nam se ponovi. Ali, kad prođemo i kada odemo na SP ili Olimpijadu, onda nam stranci više nisu potrebni. Ponoviću, jaki smo kao zemlja. Samo da budemo kompletni“.

A šta nam onda treba da se ne ponove olimpijske kvalifikacije u kojima smo ispali od Italije?

Baza igrača se smanjuje zato što ne radimo dobro sa mladima. Idemo u tom pravcu da tražimo lakše rešenje, nekakvu prečicu kao što je angažovanje stranaca, umesto da zasučemo rukave i posvetimo se radu s mladim igračima. Zbog čega se ne upitamo zašto osim Jokića i Bogdanovića nemamo još nekog vrhunskog igrača na NBA nivou. Ko će igrati na poziciji plejmejkera posle Micića i Teodosića? Nema nikog na tom nivou. Evo, imamo Pantera. On je Srbin“, ironično će Rebrača.



tagovi

Miroslav NikolićŽeljko Rebračakošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara