(Foto: Evroliga)
(Foto: Evroliga)

Juniori Reala odbranili titulu Evrolige pred očima Vasilija Micića

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.05.24. | 15:41

Madriđani u uzbudljivom finalu posle produžetka savladali ekipu Pariza 85:84. Srpski košarkaš uručio MVP nagradu Hugu Gonzalesu

Titula Evrolige ne menja vlasnika, barem kada je reč o juniorskom uzrastu. Košarkaši madridskog Reala su u neizvesnoj završnici finala elitnog evropskog takmičenja posle produžetka savladali ekipu Insep Pariza 85:84 i tako odbranili titulu od prošle sezone, a ujedno i osvojili ukupno peti naslov čime su dodatno potvrdili dominaciju u mlađim kategorijama.

Sve se rešavalo u poslednjem minutu koji je obilovao velikim preokretima. Na 30 sekundi pre kraja pri vođstvu francuskog tima 80:81 je veliki potez uradio Deklan Duru koji je posle promašene trojke Migela Asijere uhvatio skok i pogodio uz faul, da bi potom bio precizan i sa penala za 83:81. To su mu inače bili prvi poeni na utakmici i to u kakvom momentu. Međutim, tu nije bilo ni blizu kraj uzbuđenjima.

Izabrane vesti

Posle tajmauta je iz odlično izgrađene akcije, Jonas Bulefa iz ugla pogodio trojku i tamo povratio plus na stranu svog tima (83:84). Mogli su Parižani prstima da opipaju pobedu i posle 2010. godine drugu evropsku titulu, ali drugačije planove je imao "kraljevski klub". Ponovo je skok u ključnim trenucima bio na visini zadatka. Ismail Dijanje je uspeo da pokupi loptu posle svog promašaja i dobije faul pod košem za dva slobodna bacanja. Bio je precizan oba puta i tako na 11 sekundi pre kraja doneo 85:84.

Ovog puta se Pariz spetljao u akciji koja je usledila posle kratkog predaha. Lopta je išla u ruke najboljeg igrača Nolana Traorea ali je on promašio svoju petu trojku na utakmici i tako propustio da svom timu donese veliko slavlje. Real je još jedanput uspeo da pronađe put do pobede, iako je bio u rezultatskom zaostatku tri četvrtine. Takođe, treba istaći da je u regularnom delu meča, trojkom na 20 sekundi pre kraja Hugo Gonzales uveo meč u dodatnih pet minuta. I tada je pokušao Traore da reči meč, ali je bio neprecizan i definitivno poneo ulogu tragičara.

Za MVP finala je proglašen upravo Gonzales koji je meč okončao sa 23 poena, šest asistencija, tri skoka i pet ukradenih lopti za indeks korisnosti 27. Nagradu je premio iz ruku našeg Vasilija Micića koji je finale odgledao iz prvih redova. Identičnu valorizaciju je imao i Rus Egor Demin koji je brojao do 26 poena, 11 skokova, šest asistencija, tri ukradene lopte i dve blokade. Sem njih, u pobedničkom sastavu su se istakli još Mitar Bošnjaković sa 18 poena i Ismail Dijanje sa deset.

U redovima poraženih sem Traorea koji je upisao 18 poena, učinkovit je bio već pomenuti Jonas Bulefa sa 23 poena i 13 skokova. Možda je kod njega trebala lopta da ide kada se odlučivalo.

Mesto u idealnoj petorci turnira su uz Gonzalesa i Traorea zavredeli Kasparas Jakucionis iz Barselone, Parker Robinson iz Overtime Elite tima kao i najnoviji član Mege, Nemac Džek Kajil.

Večeras će Madriđani biti u prilici da u Berlinu slave duplo pošto se i seniorski sastav protiv Panatinaikosa bori za novi trofej.


tagovi

Juniorska EvroligaKK Real MadridKK Pariz

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara