(©MN Press)
(©MN Press)

Kalkulacije su bumerang, pun gas u trećoj bez stajanja do Kaunasa

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.04.23. | 16:38

Real je delovao kao tim koji bi u Arenu došao kao glineni golub, ali sada oseća da ima priliku za makar jedan brejk

Da se Željko Obradović bavio kalkulacijama, nikada ne bi postao najbolji evropski trener svih vremena, osvajač devet titula u Evroligi. I došao na korak od još jednog senzacionalnog rezultata, da preko leđa Reala odvede Partizan na Fajnal for u prvoj povratničkoj sezoni u elitnom kupu.

Da se druga utakmica u Madridu završila onako kako je trebalo, sa nulom sekundi na semaforu, bez tuče na kraju, danas niko ne bi ni pomišljao da nokautirani takozvani Kralj ima šta da traži u grotlu Arene. Ipak, Ljulj, Dek i ekipa su isprovociranim sukobom dobili šta su hteli, Evroliga je isekla Partizan kaznama više nego Špance, pa je uz povredu Dantea Egzuma i njegov neizvestan nastup u trećoj utakmici, sada sve otvoreno pred meč u utorak veče.

Izabrane vesti

Dok će Matijas Lesor svakako biti u sastavu za naredni Partizanov meč posle utorka, pa bio to četvrti duel sa Realom ili polufinale Fajnal fora, problem je suspenzija Kevina Pantera od dve utakmice, te će jednu od te dve morati da propusti. A, to je odmah lansiralo kalkulacije u glavama ne samo navijača crno-belih, nego i dobrog dela košarkaške javnosti, kako bi bilo najbolje da Obradovićev tim „tankuje“ meč broj tri, da bi imao Pantera na raspolaganju u Kaunasu. Čak je i čuveni trener Vlade Đurović imao juče takvu opasku:

„Nažalost, pobediće Partizan. Ja bih voleo da Partizan prvu izgubi, a drugu dobije“.

Cela ta nejednačina, ipak, neke ozbiljne falinke. Prvo, kao što rekosmo, Obradović se kalkulacijama, na sreću, ne bavi. Drugo, takve računice su uvek, bez greške, vrate u glavu kao bumerang. Ako nisi pošten prema lopti, neće sutra ni ona biti prema tebi. I treće, ko uopšte garantuje da bi Partizan u toj četvrtoj utakmici pobedio Real Madrid!? Jesu crno-beli igrački zgazili Špance usred njihove dvorane, toliko su ih izludeli da su ovi iz čiste nemoći provocirali tuču sa nekoliko uzastopnih prekršaja na granici fer-pleja. Ali, Real je to. Nije neki prosečni KLS ligaš protiv kojeg može da se unapred računa na sigurnu pobedu, pa ako ne u utorak, a onda sigurno u četvrtak.

Madriđani imaju prejak sastav, dublji od Partizana i oni će izostanak Jabuselea i Deka manje osetiti nego crno-beli nedostatak Lesora i Pantera. Uz to, španski gigant je dobio šta je želeo: ove kazne su njegove šanse za pobedu u Beogradu značajno podigle, što konstatuju i brojni košarkaški stručnjaci i igrači širom Evrope. Sa nule na „nešto“ odsto. Real je delovao kao tim koji nema nikakvu ideju kako da se suprotstavi Partizanu i koji bi u Arenu došao kao glineni golub, ali sada oseća da ima priliku za makar jedan brejk. Dati dodatno samopouzdanje takvom timu „tankovanjem“ u trećoj utakmici bio bi preopasan hemijski eksperiment, koji bi mogao da se završi eksplozijom u lice.

Čuje se dosta često od juče komentar kako crno-beli bez Kevina Pantera nemaju šta da traže na Fajnal foru. Veliki je igrač kapiten Partizana, ne samo zbog 20+ poena u svakom meču, niti zbog trojki kojima lomi protivnike, već možda još više što je doživeo ogromnu igračku transformaciju tokom sezone, progutao je ego velikog šutera i postao pravi kapiten u čijem repertoaru je sve više asistencija, skokova i poslova koji se ne vide okom statistike.

Ipak, ova situacija pomalo podseća na prethodnu sezonu kada je Partizan stigao do F4 turnira 2010. godine. Tada su Aleks Marić i Bo Mekeleb bili tandem koji je gurao crno-bele kroz Evroligu, a kada je australijski centar doživeo povredu koja ga je izbacila iz tima na nekoliko utakmica, jednako su navijači zavapili da je sada sa velikim snovima gotovo. Istina, tada još niko nije razmišljao o putu u Pariz... Ali, šansu je tada osetio Slavko Vraneš. Drugi centar, koji zaista nije ostavio neki veliki trag na utakmicama pre toga, niti je imao veliku minutažu kod Duška Vujoševića. Međutim, gorostasni centar je bio inteligentan, osetio je da je došlo njegovih životnih „pet minuta“. I odigrao je – perfektno. Bio je istinski diskretni heroj Partizanovog proboja na završni turnir Evrolige.

Šansa je sad za Anđušića, šansa za Trifunovića, šansa za Madara. Ona kojoj su se nadali, koju su priželjkivali tokom cele sezone, da oni budu matador koji će pred 20.000 grobara probosti Kralja i odvesti Partizan u Kaunas. Pa, u utorak veče – podijum je njihov. Dok Kralj ne padne na kolena u paklu Arene.



tagovi

KK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara