Nikola Jokić (Foto: AFP)
Nikola Jokić (Foto: AFP)

Jokić najbolji centar, najinteligentniji igrač u NBA, sa najboljim dodavanjima - i opet će biti MVP

Vreme čitanja: 5min | sre. 11.10.23. | 02:09

Neki od najznačanijih operatiavaca najkvalitetnije lige sveta odgovarali na brojna pitanja u tradicionalnoj anketi pred početak sezone, a Srbin je bio u centru pažnje

Bliži se početak nove NBA sezone (24. oktobar), a titulu brane Nikola Jokić i Denver Nagetsi. U prilično dominantnom maniru su minule stigli do trona, a sve individulane nagrade u plej-ofu pokupio je upravo srpski centar. Iz godine u godinu njegova reputacija skače u najkvalitetnoj ligi sveta, a posle osvojenog prstena ni većina najznačajnijih operativaca NBA više nema dilemu da mu prema mnogo čemu nema ravnog na svetu.

Tako je srpski košarkaš bio u centru pažnje nakon što su prebrojani glasovi generalnih menadžera NBA timova u tradicionalnoj predsezonskoj anketi. Proglasili su ga najboljim stranim igračem, daleko najboljim centrom, najinteligentnijim u ligi, istakli da niko nema bolja dodavanja od Jokića, ali i da bi najradije oko njega gradili ekipu. Uz sve to, gotovo polovina je uverena da će Nikola naredne sezone osvojiti treću MVP nagradu.

Izabrane vesti

Krenimo redom...

Na pitanje ko će naredne sezone osvojiti MVP priznanje, 43 odsto glasova GM-ova otišlo je na račun Somborca. Njih 20 odsto veruje da bi to mogao da bude Janis Adetokunbo, a rukovodioci NBA klubova veruju da solidne šanse imaju i Džejson Tejtum (13 odsto) i Luka Dončić (10 odsto). Interesantno je da je pred prethodnu takmičarsku godinu čak 48 odsto glasova otišlo na račun Dončića, a da je nagrada na kraju završila u rukama Džoela Embida, za kojeg retko ko veruje da bi mogao da odbrani titulu (dobio je neki glas, kao i Entoni Dejvis, Kevin Durant i Šaj Gildžus Aleksander).

Upitani sa kojim bi igračem voleli da otpočnu stvaranje nove franšize, generalni menadžeri su u najvećem broju slučajeva rekli: "Sa Jokićem". Tačnije, dobio je 33 odsto glasova. Nova zvezda San Antonio Sparsa, francuski vunderkind Viktor Vembanjama, dobio je 23 odsto, iako još nije odigrao nijedan zvaničan meč u NBA sezoni (zasad odličan samo na pripremama). Slede Adetokunbo sa 13 odsto, Dončić sa 10 i Entoni Edvards iz Minesote sa sedam odsto glasova.

A koji to igrač tera trenere da mu se najviše prilagođavaju? GM-ovi veruju da je to Stef Kari (40 odsto), ali odmah iza njega je Jokić sa 33 odsto od ukupnih glasova. Slede Adetokunbo sa 13, Dončić sa 10 i Embid sa tri.

Koliko generalni menadžeri cene odluku da se Embidu dodeli nagrada za minulu sezonu možda najbolje pokazuje podatak da je u 93 odsto slučajeva na pitanje ko je najbolji centar u NBA, odgovorio bio: "Jokić". U preostalih sedam odsto stali su Dejvis i Embid i nijedna "petica" više nije dobila ni glas.

Dobio je Nikola i 80 odsto glasova za najboljeg stranog igrača u NBA, dok je Dončić dobio 10, Adetokunbo sedam, a Embid tri odsto. Na pitanje ko ima najbolja dodavanja, 67 odsto glasova generalnih menadžera je ponovo otišlo na adresu srpskog košarkaša, Luka je dobio 17 odsto, Lebron Džejms sedam. Jokića čak vide i kao jednog od najboljih lidera u NBA, pa je bio treći posle prebrojavanja glasova sa 17 odsto, iza Stefa Karija (23 odsto) i Džejmsa (27 odsto), a ispred Džimija Batlera, Demijana Lilarda i Krisa Pola (po sedam odsto).

S

hvatili su NBA operativci da ipak nema inteligentnijeg igrača od Nikole u najjačoj ligi sveta. Prošle godine su tu titulu nadenuli Džejmsu (45 odsto), ali ovoga puta nisu imali dilemu, pošto je Jokić dobio 50 odsto glasova, a Džejms 33. Treći je bio Kris Pol sa 10 odsto.

Nije ni to sve, pošto je Jokić jedan od pet igrača koje bi voleli da uzmu odlučujući šut na utakmici. Dobio je centar Denvera sedam odsto glasova, koliko i Džimi Batler, a ispred su Demijan Lilard (17), Kevin Durant (27) i Stef Kari (37).

Suma sumarum, apsolutna dominacija srpskog centra u očima generalnih menadžera svih 30 NBA timova. Pritom, nisu imali prava da glasaju za svoje igrače i timove.

Od drugih interesantnih kategorija izdvaja se šampionska trka. Može li Denver da odbrani tron? Čak 33 odsto GM-ova veruje da može, ali iste šanse daju i Boston Seltiksima. Sledi Milvoki sa 23 odsto, Finiks sa sedam i Los Anđeles Klipersi sa tri odsto. Prethodne sezone im je bila loša predikcija, jer je čak 43 odsto glasova otišlo na račun Milvokija koji je ispao u prvoj rundi plej-ofa od Majamija.

Ko će u plej-of? Sa koje pozicije? Denveru se daju najveće šanse da bude prvi nosilac na Zapadu, a slede Finiks, Lejkersi, Golden Stejt, Klipersi, Memfis, Nju Orleans, Sakramento, Dalas i Oklahoma. Kada je u pitanju Istok, iskristalisala se samo slika za prvih sedam: Boston, Milvoki, Klivlend, Filadelfija, Njujork, Majami i Atlanta.

Ko će "eskplodirati" u predstojećoj sezoni? Anketa je pokazal da najveće šanse ima Entoni Edvards (23 odsto). Slede Kejd Kaningem iz Detroita (20), zlatni nemački reprezentativac Franc Vagner iz Orlanda (13 odsto), zatim njegov saigrač Paolo Bankero i Filadelfijin Tajris Meksi sa po sedm odsto glasova.

Za najboljeg plejmejkera izglasan je Stef Kari (63 odsto), za najbolju "dvojku" Devin Buker (63 odsto), za najbolje krilo Džejson Tejtum (47 odsto), dok je Adetokunbo dobio čak 97 odsto glasova u izboru za najbolju "četvorku" NBA lige.

Ne mogu generalni menadžeri još da se odluče da li je Milvoki napravio bolji posao angažovanjem Demijana Lilarda, od Bostona koji je pre Džrua Holideja doveo i Kristapsa Porzingisa (oba tima po 23 odsto glasova za najbolje letnje poteze). Najveći napredak očekuju od mladog tima Oklahome, koji je od letos jači i za Vasilija Micića. Vembanjama je dobio 50 odsto glasova za najboljeg novajliju, a čak 90 odsto da će za pet godina biti najbolji igrač iz svoje draft generacije.

Anketa je dala i veoma interesantan odgovora kada su u pitanju najbolji strani igrači van NBA - najviše glasova dobio je Nikola Mirotić (37 odsto). Slede Edi Tavares (27), mladi francuski centar iz Pert Vajldketsa Aleks Sar (13), Džanan Musa (10) i Vili Ernangomez (7). Glasove su dobili Hunačo Ernangomez i Rokas Jokubaitis.

Za najboljeg trenera generalni menadžeri proglasili su Erika Spolstru iz Majamija (73 odsto), veruju da bi Darko Rajaković mogao da napravi velike stvari sa Torontom, pošto je dobio sedam odsto glasova za trener koji bi sa novim timom mogao da ima najveći uticaj (prvi Ime Udoka sa Hjustonom, 57 odsto). Španac Đordi Fernandez, kojem se predviđa da će u skorijoj budućnosti postati i prvi trener, izglasan je za najboljeg asistenta (31 odsto).

Zanimljiv je i rezultat ankete po pitanju, koji od aktivnih igrača će izrasti u najboljeg trenera jednog dana? Kris Pol je dobio 20 odsto glasova, Majk Konli i Geret Templ po 13, Ti Džej Mekonel 10, Džru Holidej i Fred Vanvlit po sedam. Glasali su generalni menadžeri i za Nikolu Jokića, ali i Hosea Alvarada, Desmonda Bejna, Džejlena Bransona, Tajrisa Halibartona, Tajusa Džonsa, Petija Milsa, Monte Morisa i Grenta Vilijamsa.

Kompletne rezultate ankete pogledajte OVDE.


tagovi

Nikola JokićJanis AdetokunboLuka DončićDžoel EmbidDarko RajakovićErik SpolstraStef KariDevin BukerLebron DžejmsKris PolDžejson Tejtum

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara