Datome i Riči (©fiba.basketball)
Datome i Riči (©fiba.basketball)

Kad je teško - Datome: Veteran slomio Portoriko, Srbija protiv Dominikane za drugo mesto u grupi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.09.23. | 11:35

Italija u četvrtfinalu Mundobasketa

Mučili su se dugo Italijani sa Portorikom. Činilo sa da bi Tremont Voters, Džon Holand i drugovi mogli da naprave još jedno iznenađenje, ali... Kada niko iz čete Đanmarka Poceka nije mogao da pogodi, odgovornost je preuzeo najstariji. Luiđi Datome je trojkama krajem treće i početkom odlučujuće deonice otvorio vrata Azurima, a onda se nadozvao Đampaolo Riči i ubrzo je postalo jasno da će Italija u četvrtfinale - 73:57.

Sada se čeka duel Srbije i Dominikanske Republike, kako bi se dobio drugi tim iz Grupe I koji će među osam najboljih. Ukoliko Orlovi slave, pridružiće se Azurima u četvrtfinalu, ali kao drugoplasirani. U slučaju neprijatnog iznenađenja, Karl Entoni Tauns i ekipa bi izbili na čelnu poziciju, dok bi Italija kao druga iz grupe išla na pobednika utakmice SAD - Litvanija (14.40) - sudbina koja čeka Srbiju ako opravda ulogu favorita (14.00).

Izabrane vesti

Tinjala je nada u Srbiji posle prvog poluvremena, jer je Portoriko veoma dobro parirao Italiji, posebno u drugoj deonici (21:14 za 36:39 na poluvremenu). A onda je usledila sumorna treća četvrtina u kojoj niko nije mogao da pogodi ništa. Koliko je Datomeova trojka bila bitna pokazuje i činjenica da je tako ubacio četvrtinu poena svoje ekipe u pomenutom kvartalu (12:11).

Pokazao je veteran put italijanskoj reprezentaciji, a prvi ga je sledio Riči. Ušla je trojka posle njegovog šuta kao kap, minut i po od početka odlučujućeg kvartala za 57:47. Pa onda još jedna na šest i po minuta do kraja za 62:50. Ubacio je potom i flouter da očuva dvocifrenu prednost Italije po ulasku u poslednjih pet minuta. Portorikanci su se baš mučili u napadu, a pouzdani Riči je čuvao Italijane na bezbednoj distanci.

Nisu puleni Đanmarka Poceka ni ovoga puta blistali, kao što nisu ni na jednoj utakmici u dosadašnjem toku turnira, ali su završili posao. Na iskustvo, na foru (Nikolo Meli baš dramatično podnosi svaki kontakt), ali i na znanje i umeće. Mora im se skinuti kapa za dosad ostvareno, posebno jer ih je Paolo Bankero odjavio ovog leta, a nisu se pozivu državnog tima odazvali ni Nikolo Manion, naturalizovani Darijus Tompson... Ali, tu je Datome.

Objavio je po okončanju minule sezone da će posle Mundobasketa okačiti patike o klin. Svaki minut proveden na terenu dvorane na Filipinima je za 35-godišnjeg igrača poseban i pokušava da ga iskoristi na najbolji mogući način. Protiv Srbije je takođe postigao neke od ključnih poena, dao krila svom timu sa osam vezanih u prelomnim trenucima. Sada je ponovo preuzeo odgovornost kada je bilo najteže i pogurao Italijane ka pobedi. I to u svojoj 200. utakmici u dresu sa državnim grbom. Bio bi to zaista bajkovit kraja, kada bi oduvek simpatični bradonja, šampion Evrolige iz 2017. i bivši NBA košarkaš, sa medaljom oko vrata okončao igračku karijeru. Zaslužio je.

Najefikasniji su na kraju bili Riči i Stefano Tonut sa po 15 poena, s tim što je bek italijanske reprezentacije većinu ubacio u prvom poluvremenu. Simone Fontekio, koji je pre dva dana brojao do 30 protiv Srbije, postigao je "samo" 12 poena, ali je upisao i dabl-dabl sa 12 skokova. Važan doprinos dao je i borbeni Alesandro Pajola, iako nije ubeležio nijedan poen. U stilu Stefana Markovića je igrao sjajnu odbranu i učestvovao u raznim aspektima igre, pa je upisao devet asistencija i sedam skokova.

Kod Portorika, na oproštaju od Svetskog prvenstva, Tremont Voters je postigao 13 poena, uz devet asistencija, a dvocifren je bio još samo Džordan Hauard sa 11. Po devet su dodali Isaija Pineiro i Ismael Romero.

MUNDOBASKET, 10. DAN

Nedelja

Australija - Gruzija 100:84

/Mils 19 - Bitadze 20/

Italija - Portoriko 73:57

/Riči, Tonut 15 - Voters 13/

10.40: (2,40) Grčka (15,0) Crna Gora (1,70)

11.45: (1,80) Brazil (15,0) Letonija (2,25)

13.10: (1,60) Nemačka (16,5) Slovenija (2,65)

14.00: (5,50) Dominikanska Republika (19,0) Srbija (1,20)

14.40: (1,05) SAD (27,0) Litvanija (11,0)

15.30: (3,70) Španija (16,0) Kanada (1,35)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija PortorikaLuiđi DatomeĐampaolo RičiSimone FontekioDžon Holand

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara