Ekipa Partizana (© Star sport)
Ekipa Partizana (© Star sport)

Kako pobediti depresiju?

Vreme čitanja: 6min | pet. 12.04.24. | 10:56

Sezona u Evroligi je završena na razočaravajući način za Partizan, ali klub iz Humske mora da stremi da bude deo evropske elite sa Željkom Obradovićem na klupi

Teško da je danas nekome u Partizan Mozzart Betu do okršaja sa španskom Valensijom (20.30, Sport klub 1). Utakmica koju su mnogi odavno zaokružili na kalendaru kao ključnu, prvo zbog rezultata, a onda i zbog fešte koja bi bila na terenu i tribinama, na kraju i potvrde da klub iz Humske radi izvanredan posao otkako se u čudesnom maniru vratio Željko Obradović. Umesto toga razočaranje i naznake depresije. Protiv Valensije se igra samo za obraz i čast, a svi prethodno zacrtani ciljevi u elitnom takmičenju su pali u vodu zbog neverovatnih poraza tokom sezone, ali i nekih odluka tokom leta.

Sada se postavlja pitanje kako pobediti depresiju?

Izabrane vesti

Najjednostavniji odgovor je strpljenjem i žestokom radom.... Na svim frontovima.

Željku Obradoviću su u Fenerbahčeu bile potrebne tri pune sezone da bi se popeo na krov Evrope sa gigantom iz Istanbula, a klub iz Humske je pre dve bio u Evrokupu. Pre toga nije smeo ni da pomišlja o Evroligi. Danas je činjenica kada kažemo da su Partizanove evroligaške utakmice nešto o čemu bruji cela Evropa i nešto što u Humskoj prezentuju kao vrlo validan argument u borbi za dugogodišnju licencu. Jedino što crno-beli ne smeju da dozvole jeste da iz tolike euforije - oslikane i punim tribinama u Areni - padnu u apatiju. Prešli su preveliki put da bi sada razmišljali fatalistički.

Ipak, sa najvećim budžetom u istoriji kluba, isto tako je realno da su mnogi očekivali da se barem isparira rezultatima iz prošle sezone kada je Partizan bio u plej-ofu, a neki su sanjali i iskorak. To se nije dogodilo i osećaj razočaranja je u ovoj situaciji sasvim normalan.

"Ove godine imamo najveći budžet u istoriji Partizana jer smo u takvim ambicijama da želimo da idemo do kraja u oba najvažnija takmičenja. Budžet nam je u Top 8 ekipa u Evroligi. Za celokupnu organizaciju smo izdvojili oko 20.000.000 evra. S tim da je osam miliona otišlo na vraćanje dugova”, rekao je Ostoja Mijailović u decembru prošle godine.

Iako su mnogi pohitali ka društvenim mrežama posle kataklizmičnog poraza Crvene zvezde od 45 razlike u Istanbulu protiv Efesa, koji je i zvanično okončao takmičarsku sezonu Partizana u Evroligi, činjenica je da crno-beli glavnog krivca za slabiju sezonu mogu da pronađu u ogledalu.

Željko Obradović posle poraza od Olimpijakosa (© Star sport)Željko Obradović posle poraza od Olimpijakosa (© Star sport)

Partizan je sam kriv što nije među 10 ekipa na tabeli, a mogao je realno da bude i među šest da je bilo samo nešto više koncentracije, a nešto manje oscilacija na skoro svim utakmicama ove sezone.

Uspevao je Partizan da izgubi ono što je izgledalo nemoguće. Posebno se pamti Baskonija u Vitoriji kada je dozvoljeno da Čima Moneke ni iz čega donese pobedu Špancima, Virtus je dva puta rušio Partizan, a Obradović se verovatno još noćima budi obliven hladnim znojem zbog loše izvedenog auta Pi Džeja Doužera u Bolonji kada su crno-beli bili nadomak pobede. Bilo je tu ludih poraza od Olimpijakosa od kojih se svima vrti u glavu... Bajern koji je trojkom ugasio vulkan u Areni i naterao Kevina Pantera da u neverici udara šakom u parket. Činilo se da Partizan iz nedelje u nedelju pronalazi nove načine kako sa sebi da zakomplikuje život i anulira neke lude pobede kakve su bile protiv Panatinaikosa i Makabija.

Na kraju su se ti kiksevi i greške toliko nagomilali da nije bilo spasa. Sa takvim rezultatima Partizan jednostavno nije zaslužio da bude među 10 najboljih što bi ga barem odvelo u plej-in i produžilo nadu... Dok je direktan plasman u plej-of odavno postao nedostižan, a setite se samo da je crno-beli tim prošlu sezonu okončao sa 20 pobeda u ligaškom delu što je bilo dovoljno da se dođe do šestog mesta.

Kevin Panter na kraju utakmice protiv Bajerna (© Star sport)Kevin Panter na kraju utakmice protiv Bajerna (© Star sport)

Razloge slabije sezone treba tražiti i u nekim letošnjim odlukama i događajima, jer tada je i krenuo da se gradi temelj ovog tima. Počelo je tako entuzijastično u vidu novih ugovora za Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Aleksu Avramovića i Džejmsa Nanelija. Tih dana je vladala nezapamćenja euforija u crno-belom navijačkom taboru, ali sa ove distance, jasno je da je sastavljen tim koji nije mogao da ponovi ono što je prošli tim radio... I to u serijama sa velikom energijom.

Ispostavilo se da zamene za Matijasa Lesora i Dantea Egzuma nije bilo. Pi Džej Doužer i Frenk Kaminski su stigli sa ozbiljnim NBA pedigreom i idejom da popune rupu koja je ostala iza Francuza i Australijanca, ali navikavanje na Evroligu, zahteve Obradovića i crno-bele javnosti su potrajali. Bilo je tu svetlih tačaka, ali sada kada podvlačimo crtu na evroligašku sezonu - nisu bili ni blizu onoga što su uradila prva dvojica.

Ipak, možda je najbolniji bio odlazak Jama Madara. Tačnije najmanje očekivan. Izraelac je pod komandom Željka Obradovića postao najbolji mladi igrač Evrolige, neko ko je kokretno pomogao u finalnoj seriji ABA lige protiv Zvezde i zbog svega toga se očekivalo da baš Madar bude neko ko će vrlo često držati volan u rukama. Umesto toga, Izraelac je hteo više para u Partizanu. Kada to nije dobio, iskoristio je izlaznu klauzulu i preselio se u Fenerbahče. Sada slobodno možemo da konstatujemo da je Partizan napravio grešku što nije pokušao da ga zadrži, a i Madar se ozbiljno preračunao jer ga na mečevima Fenerbahčea skoro pa i nema.

Na sve to se dogodila i sada već čuvena saga sa Nikolom Mirotićem koja je umnogome uticala na izgled ove ekipe. Rekao je nekadašnji reprezentativac Španije Željku Obradoviću i Zoranu Saviću da dolazi u Partizan. Čak nekoliko puta je telefonom razgovarao sa Kevinom Panterom o izgledu ekipe, da bi se sve na kraju izjalovilo i klub iz Humske je brzo morao da koriguje pravac bez Mirotića. Za mnoga pojačanja je bilo prekasno i u sezonu se uplovilo sa ekipom koja je definitivno imala svojih problema.

Obradović i Aleksa Avramović (© Star sport)Obradović i Aleksa Avramović (© Star sport)

Jasno je bilo da nedostaje jedan klasičan plejmejker, nedostajao je i centar... Bilo je tu i problema sa povredama (lom noge Alekse Avramovića i problem sa kolenom Kevina Pantera), ali pre svega sa oscilacijama u formi kod pojedinaca. Skoro svi su imali velike padove, najkonstantniji igrač Partizana ove sezone bio je Džejms Naneli. Mnogi su zato oče uperili u Kevina Pantera koji je uvek uzimao najvažnije šuteve ove sezone i veliku većinu je promašio za razliku od prošle.

"Ponekad razmišljam... Nije lako biti u mojoj situaciji. Ljudi očekuju da budem savršen. Pitaju me navijači, šta nije u redu i očekuju neki odgovor, a zapravo sve je u redu. Samo sam čovek kao bilo ko od vas. Zato se trudim da ostanem mentalno čvrst i smatram da se tu izdvajam i ostajem miran uprkos nekim pričama sa strane" rekao je Panter za Mozzart Sport.

Posle svega rečenog, izlaz iz loše situacije stoji u osvajanju ABA lige. Partizan sada apsolutno sav fokus prebacuje na regionalno takmičenje, mada u finalu neće imati prednost domaćeg terena. Dobra stvar je što su izabranici Željka Obradovića u formi, pre svih gorepomenuti Panter pa bi jedna ABA titula zacelila sve evroligaške rane. Onda novo leto i ozbiljna rekonstrukcija ekipe.

Samo prvo da Željko potpiše novi ugovor koji se sprema. Sa njim je Partizan Mozzart Bet pravi evropski klub koji bi mogao da bude član elite na duže staze.

Bez njega... O tome nećemo.

EVROLIGA - 34. kolo

Četvrtak

Monako – Bajern Minhen 89:85

/Dijalo 20 – Edvards 26/

Žalgiris – Real Madrid 62:64

/Evans 14 – Musa 17/

Anadolu Efes – Crvena zvezda 100:55

/Brajant 26 – Giedraitis 11/

Makabi Tel Aviv – Olimpija Milano 92:86

/Boldvin 18 – Lo 13/

Panatinaikos – Alba 84:75

/Nan 28 - Kumađe 13/

Petak

20.15: (1,60) Olimpijakos (16,00) Fenerbahče (2,65)

20.30: (1,70) Virtus Bolonja (15,00) Baskonija (2,40)

20.30: (1,20) Partizan (19,00) Valensija (5,50)

21.00 (4,70) Asvel (17,00) Barselona (1,25)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanEvroligaŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara