Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Jokićev 101. tripl-dabl i sudar u plej-of modu, Denver se iščupao iz kandži Grizlisa

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.03.23. | 06:54

Sudar kakav je tipičan za završnicu sezone odigran u Bol Areni, Nagetsi ostvarili 45. trijumf

Ako ste se pitali kako bi mogao da izgleda eventualni susret Denvera i Memfisa u plej-ofu, igrači su dali jasniji uvid večerašnjim derbijem! Bilo je napeto kao da je završnica doigravanja, oštre i čvrste odbrane, mnogo grubih kontakta i čak 60 izvedenih slobodnih bacanja!

U takvim uslovima košarke malo šta je razdvajalo dve ekipe, ali su se bolje snašli Nagetsi pošto su odneli pobedu rezultatom 113:97 (28:27, 22:31, 30:22, 33:17) i dodatno se učvrstili na vrhu Zapadne konferencije.

Izabrane vesti

Ako je ovo zaista bila najava onoga što nas čeka u najbitnijoj fazi sezone, onda budite spremni na tenziju i živce napete kao strune! Ovo večeras bilo je sve, samo ne demonstracija lepršave košarke, a trenerske minijature Majkla Melouna i Tejlora Dženkinsa pokazale su koliki potencijal ima ovaj dvoboj u potencijalnom finalu Zapada. Meloun je bio primoran da traži nove ofanzivne kombinacije na parketu, pošto je Dženkins postavio odbranu tako da je Denverova oštrica umalo skroz otupela! Ipak, gosti su posustali nakon tri pune četvrtine, pa su Nikola Jokić i ekipa na kraju dominantno overili bitan trijumf pred samu završnicu ligaškog dela.

Malo ko je tako defanzivno namučio Nagetse kao Memfis večeras tokom 36 minuta, pogotovo u Bol Areni. Na svaku taktičku postavku svog kolege Dženkins je imao spreman odgovor, a s obzirom na čvrstinu duela i težinu situacija koje su se ostavljale igračima, ekipa iz Kolorada naučila je važnu lekciju večeras za mogući susret u završnici sezone.

Nikola Jokić je stigao do svog 101. tripl-dabla i Nagetsi su sada na 25-0 kada zabeleži dvocifren učinak u tri glavne kategorije, odnosno 29-0 gledajući prošlu sezonu. Pokazao je lepršave poteze, ali je dugo ostavljao utisak suviše pasivnog čoveka u napadu. Na kraju jeste uzeo deset šuteva, ali je dugo bio znatno ispod što je premalo za asa njegovog kalibra, a zanimljivo je da je bio bez greške u prvih pet pokušaja iz igre. Uz 18 poena (7/10 iz igre) imao je isto toliko uhvaćenih lopti, uz 10 završnih dodavanja čime je nastavio da pomera granice.

Utakmicu je obeležio i trenutak kada su Jokićevi živci bili na testu. Našao se u oštrom duelu sa Dilonom Bruksom koji mu je u jednoj odbrani snažno povukao ruku, što je naljutilo srpskog centra i došlo je do razmene reči na centru terena...

Kako bilo, utisak je ne samo da je Jokić zaista bio nešto povučeniji u većem delu susreta, a da je to delom bio i rezultat fokusa Memfisove odbrane zbog čega Srbin nije mogao da diše... Kako Tomas Brajant ponovo nije pokazao gotovo ništa zbog čega je doveden, a u međuvremenu se i povredio, Meloun je posegnuo za rešenjem kojim je Erona Gordona postavio za Jokićevu zamenu na "petici" što se ispostavilo kao dobar potez.

Zato je dobro što je Denver pokazao mentalnu snagu da iznese utakmicu bez preteranog uticaja svog najboljeg igrača. Štaviše, domaćin je posle 80:80 na kraju treće deonice, do prvog dvocifrenog vođstva na utakmici stigao baš u minutima kada je Jokić odmarao. Očekivano, Eron Gordon i Džamal Mari poneli su glavnicu tereta na svojim leđima, dok je Kentavijus Koldvel Poup trojkom na sedam minuta pre kraja doveo Denver u daleko povoljniju poziciju nego što je to bio slučaj tokom druge i većeg dela treće četvrtine.

Nedugo pošto je ekipa stekla dvocifrenu prednost, na parket se vratio Jokić koji je zatim dokrajčio posao. Denver je kompletirao impresivnu seriju 21:6 čime je prednost potpuno neočekivano otišla na 21 poen (107:86) i to je bio kraj svih nadanja za Grizlise.

Majkl Porter Džunior iskočio je napadački u prvi plan sa 26 poena (8/14 iz igre, 2/7 za tri), mada su potreban kontinuitet dali Džamal Mari sa 22 poena (8/18 iz igre, 4/7 za tri), osam asistencija i pet skokova i Eron Gordon sa 13 poena. Brus Braun je definitivno iskočio sa 15 poena, dok je bitne minute dao i Džef Grin sa četiri poena, ali pre svega pet skokova i tri blokade.

Ono što može donekle da zabrine Majkla Melouna jesu slabe partije Tomasa Brajanta i Redžija Džeksona. Čovek koji je doveden da bude Jokićeva zamena nije skupio ni šest minuta na parketu, dok je doskorašnji plej Klipersa utakmicu završio sa svih osam promašaja iz igre! Vreme prolazi, a njihov uticaj se ne menja značajno, a plej-of se bliži. Videćemo kako će Denver izgledati do tada, obojica moraju daleko bolje.

Kod gostiju Dža Morant je skupio 27 poena (8/20 iz igre), 10 asistencija i četiri skoka, dok je Dezmond Bejn dopisao 19 poena (5/13 iz igre), a Džeren Džekson četiri manje.

Denver sada ima sedam pobeda razmaka u odnosu na Memfis, s tim da je odigrao dve utakmice više.

NBA - REZULTATI

Šarlot - Orlando 106:117

/Ubre 29 - Bankero 31/

Atlanta - Portland 129:111

/Mari 41 - Lilard 33/

Boston - Bruklin 104:115

/Braun 35 - Bridžis 38/

Čikago - Finiks 104:125

/Derozan 31 - Buker 35/

Oklahoma - Juta 130:103

/Vigins 27 - Markanen 20/

Majami - Njujork 120:122

/Batler 33 - Rendl 43/

Denver - Memfis 113:97

/Morant 27 - Porter 26/

Golden Stejt - Nju Orleans 108:99

/Tompson 27 / Mekolum 25/

Sakramento - LA Klipers 128:127

/Foks 33 - Džordž 28/

LA Lejkers - Minesota 102:110

/Dejvis 38 - Gober 22/



tagovi

Nikola JokićDenver NagetsMemfis GrizlisNBA ligaDža Morant

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara