"Kako smo zavoleli basket" - u susret meču Srbije i Kine na Mundobasketu pogledajte dokumentarac o Saletu Đorđeviću na RTS-u

Vreme čitanja: 2min | sre. 23.08.23. | 16:20

Novi film u produkciji Videostroja sniman uz veliku podršku Fondacije Mozzart, a premijerno će biti prikazan u petak u 18.05

“Hoće neko na basket” je sada već postala kultna rečenica igre pod obručima, a u susret Mundobasketu postavlja se pitanje i zašto, kako i gde smo toliko zavoleli basket? Ko je glavni krivac što nam je košarka ušla u DNK? Upravo o tome govori novi dokumentarni film u produkciji Videostroja, koji je sniman uz veliku podršku Fondacije Mozzart, a koji će premijerno biti emitovan u petak u 18.05 na RTS-u. Pretpremijera je u sredu uveče na Zlatiboru, u okviru Međunarodnog festivala sportsko-dokumentarnog filma.

“Kako smo zavoleli basket?“ je priča o jednoj od najvećih legendi naše košarke Aleksandaru Đorđeviću koji je odrastao i kao klinac napravio prve košarkaške korake na kultnom igralištu Ranč. Baš tu je mladi Sale maštao o košu koji postiže u poslednjoj sekundi i dovodi svoj tim do pobeda i titula. Fondacija Mozzart je u njegovu čast obnovila Ranč u sklopu velike akcije “Sto terena za jednu igru”.

Izabrane vesti

Bio je to 97. rekonstruisano igralište , a novi dokumentarac govori upravo o basket terenima širom naše zemlje.

“Kako smo zavoleli basket?” predstavlja omnibus od četiri price koje su međusobno isprepletane, a kao centralnu nit imaju košarku, odnosni basket terene, na Novom Beogradu, na Adi Ciganliji, u Čačku i na Vračaru…

Taj duh i odnos prema igri godinama se prenosio i na našu reprezentaciju. Tako smo na basket terenu imali priliku da vidimo Kiću i Moku koji odigraju „odbojku“ u finalu Evropskog prvenstva. A i sam Kića je imao čuvenu izjavu: „Lakše mi je da osvojim Svetsko prvenstvo, nego da pobedim na basketu na Želovu“.

Posle njih imali smo još majstora „organizovane improvizacije“ poput Saleta, Divca, Bodiroge, preko Teodosića, pa sve do Nikole Jokića koji je najbolji reprezent tog stila igre. Ili je to ipak stil i način života?

Narator filma “Kako smo zavoleli basket?” je Nikola Jelić, poznatiji kao Mikri Maus, koji nas vodi po basket terenima, ulazi u priču sa lokalcima, ali i u igru protiv njih. Sa njima se šali i rečima i fintama i zajedno se prisećaju legendarnih trenutaka domaće škole košarke, ali i legendarnih trenutaka sa basketa iz kraja - jer to su razlozi zašto i kako smo zavoleli basket?

Izvršni producent filma je Miloš Ratković, a urednik i scenarista Vladimir Pajić.


tagovi

Aleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara