Nikola Jokić (Foto: AFP)
Nikola Jokić (Foto: AFP)

Jokić jednom šutnuo u porazu Denvera, Pokuševski dobio šansu u petorci - u centru pažnje povratak Portera i Marija

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.10.22. | 05:37

Ben Simons zaigrao za Bruklin, ali od šuta australijskog košarkaša i dalje ni traga

NBA klubovi se uveliko pripremaju za novu sezonu koja počinje 18. oktobra. U okviru predsezonskih aktivnosti su nedavno počeli i da međusobno odmeravaju snage, pa su tako u noći između ponedeljka i utorka koplja ukrstili Denver i Oklahoma. Da je u pitanju ligaški meč, trijumf Tandera predstavljao bi veliko iznenađenje. Ipak, Majk Meloun i Mark Degnolt su očekivano u prvi plan stavili mlađe igrače, pa su zvezde poput Nikole Jokića bile senci. Na kraju 112:101 za ekipu iz Oklahoma Sitija.

Srpski as je odigrao prvi meč u dresu tima iz Kolorada posle Evrobasketa. Nije uspeo da odvede Srbiju do odličja, na opšte iznenađenje izabranike Svetislava Pešića je u osmini finala zaustavila Italija. Dvostruki uzastopni MVP se odmah posle eliminacije u Berlinu vratio u SAD, počeo da radi sa timom, ali je jasno da ga Meloun neće mnogo umarati do početka takmičarske godine.

Izabrane vesti

Tako je u porazu od Oklahome proveo svega 15 minuta na parketu i za to vreme uzeo samo jedan šut iz igre - trojku koju nije pogodio. Ubacio je dva bacanja, uhvatio pet lopti pod obručem svog tima, u tri navrata spojio sa igrače sa poenima i dva puta ukrao loptu rivalu.

Glavni utisak u ekipi Denvera je povratak Džamala Marija i Majkla Portera. Kanađanin je van stroja od aprila prošle godine. Propustio je čitavu minulu sezonu zbog povrede prednjeg ukrštenog ligamenta. Dali su mu Nagetsi vremena da se u potpunosti oporavi, a tokom prve utakmice po povratku upisao je 10 poena za 14 minuta. Navijači tima iz Kolorada su definitivno uživali u njegovoj minijaturi s kraja druge četvrtine, kada je serijom koševa preokrenuo rezultat. Ubacio je i težak šut sa zvukom sirene za 52:51 pred odlazak na odmor.

Majkl Porter je počeo minulu sezonu, ali se u ranoj fazi povredio i do kraja se nije vraćao. Protiv Oklahome je proveo 14 minuta u igri i za to vreme postigao 12 poena. Vrlo dobro je šutirao - 5/7 za dva, 2/4 za tri. Odličan utisak je ostavio i mladi Zik Naži. Susret je okončao sa 15 poena i šest skokova, bio najbolji igrač Denvera u poslednjoj četvrtini. Dvocifren učinak u Denveru imali su još Džef Grin (11p) i Eron Gordon (10p).

Sa druge strane se od prvog minuta na terenu našao Aleksej Pokuševski. Za razliku od Jokića mladi košarkaš nije dobio dozvolu svog tima u NBA da pomogne reprezentaciji na kontinentalnoj smotri. Ostao je u SAD kako bi se spremao za novu sezonu i to je iskoristio da popravi svoje fizikalije, namesti šut i napravi bitan korak ka prvoj petorci Tandera.

Dobio je šansu uz Džoša Gidija, Treja Mana, Džeremaju Robinson Erla i Kenrika Vilijamsa od starta, da bi na parketu proveo 20 minuta i 40 sekundi i za to vreme ubeležio pet poena, šest skokova, dve asistencije, uz po jednu blokadu i ukradenu loptu. Uzeo je samo četiri šuta iz igre, pogodio po jednu dvojku i trojku, ali je odradio dobar posao u delovima igre koji se ne zapisuju u statistici. Trudio se u odbrani, pokrivao nekoliko pozicija. U napadu se vrlo dobro kretao, postavljao blokove za saigrače i otvarao im prostor.

Oklahoma je vodila većim delom susreta i na kraju zasluženo slavila. Najefikasniji je bio Trej Man sa 17 poena, ali je šou ukrao Gidi kojem je jedna asistencija nedostajala za tripl-dabl (14 poena, 12 skokova). Eron Vigins je sa klupe dodao 15 poena, Džejlen Vilijams 10, dok je sa 11 poena dvocifren bio i startni centar Robinson Erl.

Koplja su u noći između ponedeljka i utorka ukrstili i Bruklin i Filadelfija, a Seventisiksersi su slavili 127:108. Tajris Meksi je sa 20 poena predvodio pobednički sastav, dobar utisak ostavio je i turski reprezentativac Furkan Korkmaz sa 15.

U poraženom sastavu je Kevin Durent upisao 13 poena u prvom meču posle drame koja se napravila oko njegovog ostanka u redovima Netsa. Zaigrao je i Kajri Irvinig i za nešto manje od 19 minuta ubacio devet poena, uz po četiri skoka i asistencije. Dres Bruklina je konačno navukao i Ben Simons koji je baš iz Filadelfije stigao u februaru prošle godine u Berklejs centar. Za 19 minuta je ubeležio šest poena, pet asistencija i četiri uhvaćene lopte. Ipak, najjači utisak ostavio je jedan njegov promašaj, koji ukazuje da Australijanac još nije dovoljno poradio na svom šutu.

Interesantan meč odigrali su i Memfis i Orlando, a Grizlise je do pobede vodio Dža Morant - 109:97. Sjajni bek je susret okončao sa 22 poena i sedam asistencija, a očekivano je ubeležio i nekoliko atraktivnih poteza. Mladi španski košarkaš Santi Aldama je dodao 21 poen, dok je poraženi sastav predvodio Kol Entoni sa 17 poena. Mo Vagner, koji je zbog povrede propustio priliku da sa Nemačkom osvoji medalju na Evrobasketu, dodao je 15 poena, a prvi meč u dresu Medžika (ne računajući Letnju ligu) odigrao je prvi pik sa minulog drafta Paolo Bankero. Šut ga nije najbolje služio 2/9, ali je uspeo da upiše osam poena i par efektnih zakucavanja.



tagovi

Denver NagetsOklahoma Siti TanderNikola JokićDžamal MariMajkl Porter JuniorAleksej PokuševskiBruklin NetsBen SimonsKevin DurantKajri Irving

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara