Fakundo Kampaco i Luka Vildoza (Foto: MN Press)
Fakundo Kampaco i Luka Vildoza (Foto: MN Press)

Kad Argentinci zaplešu tango, uz odbranu Lazarevića i "deža vi" Petruševa, mogla bi i Barsi da zaklecaju kolena

Vreme čitanja: 5min | pet. 17.03.23. | 14:30

Košarkaši srpskog i regionalnog šampiona, bez trojice bitnih igrača, u okviru 29. kola Evrolige gostuju u Palau Blaugrani, a jedno je jasno – motiva im neće nedostajati

"Treba da se setimo toga. Da iz takvih stvari crpimo dodatnu energiju i motiv. Treba svako da se pogleda u ogledalo i zapne, muški. Pokazali smo ove sezone da možemo da igramo sa svima", rekao je prvotimac Crvene zvezde Stefan Lazarević pred večerašnje gostovanje u Barseloni (20.30) o sudijskom propustu prvog ovosezonskog duela sa Blaugranom, kada je Nikola Mirotić gazio aut liniju pre postizanja trojke za produžetak u kojem su Katalonci došli do trijumfa.

Nema dileme da je previd finskog arbitra Area Halika, koji je stajao u Mirotićevoj neposrednoj blizini, direktno uticao na ishod utakmice. Zbog toga je potom kažnjen i suspenzijom od četiri susreta, ali slaba je to uteha crveno-belima koji su nepravedno ostali bez velikog skalpa.

Izabrane vesti

Protiv tima skrojenog za najviše ciljeve kao što je Barselona i u situaciji u kojoj poraz više nije opcija kada su plej-of ambicije u pitanju, motiva ne može da manjka, ali je jasno i da će košarkaši Zvezde imati posebnu želju da se revanširaju sastavu Šarunasa Jasikevičijusa zbog epiloga 13. međusobnog okršaja u kojem je vicešampion Španije, usled očigledne greške delioca pravde, došao do 11. pobede.

I to bi moglo da bude Zvezdino gorivo u nimalo povoljnoj situaciji u kojoj se nalazi. Posle tri poraza u prethodne četiri evroligaške runde, sa učinkom 12-16, nalazi se u teškoj poziciji kada je trka za mesta među osam najboljih u pitanju. Uz sve to, naređale su se povrede bitnih igrača, pa tako Duško Ivanović u Palau Blaugrani neće na raspolaganju imati kapitena Branka Lazića, Nemanju Nedovića i Ognjena Dobrića. Rotacija u spoljnoj liniji ozbiljno je skraćena, što dodatno komplikuje posao crveno-belima na jednom od najtežih evropskih gostovanja (samo četiri poraza na 14 mečeva kod kuće).

20.30 (1,20) Barselona (19,00) Crvena zvezda (5,50)

Ipak, kako je istakao i trener Ivanović više puta, Crvena zvezda će se boriti dok postoji i promil šanse da ostvari zacrtani cilj i nastavi borbu na najvećoj kontinentalnoj pozornici posle ligaškog dela. I ništa još nije izgubljeno, naročito nakon sinoćnjih mečeva. Real je prekinuo seriju Olimpije Milano i stavio crveno-bele u poziciju da je eventualnim trijumfom, koliko god da to u ovom trenutku zvučalo teško izvodljivo - preskoče. Virtus je poražen u duelu sa Monakom i ostao je na 13 pobeda, što znači da su crveno-beli u poziciji da se izjednače sa timom iz Bolonje. Poraze su doživeli i Anadolu Efes i Žalgiris, pa bi Zvezda mogla da prepolovi distancu prema njima, kao i Baskonija koja sedi na poslednjem mestu koje vodi u plej-of i trenutno ima tri trijumfa više. Sve to može samo dodatno da podstakne Ivanovićeve izabranike da ostave i poslednju kap znoja na parketu.

Uz sve to, čini se da je niz slabih rezultata praktično skinuo pritisak javnosti sa srpskog i regionalnog šampiona kada je evroscena u pitanju. Mnogi su ga već otpisali. A pokazala je Zvezda više puta ove sezone da ume da se snađe u ulozi "underdog-a". Da od minusa napravi plus. Pokazalo se i nebrojeno puta da nikome, u nikad izjednačenoj konkurenciji u društvu najbolji, pobeda nije unapred upisana. Pa ni Barseloni. Zato, sve opcije su otvorene.

Ali da bi pripretili Jasikevičijusovoj ekipi, koji je pokazao da nikako ne potcenjuje sastav iskusnog Zvezdinog trenera, svi igrači koje Ivanović bude imao na raspolaganju moraće da daju maksimum. Odigraju 40 minuta sa visokom koncentracijom, svesni da će rival Barsinog kvaliteta svaku grešku kazniti. Biće potrebno i da preostali nosioci igre zasijaju. Tu se pre svega misli na Fakunda Kampaca, koji je briljirao u prvom poluvremenu večitog derbija i bio potpuna enigma za odbranu Partizana. Ako ponovi takvu igru, Blaugrana će izvesno biti u problemu.

Bez Nedovića u protokolu, veća odgovornost pašće i na ramena Luke Vildoze. Od povrede koju je zadobio baš u prvom susretu sa Blaugranom nije uspeo da uhvati ritam koji ga je krasio početkom mandata na Malom Kalemegdanu. Kada je u novembru i decembru prošle godine žario i palio terenima širom kontinenta, poneo i zvanje MVP-a Evrolige za poslednji mesec u 2022. Idealna je prilika da pokaže od čega je, u dvorani koju je dobro upoznao kao košarkaš Baskonije i protiv tima sa kojim se često susretao u ACB ligi.

Na poslednjem meču u minuloj kalendarskoj godini, kada su se ova dva tima i jedini put sastala ove sezone, blistao je Filip Petrušev. Odigrao jednu od najboljih utakmica u crveno-belom, a s ozbirom na renome protivnika verovatno i jednu od najboljih u karijeri. Protiv centara kao što su veteran Jan Veseli, turski reprezentativac Sertač Šanli i talentovani Oskar Da Silva - radio je šta je poželeo. Sakupio 24 poena i bio na skok od dabl-dabla. Jasno je da bi mogao da bude Ivanovićev veliki adut i u Kataloniji.

Zvezda bi mogla da pronađe i dodatnu snagu u Benu Bentilu i Hasanu Martinu. Snažni centar iz Gane je imao uspona i padova, ali protiv Partizana je početkom sedmice pokazao da svoje fizičke atribute itekako ume da iskoristi na pravi način. Borio se lavovski sa visokim igračima večitog Zvezdinog rivala, dominirao na ofanzivnom skoku u prvom poluvremenu, pametno dolazio u poziciju da poentira iz reketa. Martin je radio "prljav posao". Rvao se sa najvećim i najsnažnijim protivničkim igračima na terenu i uglavnom dobijao duele na oba kraja. Imao veliki udeo u kontroli skoka, a ponudio se par puta i u napadu.

Iako je Branko Lazić bitan šraf u defanzivnom bedemu, Ivanović i dalje na raspolaganju ima igrača koji bi mogao da odradi veliki posao u odbrani - Stefana Lazarevića. Specijalizovao se za neutralisanje krilnih igrača rivala, pa nema sumnje da će u Barseloni imati zadatak da "uhapsi" najboljeg strelca Jasikevičijusove ekipe, Nikolu Mirotića.

Jasno, čeka crveno-bele vraški težak zadatak u Kataloniji. Ali i pored povreda, ima dovoljno alata da hrabro izađe na crtu i moćnoj Barseloni. Motiva neće manjkati, to je sigurno. Teren će pokazati da li je to dovoljno za podvig koji bi, bez dileme, predstavljao ogromnu injekciju samopouzdanja pred odlučujuće mečeve na oba fronta. Možda i ponovo podgrejao nade zvezdaške javnosti u borbi za plej-of Evrolige.

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

Efes - Partizan Mozzart Bet 84:97

/Klajburn 22 – Panter 19/

Monako - Virtus Bolonja 81:68

/Okobo 21 – Miki 14/

Žalgiris - Olimpijakos 72:74

/Smits 18 – Vezenkov 25/

Makabi - Baskonija 93:79

/Boldvin 24 - Giedraitis 18/

Valensija - Fenerbahče 82:80

/Dubljević 18 - Gudurić 23/

Real Madrid - Olimpija Milano 91:87

/Musa 27 - Nejpir 17/

Asvel - Panatinaikos 82:86

/Fal 13 - Li 14/

Petak

20.30 (1,20) Barselona (19,00) Crvena zvezda (5,50)

20.30 (1,45) Bajern (15,00) Alba (3,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK BarselonaDuško IvanovićFakundo KampacoLuka VildozaStefan LazarevićBen BentilHasan MartinFilip Petrušev

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara