Džamal Marej i Nikola Jokić (© AFP)
Džamal Marej i Nikola Jokić (© AFP)

Jokić i Mari kao Šek i Kobi: Brojke koje potvrđuju dominaciju tandema Nagetsa

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.06.23. | 09:49

Nikola Jokić i Džamal Mari ispisusju nove stranice istorije NBA lige u finalu protiv Majamija

Reč koja najbolje opisuje dešavanja na trećoj utakmici velikog NBA finala u kojoj su dominirali Nikola Jokić i Džamal Mari - istorija. Tandem Denver Nagetsa ispisuju nove stranice istorije najjače lige sveta zbog neverovatnih brojki koje beleže iz meča u meč pa i ne čudi što sada već mnogi kreću da ih pominju uz Kobija Brajanta i Šakila O'Nila.

Naravno legendarni tandem Los Anđeles Lejkersa je i dalje daleko ispred po jednoj stavki, onoj najbitnijoj. Imaju tri trofeja koja su osvajali početkom ovog veka, dok se Jokić i Mari bore za prvi, ali su na dobrom putu.

Izabrane vesti

Ipak, broje pokazuju da odavno nije viđeno da dva igrača jednog tima na ovakav način dominiraju u finalu.

Ako poredimo prvo finale Šeka i Kobija u dresu Lejkersa kada su 2000. godine doneli titulu timu iz Los Anđelesa protiv Indijane u šest utakmica. Na tim duelima ovaj tandem je u proseku beležio 53,6 poena, 21,3 skoka i 6,5 asistencija.

Jokić i Mari su u skoro svakoj kategoriji bolji. Njih dvojica za sada u proseku ubacuju 59,3 poena, imaju 20,7 skokova i 19,3 asistencije.

Ostaje još da tandem Nagetsa pobedi dve utakmice pa da vidimo kakva će biti konačna statistika, ali za sada je ovo impresivno.

Koliko su Jokić i Mari bili dominantni pokazuje podatak da su njih dvojica bili bolji od kompletne prve petorke Majamija na trećoj utakmici.

Udarne igla Nagetsa je imala 66 poena, 31 skok i 20 asistencija, dok je prva petorka Hita okončala meč sa 66 poena, 25 skokova i 12 asistencija.

Na sve pomenuto obojica su okončala meč sa tripl-dabl učinkom što nijedan tandem nije uspeo u finalu u istoriji NBA.

Posle utakmce u Majamiju, Jokić je imao samo reči hvale za svog saigrača koji igra izvanredno čitavo finale.

"Igra fenomenalno tokom celog plej-ofa, mi ostali ga samo pratimo. Pravi je lider na terenu, poseduje neverovatnu energiju, jedino što mi radimo je da ga sledimo. Nas dvojica smo izgradili uzajamno poštovanje, međutim, nije samo do nas. Tu su i Kristijan Braun, Brus Braun, Aron Gordon… Još pre početka serije sam govorio kako je potrebno da Denver savlada Majami, a ne Mari ili ja nekog pojedinačno da pobedimo", rekao je Jokić.

Nastavio je Jokić o Mariju...

"Sjajno čita igru, uključuje sve momke u akciju, sazreo je. Tačno zna kako da kontroliše dešavanja na terenu. Možda nam je druga utakmica pokazala da bi trebalo drugačije da se fokusiramo, ali to ne znači da smemo posle ove da se opustimo. Moramo da uložimo još više napora. Majami je defanzivno zaista dobar, sjajan na liniji pasa, aktivan u zoni, često udvaja Marija", analizira centar Nagetsa.

Očekivano, Mari je tokom razgovora sa novinarima pričao je o konekciji sa Nikolom.

"Verujemo jedan drugom. To je glavno. Tačno znam kada šta Nikola radi i kako u tim momentima ja njemu mogu da pomene, i obrnuto. On tačno zna kako se ja osećam na terenu, šta pokušavam da uradim", rekao je Mari.

Reč je imao i Majk Meloun.

"Ništa me kod Jokića ne iznenađuje. Iz meča u meč dokazuje da je stvoren za veliku scenu. Opet je to pokazao. Na Džamala sam jako ponosan. Velika odgovornost pala je na njega posle poraza u drugoj utakmici, a nije bilo tako. Bilo je i do mene i svih ostalih igrača. Šampioni i ratnici se vraćaju", dodao je trener Nagetsa.

Osvrnuo se na Marija.

"Zaboravite na statistiku, Mari je bio prisutan, njegova energija je ukazivala da je bio tu. Bila nam je potrebna pobeda kako bismo vratili prednost domaćeg terena, a Nikola i on su je sjajno kreirali". 


tagovi

Nikola JokićDžamal Mari

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara