Nikola Jokić i Entoni Dejvis (©AFP)
Nikola Jokić i Entoni Dejvis (©AFP)

Jokić se umiriti ne može! Lejkerse progutao smrtonosni vrtlog Denvera (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.04.24. | 05:01

Lebron Džejms i Entoni Dejvis izgubili dah pokušavajući da zaustave Somborca, šampion autoritativno krenuo u odbranu trona – 114:103

Mogu protivnici da pripremaju specijale, da baziraju odbranu na Nikoli Jokiću, ali da bude načisto umiren i odsečen – to je nemoguće! Svojski su se potrudili Lejkersi i nisu dobili ništa. Još jednom su završili u smrtonosnom vrtlogu Denverovog tandema, još jednom videli ta stravična ubrzanja Džamala Marija i bili bez pravog rešenja za čoveka koji bolje od bilo koga drugog na zemaljskoj kugli saigrače čini kvalitetnijima – 114:103.

Šampion je autoritativno krenuo u odbranu trona, prvi nalet Lejkersa je odbijen. Isprva je imao silinu, bio je to moćan udar koji je pretio da obori Nagetse sa nogu, međutim, ima tim iz Los Anđelesa jedan ne tako mali problem – udarne igle su sustigle godine. Ne mogu sve vreme da budu na najvišem broju obrtaja. Entoni Dejvis i Lebron Džejms su izgubili dah pokušavajući da zaustave Somborca, da osujete njegova dodavanja ili da na njemu izrotiraju u odbrani. Potrošili su se, izgubili snagu i tada je mašinerija Majka Melouna počela da melje.

Izabrane vesti

Nisu u Denveru paničili ni kada su Lejkersi imali dvocifrenu prednost, kada se činilo da je sve na njihovoj strani, kada je Lebron Džejms sipao trojke kao da je robot, kao da dolazi iz druge dimenzije. Čekali su pravi trenutak za protiv udar, da Džamal Mari pritisne dugme za turbo mod i da neko u drugom poluvremenu konačno podesi kordinate za dalekometnu paljbu. Učinio je to Kentavijus Koldvel Poup!

Prošle sezone je često bio taj koji narušava koncepciju protivničke odbrane, koji iskače iz drugog plana i rafalnom paljbom sve poremeti suparnicima. Ove noći je podsetio Lejkerse kako je to radi prošle godine u ovo vrmee i nešto kasnije. Promašaj, promašaj, a onda – uragan! Svezao je četiri trojke, doneo Denveru dubinu u trećoj deonici i sve što je do tada bilo minus, postalo je plus.

Očas posla je Denver okrenuo, stekao i 15 poena prednosti. Jednostavno, prodisao je punim plućima kada se užarila ruka Kentavijusu Koldvelu Poupu i kada je Džamal Mari počeo da voza čuvare. Čas se zaleti na koš, čas prikoči i iz naskoka zamrsi mrežicu. Tada Lejkersi nisu mogli da budu posvećeni isključivo Nikoli Jokiću, bili su primorani da skupljaju, da preuzimaju. Otvorio se prostor najkorisnijem igraču NBA lige, a kada je tako – Denveru je samo nebo granica.

Sludeli su protivnike Nikola Jokić, koji je ubacio 32 poena i imao 12 skokova i sedam asistencija, i Džamal Mari, počeo je taj Denverov smrtonosni tandem da uključuje i treće osobe u akcije. Leteli su pasovi ka obruču, a njega je zverski čupao Eron Gordon. Uvideo je tada Darvin Hem da po svaku cenu mora da drži u igri Entonija Dejvisa, čak i ako se rastaje sa životom, ako diše na škrge i svega mu je dosta.

Vratio je zaštitnika obruča, jedinog čoveka koji je u potpunosti bio u stanju da se poenterski nosi sa Nikolom Jokićem, ali i da mu zatvori liniju dodavanja. Ipak, kasno je bilo, Somborac je razigrao u četvrtoj deonici. Ni Lebron Džejms sa strane pomoći nije stizao da mu osujeti nameru. Prvo je preko Kralja pogodio posle dva uzastopna promašaja Kentavijus Koldvela Poupa – najvažniji deo posla obavio u trećem periodu – a zatim i trojku za velikih deset razlike u finišu.

Nikola Jokić je stavio tačku na meč u kome je Majk Meloun odlukama da pozove tajm-aut na svaku naznaku krize isekao potencijalne serike tima iz Los Anđelesa. Iz kompletne petorke izvukao je dvocifren broj poena, a ulogu je pronašao i za Deandrea Džordana, koji je u određenim sekvencama podsetio na onog starog.

Lejkerse je izdao šut za tri poena, pogotovo u drugom poluvremenu. U prvom meču serije dali su tek osam trojki – imali ispod 30 odsto – i samo je Lebron Džejms dok nije došlo do zamora materijala teškom artiljerijom bio u stanju da naudi Denveru. Na isteku druge deonice ubacio je trojku sa preko deset metara iz natrčavanja, bila mu je to treća u nizu, međutim, u nastavku je šut skroz naskroz zakazao. Kao i čitavoj ekipi. Ali, teško da se njemu išta može prebaciti posle partije od 27 poena, kao i Entoniju Dejvis, koji je imao 32 poena, 14 skokova i pet asistencija. i obojica su na terenu proveli preko 40 minuta.

Koliko bolje može ekipa Darvina Hema u odnosu na ono što je pružila u prvom poluvmremenu – pitanje je. Da li može u takvom ritmu ceo meč da izdrži, takođe je nepoznanica. Denver sasvim sigurno može bolje.

Uz Nikolu Jokića kod Denvera je najefikasniji bio Džamal Mari sa 22 poena. Upisao je i deset asistencija, a blizu dabl-dabla bio je Majkl Porter, koji je meč završio sa 19 poena i osam uhvaćenih lopti pod obručima. Eron Gordon je bio energetska bomba, pobedi i vođstvu u seriji doprineo je sa 11 skokova, sedam asistencija i 12 poena, koliko je imao i Kentavijus Koldvel Poup.

NBA – PLEJ-OF

Subota:

Klivlend – Orlando 97:83

/Mičel 30 – Bankero 24/

Minesota – Finiks 120:95

/Edvards 33 – Durant 31/

Njujork – Filadelfija 111:104

/Hart 22 – Meksi 33/

Denver – LA Lejkers 114:103

/Jokić 32 – Dejvis 32/

Nedelja:

19.00: (1,15) Boston (22,0) Majami (6,00)

21.30: (2,15) LA Klipers (12,5) Dalas (1,85)

Noć nedelja na ponedeljak, 01.00: (2,15) Milvoki (12,5) Indijana (1,85)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Los Anđeles LejkersDenver Nagetsplej-of NBA ligeNBA ligaNikola JokićDžamal MariKentavijus Kaldvel PoupEron GordonMajkl Porter JuniorMajkl MelounLebron DžejmsEntoni Dejvis

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara