Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Kad te umor sustigne i slomi iliti kako Zvezda postaje žrtva svih gubitaka u ljudstvu

Vreme čitanja: 6min | sub. 23.10.21. | 11:01

Poraz ima dodatnu težinu i iz razloga što je nemački šampion odigrao meč bez trojice važnih igrača. Ponovo je kobna bila druga četvrtina u kojoj su se skupile sve frustracije i pre svega slabost kada se sistem raspadne zbog subjektivnih i objektivnih razloga

Želja Dejana Radonjića da na treningu vidi sve raspoložive snage neće mu biti ispunjena u skorije vreme. A dok ne svane dan kada će svi biti zdravi i sposobni da odgovore izazovu - Crvena zvezda će mnogo da propati.

Poraz od Albe krunski je dokaz koliko skupo koštaju svi Zvezdini gubici u ljudstvu. Još više iz razloga što je Radonjićev kolega Izrael Gonzalez takođe imao svojih kadrovskih muka jer nije mogao da računa na trojicu važnih pojedinaca - Markusa Eriksona, Bena Lamersa i Johanesa Timana. Crvena zvezda je prvi put u Evroligi ozbiljno nadigrana. Nije odigrala samo najlošiju utakmicu od dosadašnjih devet u mesec dana nove sezone, Crvena zvezda je dovedena u poziciju da, narodski rečeno, ne zna gde udara. Ponovo je kobna bila druga četvrtina u kojoj su se skupile sve frustracije i pre svega slabost kada se sistem raspadne zbog subjektivnih i objektivnih razloga. O subjektivnim razlozima, odnosno manjku kvaliteta pojedinaca ili lošem danu projektovanih nosilaca, teško je govoriti sada upravo zbog objektivnih problema sa kojima se Crvena zvezda nosi još od avgusta. I ne vidi se kraj...

Izabrane vesti

01.30: (2,50) Toronto (13,0) Dalas (1,65)

Ko samo površno gleda ili ne želi da prihvati stvari onakve kakve jesu, reći će da je Crvena zvezda protiv Albe imala skoro najjači sastav. Na spisku dostupnih igrača našli su se Branko Lazić i Majk Cirbes, pa su van stroja bili "samo" Eron Vajt i Nikola Ivanović. Realnost je mnogo surovija. Kapiten Lazić je juče skupio prve minute u sezoni, posle višenedeljnog oporavka od povrede i pitanje je da li je uopšte bilo planirano da igra. Majk Cirbes je nedavno prošao test opterećenja i još nije sposoban da iznese ritam takmičarske košarke. Stefan Lazarević nije igrao od kraja prve četvrtine, a trener Radonjić nije hteo da se upušta u komentarisanje razloga ovakve odluke, osim što je rekao da je "valjda dobro".

Ognjen Dobrić (©MN Press)Ognjen Dobrić (©MN Press)

Kako izgleda kada igrač propusti skoro kompletne pripreme vidi se na primeru Ognjena Dobrića. Posledice akumulirane potrošnje posle klupskih i reprezentativnih napora dovele su do toga da je Dobrićev zglob bio preopterećen do te mere da je povratak na parket trajao znatno duže od očekivanog vremena za takvu vrstu povrede. Što je u jednom momentu ozbiljno zabrinulo stručni štab. Prva violina Crvene zvezde u odbrani dva trona daleko je od prošlosezonskih igara, šuterski deficit je toliko izražen, opet i logičan jer prvo mora da nadoknadi izgubljeno vreme, pa onda da juri optimalnu formu. A prostora za rad gotovo da nema. Protiv Albe je iz igre pucao 2/11, za tri poena prošla je tek jedna od sedam ispaljenih lopti. Od početka sezone Dobrić je pogodio samo TRI trojke iz dvadeset pokušaja, za svega 15 odsto uspešnosti! Ako statistiku ostavimo po strani, koliko problema levoruki strelac iz Knina ima da pronađe ritam najviše se vidi kroz promašaje iz otvorenih situacija. U situaciji kada ekipa nema rasnog košgetera na raspolaganju, Dobrićevi problemi su uočljiviji. Utešno je to što je šut kategorija podložna drastičnim korekcijama, pa Dobrić može da podesi ruku i pronađe sebe.

PROGNOZZIRAJ DERBIJE I OSVOJI 100.000 DINARA

Dejan Davidovac je još jedan u nizu koga je povreda izbacila iz koloseka. Kuburio je momak iz Zrenjanina sa formom i pred kraj prošle sezone, ali ga je povreda zadnje lože iz kontrolne utakmice sa Panatinaikosom ozbiljno poremetila. U tri od četiri utakmice nije uspeo da prebaci dva poena - sinoć ostao bez poena posle dva promašaja iz igre -, što Crvenoj zvezdi umanjuje manevarski prostor, s tim što po povratku na parket odaje utisak čoveka koji je u konstantnom grču. Bez dovoljno hrabrosti u duelima, ni kada treba da se preuzme odgovornost. Mada nedostatak odgovornosti u fazi napada nije uočljiv samo kod Davidovca, sve više postaje timski problem na kojem mora ozbiljno da se radi.

Dejan Radonjić je na konferenciji otkrio da je Davidovac imao određenih zdravstvenih problema pred Albu, ali su testovi pokazali da se ne radi o koroni. Za razliku od njega, koliko je sistem Crvene zvezde zavistan od učinka svih članova pokazuje izostanak Nikole Ivanovića. Taman kada je probio psihološku barijeru i pogurao ekipu ka trijumfu u regionalnom derbiju sa Cedevitom Olimpijom, sumnja na prisustvo virusa korona oterala je crnogorskog plejmejkera u izolaciju, ujedno i totalno poremetila taktičku pripremu utakmice. Aleksa Uskoković je nenajavljeno dobio minute koje nije iskoristio valjano, pa je Nejt Volters premašio granicu od 30 minuta na parketu, što mu se u evropskim klupskim takmičenjima poslednji put dogodilo još u decembru 2020. u dresu Uniksa, na gostovanju Huventudu u Badaloni. I to definitivno nije njegova mera, jer je u drugom poluvremenu češće ostajao bez daha u fazi odbrane što je posledica povećanog gubitka energije na drugom kraju terena u nedostatku drugih rešenja.

Na kraju Nikola Kalinić je počeo da plaća ceh velikih davanja u kontinuitetu. S izuzetkom ubedljive pobede nad Splitom, Kalinić je u svim ostalim utakmicama proveo bar po 30 minuta na parketu, što je bio slučaj i tokom pripremnih mečeva. U takvim okolnostima ponovo do izražaja dolazi Kalinićev temperament koji ga je protiv Cedevite Olimpije, a pogotovo Albe doveo blizu isključenja. Iz prevelike nervoze sve je išlo uzvodno, pa tako nijedan od šest pokušaja sa distance nije prošao, a potrošio je i pet poseda bez ispunjenog cilja. U nedelju se iz njegove nervoze rodilo nešto veliko jer je pokrenuo Crvenu zvezdu i odigrao sveukupno odličnu utakmicu, protiv Albe je sve bilo kontra. I to još više dobija na težini kada si pod teretom velikih očekivanja i kvalitetom odskačeš od ostatka svlačionice.

Kada se podvuče crta Crvena zvezda je imala timski indeks 51, četvorica su bili u minusu, a trojica dvocifreni, dok je kraj četiri prezimena ostala nula na kontu ubačenih poena u rotaciji od 11 igrača. Uz samo 40 odsto iz igre (25/59) i 24 odsto za tri (6/25), osam promašaja sa slobodnih bacanja (7/15) i 14 izgubljenih lopti...

Nejt Volters je posle Albe govorio da skraćena rotacija ne sme da bude izgovor, verovatno misleći na to da je Alba odigrala za klasu bolje bez trojice bitnih igrača rotacije, dok je Marko Simonović rekao bitnu stvar - da Crvena zvezda ne mora da igra najbolju košarku u ovoj fazi. Ma koliko je iz ove perspektive daleko meč sa Splitom, zvanično još nije prošao ni prvi od ukupno devet meseci, koliko branilac trofeja u Jadranskoj ligi, Superligi i Kupu Radivoja Koraća mora da prevali preko leđa. Sve lako može da se okrene već u sledećem mesecu, ali niko ne spori da Crvena zvezda ima probleme koji se iz utakmice u utakmicu samo nagomilavaju. I koji bi, ako se ne budu rešavali, mogli u perspektivi da ugroze ekipu na duže staze.

Baš kako Dejan Radonjić reče posle Žalgirisa, realna analiza kvaliteta ovog tima može da se napravi tek za nekoliko meseci, kad i ako Crvena zvezda bude kompletna. Do tada, stručni štab i igrači mogu samo da se potrude da maksimalno ublaže eventualnu štetu i bar donekle zadrže defanzivni nivo koji je u prethodnim sedmicama znao da očara Evropu.



tagovi

KK Crvena zvezdaNikola KalinićOgnjen DobrićDejan RadonjićNikola IvanovićDejan DavidovacAleksa UskokovićStefan Lazarević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara