Nikola Jokić (Foto: AFP)
Nikola Jokić (Foto: AFP)

Jokić sipao kao nijednom od starta sezone, ali novi tripl-dabl ostao u senci poraza; Irving i Dončić oduvali Pelikanse

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.11.23. | 03:23

Dante Egzum ubacio šest poena u pobedi Dalasa, Nikola Jović bez minuta u trijumfu Majamija nad Sparsima

Prva je violina tima, ali ne može ni Nikola Jokić baš svako drugo veče sam da nosi Denver na leđima. Dokazano ovog ponedeljka ujutru pošto su Nagetsi, ne računajući onaj u NBA kupu, ostvarili prvi poraz od starta sezone. Ni novi tripl dabl srpskog centra nije pomogao ekipi Majka Melouna protiv Hjustona – 107:104.

Štaviše, bila je ovo jedna od najboljih Jokićevih partija u novoj takmičarskoj godini. Najefikasnija definitivno, budući da je Tojota centar napustio kao najefikasniji pojedinac meča, sa 36 poena (plus 21 skok, 11 asistencija), jednim više nego što je ubacio u prethodne utakmice, protiv Golden Stejta i Nju Orleansa.

Izabrane vesti

No, to što je 109. put u karijeri, odnosno četvrti u sezoni, beležio dvocifrene brojke u sve tri najvažnije statističke kolone – i pride svaku debelom linijom podvukao - nije bilo od značaja aktuelnom šampionu. Ekipa Roketsa zaigrala je bolje u nastavku i preokretom u poslednjoj četvrtini došla do šestog vezanog trijumfa.

Jokić je bio furiozan u prve dve četvrtine. Na poluvremenu srpski centar je imao 21 poen, osam skokova i četiri asistencije, a njegovo odlično izdanje koliko-toliko ispraćeno od strane Majkla Portera Džuniora bilo je dovoljno za blagu prednost Nagetsa (50:46). Pa, iako su je Melounovi izabranici uspešno čuvali i po povratku sa pauze, košarkaši Hjustona sve vreme su im bili za stopama. Igru domaćeg tima u nastavku su značajno poboljšali Fred Vanvlit i Alperen Šengon, a mladi turski centar, kojem pojedini u Americi tepaju "bejbi Jokić", odličnom igrom u odbrani značajno je otežao posao lideru Denvera, iako brojke srpskog centra to ne potvrđuju.

Jokićeve brojke ne, ali krajnji rezultat da, jer Roketsi su na krilima pomenutog dvojca, kojima je povremeno vetar u leđa davao i Džef Grin, preokrenuli rezultat početkom poslednje deonice, a sredinom iste stekli i maksimalnih deset poena prednosti (98:88). Kad je shvatio da je đavo odneo šalu, Jokić je ubacio u veću brzinu, ali njegovih devet poena u poslednja četiri minuta bili su dovoljni tek da meč uvedu u neizvesnu završnicu. Imao je Jokić i priliku da trojkom obezbedi produžetak odvede utakmicu u produžetak, no iz pozicije u kojoj se našao, teško da je mogao mnogo bolje. Nije previše ni bitno uostalom, ući će kad bude bilo najpotrebnije.

Statistika pokazuje da je Denver na kraju poraza koštao učinak igrača sa klupe, jer od 104 poena Nagetsa čak 96 donela je startna petorka. Jokić 36, Porter 25, Gordon 16, Džekson 14 i Kaldvel Poup pet. Od preostalih osam Gilespi je ubacio šest, a Nadži dva.

U Hjustonu je Vanvlit bio najefikasniji sa 26, Šengon je dodao 23 uz osam skokova, pet asistencija, jednu ukradenu loptu i dve blokade, dok je Grin ubacio 15.

S obzirom na to da se i rezultati u NBA kupu beleže u ligaškoj tabeli, Dalas je posle 10 mečeva izjednačen sa Denverom na čelu, pošto je na poraz Nagetsa odgovorio trijumfom nad Nju Orleansom – 136:124. Trijumfom koji je vrlo lako mogao da bude i znatno ubedljiviji da trener Maveriksa Džejson Kid usled ogromnog vođstva (prednost išla i do plus 29) u poslednjoj deonici nije poštedeo dvojicu svojih najboljih igrača Luku Dončića i Kajrija Irvinga.

Tandem koji mu je i obezbedio miran završetak meča. Dončić se u četvrtoj deonici nije ni pojavljivao na parketu, a do tada je zabeležio 30 poena i devet asistencija, dok je Irving odigrao najefikasniju partiju od starta sezone ubacivši 35 poena, a upisao je još i sedam asistencija i šest skokova. Domaćin je u završnoj četvrtini uspeo da značajno ublaži poraz, ali ne i da ugrozi trijumf Maveriksa. U redovima Pelikansa istakao se Brendon Ingram sa 20 poena, dok je Zajon Vilijamson ubacio dva manje. Doskorašnji košarkaš Partizan Mozzart Beta Dante Egzum na parketu je proveo 13 minuta i za to vreme “pogurao“ Dalas sa šest poena i po jednim skokom i asistencijom.

U seriju pobeda ušao je Majami, koji je preokretom u drugoj polovini poslednje četvrtine u San Antoniju savladao Sparse 118:113. Bio je to peti uzastopni trijumf Hita, a najzaslužniji za nastavak niza bili su Robinson sa 26 poena i Adebajo sa 24. Srpski košarkaš u redovima Majamija Nikola Jović ostao je na klupi, ne upisavši ni minut.

NBA REZULTATI

Njujork Niks - Šarlot 129:107

/Beret 24 - Bol 32/

Bruklin - Vašington 102:94

/Bridžes 27 - Kulibali 20/

LA Klipers - Memfis 101:105

/Džordž 26 - Bejn 27/

Filadelfija - Indijana 137:126

/Meksi 50 - Halibarton 25/

Čikago - Detroit 119:108

/Derozan 29 - Knoks 18/

Nju Orleans - Dalas 124:136

/Ingram 20 - Irving 35/

San Antonio - Majami 113:118

/Džonson 20 - Robinson 26/

Finiks - Oklahoma 99:111

/Durant 28 - Gildžus Aleksander 35/

Golden Stejt - Minesota (u toku)

LA Lejkers - Portland (u toku)



tagovi

Denver NagetsNBA ligaNikola JokićHjuston RoketsLuka DončićKajri Irving

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara