Juniori Mege Mozzart i Crvene zvezde (Foto: Mega Mozzart; Crvena zvezda)
Juniori Mege Mozzart i Crvene zvezde (Foto: Mega Mozzart; Crvena zvezda)

Juniori Mege Mozzart i Crvene zvezde staju na crtu najboljim vršnjacima u Evropi

Vreme čitanja: 11min | uto. 17.05.22. | 18:05

Počinje finalni turnir Evrolige

Paralelno sa Fajnal forom Evrolige, u beogradskoj Hali Sportova "Ranko Žeravica" će se u periodu od 18. do 21. maja održati finalni turnir elitnog takmičenja za juniore. Mlade nade Crvene zvezde će se po 11. put zaredom (ukupno 12. put) boriti sa najboljim vršnjacima na kontinentu, a šestu godinu zaredom među osam najperspektivnijih timova Evrope našla se i Mega Mozzart.

Kako za Mozzart Sport kaže trener U18 tima sa Malog Kalemegdana Miloš Obrenović, biće to veliki ispit za perspektivne košarkaše iz crveno-belog omladinskog pogona. San je plasman u finale i ponavljanje uspeha iz 2014. godine kada su crveno-beli bili na krovu Evrope u juniorskom uzrastu. Šef struke Mege Dragoljub Avramović ističe da je cilj prikazati dobru i modernu igru, ali i košarkaškom svetu predstaviti nove produkte evropski priznatog sistema beogradskog kluba, uz želju da se konačno dođe do trona.

Izabrane vesti

Titulu brani madridski Real, a uz srpske predstavnike izazivači u borbi za pehar biće i francuski INSEP, kao i Asvel koji je osvojio kvalifikacioni turnir u Beogradu. Najveći talenti italijanske košarke boriće se u dresu Stelazure, do Fajnal ejta je stigao i Makabi iz Tel Aviva, a premijerno na završnom turniru učestvuje i "Next Generation" tim, sačinjen od perspektivnih igrača sa svih krajeva Starog kontinenta, sa klupe predvođen tandemom Vasilis Spanulis - Dušan Vukčević.

Zavesu će podići košarkaši Mege Mozzart i INSEP-a (sreda, 09.00). U Grupi A se još nalaze Makabi i madridski Real (11.00).

"Kao i svake godine želimo da idemo do kraja, da probamo konačno da osvojimo turnir. Pre svega nam je važno da odigramo dobro, prikažemo modernu košarku i neke talentovane mlade momke iz Srbije. U teškoj smo grupi sa Parizom, Realom i Makabijem. Ovo je turnirski sistem takmičenja, gde za tri dana igraš isto toliko utakmica i retko se dešavalo da neki od favorita kiksne. Svaka utakmica je priča za sebe, tražimo našu šansu i mislim da možemo da pobedimo sve tri ekipe i izborimo plasman u finale", rekao je trener juniora Mege Dragoljub Avramović.

Potom se prelazi na borbu u Grupi B, koju otvaraju Stelazura i Next Generation tim (13.00). Tačku na prvi dan staviće košarkaši Crvene zvezde i Asvela (15.00).

"Jedan od najjačih finalnih turnira u poslednjih nekoliko godina. Generacija 2004/05 se na nivou Evrope odlikuje prevelikim talentom u svakom smislu, i fizički i tehničko-taktički. Biće nezaboravno iskustvo i velika šansa za naše momke da se odmere sa najboljim vršnjacima na kontinentu i pokažu svoj raskošan potencijal. Delimo grupu sa atletiski neverovatnim ekipama, koje u svojim redovima imaju igrače sa fizičkim sposobnostima za najviši nivo košarke u Evropi i svetu. Tu su neki igrači koji će se pojaviti na NBA draftu ove ili sledeće godine. Moraćemo energetski da budemo na visikom nivou i da to nadovežemo talenat što se tiče tehnike, taktike, razumevanja igre i razmišljanja, pa da pokušamo da dođemo do rezultata koji sanjamo - da u subotu igramo finale juniorske Evrolige", rekao je trener juniora Zvezde Miloš Obrenović.

Trener juniora Mege Mozzart Dragoljub Avramović (Foto: MN Press)Trener juniora Mege Mozzart Dragoljub Avramović (Foto: MN Press)

Fokus je na prvoj utakmici i duelu sa francuskim timom koji je ostao dužan crveno-belima. Asvel je u finalu kvalifikacionog turnira "Marko Ivković" u glavnom gradu Srbije posle 40 minuta sjajne borbe bio bolji od Crvene zvezde.

"Trudim se da ekipi usadim filozofiju da u sportu treba ići korak po korak. Sada nam je najbitniji sledeći trening, poslednji pred turnir. Igrali smo sa njima u finalu kvalifikacionog turnira u Beogradu fizički izuzetno zahtevan meč. Svih 40 minuta na jednu loptu i nažalost je otišlo u stranu Asvela. Spremamo se, igrači su dobro motivisani i spremni da pruže maksimum, pa ćemo videti za šta je to dovoljno".

Treneri Crvene zvezde i Mege Mozzart imaju samo reči hvale za Evroligin projekat i stvaranje Next Generation tima. On okuplja najtalentovanije momke koji ne brane boje učesnika kvalifikacionih i završnog turnira.

"Fantastična stvar. Trener je jedan od najboljih igrača u istoriji Evrolige, asistent Dušan Vukčević takođe svojevremeno vrhunski košarkaš. Igrači koji su igrali kroz turnire u Varezeu, Ljubljani, Patri i Beogradu su dovedeni iz čitave Evrope i u svojim klubovima imaju velike uloge, reprezentativci su. Sjajna stvar za takmičenje i razvoj košarke da ih vidimo na jednom mestu", rekao je Avramović.

Evroliga je stvaranjem ovog tima u saradnji sa kompanijom Adidas uspela da na Fajnal ejtu okupi najveće talente Starog kontinenta.

"Vrlo zanimljiv projekat, zbog kojeg je predstoječi turnir jedan od najjačih. Taj Ol star tim je omogućio da se svi najtalentovaniji igrači nađu na jednom mestu. To dosad nije bio slučaj. Uvek je bilo timova koji se ne kvalifikuju ili ne dobiju vajld kardove i onda neki najtalentovaniji igrači ostanu izuzeti. Spanulis je dobio šansu da ih selektira i dovede na turnir i mislim da će svi košarkaški zaljubljenici imati šansu da uživaju u igri najtalentovanijih igrača te generacije u Evropi. Njima je otežano da funkcionišu kao tim, imaju dva-tri dana da se pripreme, ali u mlađim kategorijama je najbitnije da se igrači razvijaju i napreduju, a da mi košarkaški radnici uživamo u njihovom talentu i potencijalu koji treba da nam prikažu", ističe Obrenović.

BISERI MEGE MOZZART

Nikola Đurišić (Foto: MN Press)Nikola Đurišić (Foto: MN Press)

Avramović je od 2018. godine u omladinskom sistemu Mege, koja najveće rezultate ostvarila 2017. i 2019. godine plasmanom u finale. Njegova selekcija na nedavno održanom završom turniru juniorske lige Srbije nije uspela da dođe do trona, mahom zbog kadrovskih problema. U kadetskoj konkurenciji je minulog vikenda osvojila titulu.

"Čitave sezone smo igrali juniorsku i kadetsku ligu sa mahom kadetima, koji su bili i noseći igrači u juniorskoj selekciji. Odigrali su preko 50, 60 utakmica i nije bilo realno da svi budu konstantno zdravi. Otišli smo nekompletni, ali minuli vikend smo bili baš dobri u Čačku. Sada smo svi zdravi, momci jedva čekaju da turnir počne".

Asim Đulović se izdvojio među kadetima i poneo titulu MVP-a završnog turnira.

"Lepa nagrada za njega, s ozbirom da je prošle godine igrao regionalnu ligu u zapadnoj Srbiji. Konstatnost koju je pokazao ove sezone i napedak u igri nas raduju. Odigrao je i kvalifikacioni turnir Evrolige jako dobro. Ovo će biti iskustvo više za njega i očekujemo da pokaže kvalitete koje neosporno poseduje", dodaje Avramović.

Glavna uzdanica na "ANGT" turniru biće reprezentativac Srbije i redovni član prvog tima Mege Nikola Đurišić.

"Spreman je, imao je neke povrede, odigrao možda tri utakmice u prethodna tri meseca. Talentovan i vredan momak, takmičarski nastrojen i očekujem da će dati sve od sebe da sa svojim timom da osvoji turnir".

Poseban ton igri pod obručima daće talentovani centar iz Malija Basala Bagajoko koji još nije napunio 16 godina.

"Očekujem da sa njim dobijemo malo više čvrstine, nekih stvari koje evropski igrači nemaju. Na turniru će biti mnogo afričkih košarkaša i nadam se da će nam pomoći u čvrstini, intenzitetu".

SASTAV MEGE MOZZART

Bekovi: Sergej Jeremić (2004, Srbija), Ognjen Nikolić (2006, Srbija), Petar Milosavčević (2006, Srbija), Asim Đulović (2005, Srbija), Nikola Đurišić (2004, Srbija), Petar Avlijaš (2005, Srbija), Andrej Mušicki (2005, Srbija)

Krila: Radovan Kompirović (2004, Srbija), Andreja Jelavić (2004, Hrvatska), Bogoljub Marković (2005, Srbija), Aleksa Milenković (2004, Srbija), Timotej Malovec (2004, Slovačka)

Centri: Danilo Dožić (2005, Srbija), Aleksa Vlajić (2006, Srbija), Nikola Đapa (2004, Srbija), Basala Bagajoko (2006, Mali)

Napomena: Ime i prezime, godina rođenja, nacionalnost

ZVEZDINE UZDANICE - NIKOLA TOPIĆ I LUKA VUDRAGOVIĆ

Nikola Topić (Foto: MN Press)Nikola Topić (Foto: MN Press)

U dva navrata mlade nade Crvene zvezde ponele su zvanje najkorisnijeg igrača završnog turnira Evrolige za juniore. Pre osam godina u Milanu, kada su crveno-beli i podigli pehar, MVP je bio Vojislav Stojanović. Dve godine kasnije u Berlinu ta čast pripala je Boriši Simaniću.

Novi talas Zvezdinih bisera predvode Nikola Topić i Luka Vudragović. Obojica su radila sa prvim timom, bili u sastavu za pojedine mečeve i u Evroligi, a sin bivšeg prvotimca Zvezde Milenka Topića je i debitovao u elitnom takmičenju, upisao nekoliko nastupa i u ABA ligi.

"Igračima sam rekao da su neverovatne sreće što u seniorskoj ekipi Zvezde imamo trenera koji ekstremno obraća pažnju na mlade igrače i stalo mu je do toga da im da šansu u prvom timu, što se vidi na primeru Topića i Vudragovića. Sakupili su neverovatna iskustva. Videli u čemu su dobri, u čemu nisu. Na čemu treba još da rade da bi došli na taj nivo košarke i isprate ga bez većih problema. Od Nikole i Luke očekujemo da budu bitni igrači na turniru, ali kvalitet ovog tima je da imam dosta talentovanih igrača i da smo čitave sezone igrali timsku košarku, koja je uvek iznedrila nekog pojedinca koji je poneo veći teret odbrambeno ili napadački. Svaki pojedinac je spreman da se podredi timu i ispuni svoje zadatke i tako mu pomogne da ostvari rezultat".

SASTAV CRVENE ZVEZDE

Bekovi: Lazar Gagić (2005, Srbija), Nikola Topić (2005, Srbija), Filip Radaković (2004, Srbija), Luka Vudragović (2004, Srbija), Vasilije Dabić (2005, Srbija), Vladimir Pavlović (2004, Srbija), Relja Radovanović (2005, Srbija)

Krila: Lazar Gačić (2005, Srbija), Marko Šarenac (2004, Srbija), Ognjen Matović (2004, Srbija), Lazar Đoković (2004, Srbija), Andrija Radojević (2004, Srbija), Ognjen Ćoćić (2005, Srbija)

Centri: Pavle Mišić (2005, Srbija), Andrija Vuković (2005, Srbija)

Napomena: Ime i prezime, godina rođenja, nacionalnost

"NIJEDNA POBEDA NE MOŽE DA BUDE VREDNIJA OD RAZVOJA IGRAČA"

U omladinskim kategorijama je teško napraviti balans između razvoja igrača i takmičarskih ambicija. Jasno je da akcenat mora biti na napretku košarkaša, ali im je potrebno usaditi i pobednički mentalitet.

"Svaka utakmica ima svoju težinu. Cena je da igrači kroz mečeve sazrevaju, stiču iskustvo, samopouzdanje, rutinu... Sada smo se za razliku od prethodnih turnira malo podrobnije bavili i detaljima oko protivničke igre, skautingom igrača, ali nema tu mnogo velike razlike. Na svaku utakmicu idemo da pobedimo, ali na pravi način. Da pojedini igrači pokažu nivo košarke iznad trenutnog uzrasta ili da vidimo u kom su stepenu razvoja u odnosu na prethodni period", priča Avramović.

Na Malom Kalemegdanu su se jasno opredelili.

"Večita dilema, ali mi smo je u Zvezdi razrešili. Na početku svake sezone kažemo da je najbitnija stvar razvoj igrača. Naravno da ne zanemarujemo rezultat, ali sve podređujemo njihovom napretku. Trudimo se da njihov talenat razvijemo do maksimuma i spremimo ih za sve izazove koji ih čekaju u seniorskoj košarci, ali ih učimo da i pobeđuju. Svi znamo šta znači seniorski dres Crvene zvezde, u njemu je najbitniji rezultat. U mlađim kategorijama razvoj igrača mora da bude cilj broj jedan i nijedna pobeda ne može da bude vrednija. Nekad treba istrpeti igrače, na račun talenta i nekih grešaka koje će da bole ekipu, ali će im to pomoći da nauče kako da se ophode u nekim završnicama, egal utakmica da bi u seniorskoj konkurenciji te situacije rešavali lakše. Rad u omladinskim kategorijama se ne meri titulama, već koliko igrača izađe iz omladinskog pogona, koliko dođe do kluipskog dresa na seniorskom nivou, a nama je bitno da ti igrači sutra igraju i za seniorsku reprezentaciju Srbije", rekao je Miloš Obrenović.

Dejan Radonjić (Foto: MN Press)Dejan Radonjić (Foto: MN Press)

On ističe da mu je od velike pomoći u prethodnom periodu bio i šef struke prvog tima Crvene zvezde Dejan Radonjić.

"Imamo privilegiju da se uključio u rad mlađih kategorija. Bio je na treninzima, pratio naše utakmice, ja sam imao čast da sam bio na dnevnom nivou u komunikaciji sa njim po pitanju razvoja igrača. Tražio sam i savete o modelima igre, kako neki igrači treba da se razvijaju, kako ih on vidi u seniorskom timu... Sve te ideje smo pokušali da implementiramo u naš rad".

Zajedno pokušavaju da naprave model prema kojem bi se mladi igrači Zvezde što bolje pripremali za izazove u seniorskoj ekipi.

"Vrhunski je trener jer je komunikacija sa njim dvosmerna. Saslušao je moje ideje, ja sam njegove i onda smo našli šta je interes kluba i model igre prema kojem treba igrači da se razvijaju. Prevashodno agresivna odbrana, sa izraženim principima timske i individualne, a u napadu tranziciona košarka sa dosta poseda, trčanja, učenja igrača da u toj brzini donose dobre odluke i da svaki sekund napada koristi, da bude maksimalno agresivan u svakom smislu, sa ili bez lopte. Težili smo tom modelu igre, nekad je bio više, nekad manje uspešan, ali mislim da moramo da budemo prezadovoljni napretkom igrača. Mislim da su svi bolji nego na početku sezone i da ćemo to pokazati na finalnom turniru Evrolige".

ZNAČAJ REDOVNOG UČEŠĆA NA ZAVRŠNIM TURNIRIMA EVROLIGE

Crvena zvezda i Mega Mozzart nižu uspehe u omladinskim kategorijama. Redovni su učesnici najkvalitetnijih evropskih turnira i na taj način čine mnogo za srpsku košarku.

"Crvena zvezda i Mega pokazuju da dugogodišnji sistemski rad ima rezultata. Zvezda je osvojila taj turnir jednom, ali je svakako teško da takmičiti se sa ekipama koje imaju po sedam-devet stranaca dovedenih iz celog sveta. Teško je nositi se sa njima. Konstatnost koju pokazuju Zvezda i Mega je dokaz jačine sistema i kvalitetnog rada", rekao je trener Mege Avramović.

O značaju rezultata crveno-belih i Mege u mlađim selekcijama govorio je i Miloš Obrenović.

"Izvanredna šansa da igrači steknu nezaboravno iskustvo i da se odmere sa najboljima u Evropi. Uvek utakmice gledam u mlađim kateogorijama kao ispite na fakultetu. Šansa da se proveri trenutni kvalitet, potencijal i razvoj. Da vide svoje nedostatke na kojima treba raditi. Bolji od ovih u Evropi koje ćemo imati ne postoje. Zato je bitno za srpsku košarku da se ekipe pojavljuju u kontinuitetu na završnim turnirima".

Rezultati omladinskih selekcija Srbije u prethodnom periodu nisu bili na očekivanom nivou, ali trener juniora Zvezde smatra da nisu pravo merilo rada sa mladim igračima.

"To je za dublju analizu. Da se sedne i napravi okrugli sto eminentnih trenera i ljudi iz Saveza, pa da pričamo zašto je došlo do tih rezultat. Opet, da li ti rezultati treba da budu prioritet i da se prema njima ocenjuje da li je neko uspešan? Ne mislim da tako treba da se ocenjuju treneri i rad organizacije, da li je juniorski ili kadetski prvak Evrope. Treba igrače učiti da pobeđuju i prave rezultate, ali ako samo želimo da pobedimo, nekad ćemo uzeti igrače koji mogu da nam donesu rezultata, ali za koje znamo da ne mogu u perpektivi da budu seniroski igrači Zvezde ili reprezentacije", zaključuje Obrenović.

ZAVRŠNI TURNIR EVROLIGE ZA JUNIORE

Grupa A

Sreda

09.00: Mega Mozzart - INSEP

11.00: Makabi Tel Aviv - Real Madrid

Četvrtak

09.00: INSEP - Makabi Tel Aviv

11.00: Real Madrid - Mega Mozzart

Petak

09.00: Mega Mozzart - Makabi Tel Aviv

11.00: INSEP - Real Madrid

Grupa B

Sreda

13.00: Stelazura - Next Generation tim

15.00: Crvena zvezda - ASvel

Četvrtak

13.00: Crvena zvezda - Stelazura

15.00: Next Generation tim - Asvel

Petak

13.00: Asvel - Stelazura

15.00: Next Generation tim - Crvena zvezda


tagovi

Juniorska EvroligaKK Crvena zvezdaMega MozzartMiloš ObrenovićDragoljub AvramovićNikola TopićLuka VudragovićNikola ĐurišićAsim Đulović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara