(©AFP)
(©AFP)

Jokićev istorijski tripl-dabl, ali Denver ne zna da igra kad Nikole nema na terenu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.05.23. | 06:55

Devin Buker zatrpao koš Nagetsa i smanjio na 2:1 u pobedama – 121:114

Da bi Denver postao šampionski tim moraće da nauči da igra nekoliko minuta po utakmici bez Nikole Jokića. Jer, kada srpski as uzme koji minut predaha, igra Nagetsa kolabira.

Tako je bilo i jutros u trećem meču polufinale serije Zapadne konferencije protiv Finiksa, koji je dva puta bežao na osetnu rezultatsku prednost u trenucima kada je Jokić bio na klupi. U prvom slučaju Denver je uspeo da se vrati i stigne zaostatak, ali u drugom, u poslednjoj četvrtini nije uspeo, pa je istorijski tripl-dabl centra iz Sombora ostao u senci poraza – 121:114 (29:31, 38:21, 23:36, 31:26).

Izabrane vesti

Finiks je uspeo da iskoristi prednost domaćeg terena da smanji na 2:1 u pobedama i da izbegne popularnu „metlu“. I to najviše zahvaljujući fantastičnoj utakmici Devina Bukera, koji je ubacio 46 poena, a samo u prvoj četvrtini je spakovao 18 kroz mrežicu gostiju.

Nikola Jokić je odigrao još jednu spektakularnu utakmicu. Ubacio je 30 poena, dodao 17 skokova, a imao je čak 17  asistencija! Ovo je njegov deveti tripl-dabl u plej-ofu u karijeri i sustigao je legendarnog Vilta Čemberlena. Njih dvojica su jedini centri u istoriji NBA lige koji su devet puta došli do tripl-dabla u doigravanju za titulu.

Možda bi bilo bolje za Denver da je Nikola kraće boravio na klupi, možda da je Džamal Marej bio manje sebičan na startu poslednje četvrtine, a možda da su Nagetsi, prosto, bolje šutirali za tri poena, jer su se propisno ispromašivali i u drugoj i u četvrtoj deonici meča. Na kraju su šutirali trojke 10/30.

Za to vreme Devin Buker je nemilosrdno punio koš Denvera, dok je Kevin Durent tukao sa slobodnih bacanja: potpuni kuriozitet, do poslednjih deset sekundi pre kraja bio je jedini igrač Finiksa koji je šutirao penale na meču! Ali su mu zato procenti iz igre bili užasni. Ipak, kompenzovao je to as Sansa skokovima, asistencijama i igrom u odbrani, pa se promašaji nisu videli u rezultatu. Na koncu je i on ubacio velikih 39 poena, od toga 14 sa penala, a šut iz igre mu je bio 12/31.

Denver je odigrao jako loše prvo poluvreme, gotovo da mu odbrana nije postojala na terenu, primio je 67 poena, dok je napad u drugoj deonici potpuno stao i na kraju prve polovine meča Finiks je imao prednost od 15 poena.

Ali, brzo su Nagetsi istopili tu razliku, pet minuta pre kraja treće četvrtine su čak poveli sa pola koša prednosti (79:78). Vratili su se u igri nošeni sjajnom Jokićevom igrom i u odbrani i u napadu.

Možda ključni period za poraz gostiju bio je uvod poslednje deonice, kada je Finiks napravio seriju 9:0, u velikoj meri zbog Marejevog „brljanja“ i što je Jokić bio na klupi da uzme malo vazduha. Kada se vratio u igru, srpski as je uspostavio ponovo balans u timu, Denver se mučio sa šutem, ali je uspevao da topi zaostatak, da bi sa tri Nikolina poena na tri minuta pre kraja smanjio na pet poena minusa (109:104).

A, onda dve promašene otvorene trojke Džamala Mareja stavile su omču oko vrata Nagetsima, dok je ulogu egzekutora preuzeo Ti Džej Voren sa pet vezanih poena i pobeda je ostala u rukama Finiksa koji je smanjio na 1:2 u polufinalnoj seriji.



tagovi

Denver NagetsNikola JokićDžamal MariKevin DurantDevin BukerFiniks SansNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara