Foto: AFP
Foto: AFP

Jeste li spremni za neočekivano finale NBA? Mala prednost Finiksu, mnogo zavisi od Janisa

Vreme čitanja: 8min | uto. 06.07.21. | 19:22

Već sada zna je da će prsten dobiti Tori Krejg. Ovaj član Finiksa u prvom delu sezone je igrao za Milvoki, a prema pravilima lige ima pravo na prsten i ako Baksi osvoje

Jeste li zaboravili na NBA ligu? Svi košarkaški navijači proteklih dana pratili su kvalifikacije za Olimpijske igre i svu energiju usmerili na to takmičenje, a nakon šta su nas srpski košarkaši razočarali i ostali bez puta za Tokio, vreme je da se vratimo na druga košarkaška događanja. A počinje jedno od najvećih - finale NBA lige.

Da nas je neko pre početka sezone uveravao da će u finalu igrati Milvoki i Finiks, gotovo da bismo ga smatrali ludim. Dobro, Baksi su pre početka sezone glasili kao druga ili treća ekipa na Istoku, ali smatrali smo da treba da se dogodi pravo čudo da Bruklin ne osvoji tu konferenciju. Čuda nije bilo, ali je bilo povreda koje su Netse ostavile u drugom krugu plej-ofa, a izbacio ih je upravo Milvoki koji je pre toga bio bolji od Majamija, a nakon toga je u šest utakmica pobedio Atlantu i tako izborio svoje NBA finale u istoriji kluba. Prvi put su u finalu igrali 1971, kada su i osvojili jedini NBA naslov pobedivši s 4-0 Baltimor Bulets. Tu su ekipu predvodili Oskar Robertson i Karim Abdul-Džabar koja tri godine kasnije u finalu nije uspela da pobedi Boston Seltikse. Milvoki je tada, da ne bude neke zabune, igrao u Zapadnoj konferenciji.

Izabrane vesti

Finiks svoj NBA naslov do sada nema, a treći im je nastup u NBA finalu. Prvo su 1976. izgubili od Bostona, a 1993. su generaciju predvođenu Čarlsom Barklijem, Kevinom Džonsonom i Denom Marlijem zaustavili Čikago Bulsi s Majklom Džordanom. Sansi se nadaju da je ovo njihova godina, treća sreća, a do finala su došli s pobedama protiv Los Anđeles Lejkersa, Denver Nagetsa i Los Anđeles Klipersa. Sansi su tako na sjajan način zaokružili sezonu u kojoj su bili jedna od najboljih ekipa u NBA ligi. Prošle sezone nisu ušli u plej-of, a ove su u finalu.

Bez obzira što su do finala došli zasluženo, upravo Finiksov put do finala na neki način najbolje ocrtava sve ono šta se događalo u ovom plej-ofu, odnosno celoj sezoni. Zbog malog vremena za odmor nakon prošle sezone, ali i velikom broju utakmica u malom vremenskom roku, ova je sezona definitivno oštećena zbog mnogih povreda. Tako su Sansi u prvom krugu imali lakši posao nakon šta se povredio Entoni Dejvis, u drugom protiv njih nije igrao Džamal Mari, a u finalu Zapada Klipersi su nakon par utakmica ostali bez Kavaja Leonarda. Daleko od toga da to umanjuje uspeh Sansa, koji su, ponavljamo, sasvim zasluženo došli u ovo finale - oni su jednostavno iskoristili ono šta im je ponuđeno, a i sami su imali problema s povredama. Pre svih se to odnosi na Krisa Pola koji je na početku plej-ofa imao problem s povredom, a kasnije je bio u izolaciji zbog koronavirusa.

Kris Pol je definitivno najveći razlog zbog kog je Finiks u velikom finalu. On se pre početka sezone priključio Sansima i potpuno se uklopio u tim kojem je, tako sada izgleda, upravo nedostajao iskusni plejmejker da se sve složi. Uz Pola je Devin Buker mogao da igra dosta slobodnije, bez razmišljanja o organizaciji napada, uz Pola je Deandre Ejton dobio nebrojeno mnogo lopti na ziceru posle postavljenog pika, uz Pola su krila Mikal Bridžes i Džej Krauder postali sigurni da će uvek dobiti loptu na vreme kada se oslobode svojih čuvara, bilo na šutu za tri poena, bilo na ulazu pod koš. Kris Pol je definitivno zaslužio glasove u izboru za MVP-a sezone, a njegove brojke izgledaju sve bolje kako sezona ide prema kraju. U finalu Zapada je igrao četiri utakmice, prve dve je propustio zbog kovida, a u tim mečevima je bio na proseku od 24 poena, 8,8 asistencija, 3,3 skoka i 1,8 osvojenih lopti po utakmici. S time da je u poslednjoj, šestoj utakmici te serije, postigao 41 poen uz osam asistencija, četiri skoka, 66,7% šuta i neverovatnih sedam trojki iz osam šuteva iza linije za tri poena.

Biće zanimljivo videti kako će se Milvoki odlučiti na odbranu na Polu. Protiv Atlante Baksi su takođe imali posla s jednim odličnim plejmejkerom, a na Tre Jangu se menjalo nekoliko igrača s time da je dobar deo posla na njemu odradio Pi-Džej Taker, čovek koji valjda može da brani svakog igrača na svetu. Uz njega, sigurno će i Džru Holidej igrati odbranu na Polu, a ne bi nas čudilo da svoje minute u odbrani na ovoj poziciji dobije i Kris Midlton. On će, ipak, verovatno više da pazi na Bukera, a Milvoki stvarno ima sreću da ima nekoliko odličnih odbrambenih igrača pa trener Majk Budenholzer ima dosta opcija na toj strani parketa. Međutim, dosta toga šta Baksi inače rade pada u vodu zbog povrede Janisa Adetokunba.

Grčki košarkaš se povredio u četvrtoj utakmici serije finala Istoka protiv Atlante, a iako su njegovi saigrači pobedili Hokse bez njega u sledeće dve utakmice, ipak će Janis puno da nedostaje svojoj ekipi. Doduše, još uvek nije potpuno isključeno da će on da zaigra u NBA finalu, američki mediji javljaju da je to čak vrlo verovatno, ali pitanje je u kojoj će formi Janis biti nakon što je povredio koleno. Koliko će Janis nedostajati Milvokiju najbolje govori podatak o broju poena koje je on postigao u dva meča regularne sezone protiv Finiksa. Obe utakmice su pobedili Sansi i to obe s jednim poenom prednosti s time da je druga otišla i u produžetak, ali Janis je bio najbolji igrač na oba meča. U prvom je postigao 47 poena uz 11 skokova i pet asistencija, a u drugoj se zaustavio na 33 poena, sedam skokova i dve asistencije.

Šta će Milvoki bez njega? Baksi su u poslednje dve utakmice u petorku umesto Janisa ubacili Bobija Portisa, a to će vrlo verovatno biti formula i za utakmice protiv Sansa. Portis donosi jednu ludu energiju koja definitivno pomaže njegovom timu, a činjenica da je opasan na obe strane parketa dobro će da dođe Holideju i Midltonu od kojih se sada očekuje da vode Milvoki. U stvari, Baksi i nemaju puno izbora jer im je od ranije povređen još jedan član prve petorke, Donte Divinćenco, pa sada de facto imaju samo sedam igrača u pravoj rotaciji. Uz Holideja, Midltona i Portisa, tu su Taker, Bruk Lopez, Pat Konehton i Brin Forbs.

Može li Midlton bez Janisa da odvede Milvoki do titule? On je protiv Atlante u poslednje dve utakmice bio odličan - u prvoj je imao 26 poena, 13 skokova i osam asistencija, a u drugoj 32 poena, sedam asistencija i četiri skoka dok je u oba meča imao odličan procenat šuta - 50% u prvoj, a 45,5% u drugoj utakmici. O njemu se često piše kako 'nestaje' u najvažnijim utakmicama, ali to nije bio slučaj u ovom plej-ofu gde je i pre Atlante imao nekoliko dobrih utakmica. Uostalom, on je podigao svoje brojke u odnosu na regularni deo sezone - u plej-ofu je na 23,4 poena, 6,3 skoka i 4,6 asistencija po utakmici uz 43,4% ukupnog šuta te 39,4% za tri poena. Finiks će Midltona verovatno braniti s Mikalom Bridžesom koji je pokazao da je jedan od najboljih mladih odbrambenih igrača na krilnim pozicijama. Ako Bridžes uspe da zaustavi Midltona, onda je Finiks dosta blizu naslovu prvaka. Naravno, ako se Janis ne vrati u dobrom zdravstvenom stanju. Onda sve pada u vodu jer smo već ranije napisali kako Finiks nema pravog odgovora na njega. Ako Janis bude igrao, za njega će u odbrani verovatno da bude zadužen Džej Krauder koji je dobar igrač, ali ipak ne toliko dobar da napravi puno više od toga da samo uspori Janisa.

S druge strane, biće zanimljivo da se vidi kako će Baksi da brane Finiks. Milvoki definitivno ima odgovor na bekove Finiksa - Holidej i Midleton mogu da igraju odličnu odbranu na Polu i sjajnom šuteru Devinu Bruksu, a spomenuli smo da je i Taker u stanju da igra odbranu na bekovima. Zanimljivo će biti videti kako će Baksi da brane Deandrea Ejtona i hoće li on uspeti da bude onaj karika koja će doneti prevagu Milvokiju. On je u plej-ofu dosta podigao svoju igru pa je u ovih 16 utakmica na proseku od 16,2 poena i 11,8 skokova uz pomalo neverovatnih 70,6% šuta. Jednostavno, čovek koristi sve prilike koje mu stvaraju Pol, Bruks i Kameron Pejn, plejmejker koji ulazi s klupe i čovek koji je pre tačno godinu dana bio van NBA lige, a koji sada igra stvarno neverovatno. Pejn se nametnuo kao glavni igrač Finiksa s klupe i definitivno je jedna od najboljih priča ove sezone.

No, vratimo se mi na Ejtona kojeg bi u odbrani trebao da čuva Bruk Lopez. S obzirom na to da Ejton nije igrač koji ima vanjski šut to će Lopezu olakšati igru u odbrani na njemu jer Lopez nije poznat kao igrač koji svojom brzinom može da čuva centre koji imaju solidan šut za tri poena ili s poludistance. Svojom visinom i maskom Lopez bi mogao dobro da odgovori na sve ono šta Ejton radi u napadu, a s druge strane bi mogao Ejtonu da zada dosta problema jer će se Lopez sigurno dosta izvlačiti na vanski šut s obzirom na to da je poznat kao dobar šuter trica. Iako možda nije u prvom planu, duel centara bi mogao da bude odlučujući u ovom finalu.

Napisali smo da duel Milvokija i Finiksa u NBA finalu nije niko očekivao, ali nekako nam se čini da je on jako dobro došao celoj ligi. Ovo su dve ekipe s malih tržišta, a niti jedna ekipa nije sastavljena 'preko noći', kupovanjem velikih zvezda. Bilo je tu transfera i dolazaka, ali sve je ipak nekako prirodno raslo i zbog toga je mnogima svejedno ko će da osvoji titulu. Nama se ipak čini da malu prednost ima Finiks. Jasno, sve se menja ako se Janis oporavi i zaigra onako kako može, ali Sansi imaju istorijsku priliku za prvu titulu.

A ono šta se već sada zna je da će prsten za NBA prvaka dobiti Tori Krejg. Ovaj član Finiksa u prvom delu sezone je igrao za Milvoki, a prema pravilima NBA lige ima pravo na prsten i ako Baksi osvoje. On se barem, da se malo našalimo, ne treba puno uzbuđivati oko toga kako će da završi ova serija. Mi se nadamo uzbuđenju i dobrim utakmicama. NBA sezona je, bez obzira na sve, bila dobra i zaslužila je da završi s dobrim finalom.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Janis AdetokunboDeandre Ejton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara