Foto: FIBA
Foto: FIBA

Kanada pokazala nadmoć, Francuzi poniženi i smrznuti na minus 30

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.08.23. | 17:03

Šaj Gildžus Aleksander izrasta u veliku zvezdu svetske košarke. Francuzima isporučio 27 poena!

Trebalo je ovo da bude poslastica za kraj dana, najbolja utakmica na Mundobasketu, sa najboljim igračima na parketu u Džakarti, ali ono što smo videli od Kanađana i Francuza je bilo potpuno suprotno. Zapravo, da budemo precizni ono što su Francuzi pokazali je bilo ispod svakog nivoa kritike, i graniči se sa sramotom. Ono što su Kanađani pokazali je za svaku pohvalu i da se svi timovi na Mundobasketa ozbiljno zabrinu jer se Šaj Gildžus-Aleksander i družina ne šale. Dovoljno je samo da vidite rezultat meča koji glasi 95:65 i sve vam je jasno.

Znalo se da su Kanađani napravili paklenu ekipu, čak i bez povređenog Džamala Marija, ali baš ovako da ponize jednog od favorita za osvajanje medalje na samom startu takmičenja, e pa to baš niko nije očekivao. Francuzi su u drugom poluvremenu izgledali kao razbijena banda, koja ni ne želi da igra košarku, dok Kanađani kao mašina mleli, da bi razlika u jednom momentu otišla i na preko 30 razlike.

Izabrane vesti

Lider ove ekipe je Šaj Gildžus Aleksander koji je pokazao da će biti ozbiljan kandidat za MVP-a ili najboljeg strelca šampionata. Turnir je počeo partijom od 27 poena i 13 skokova, uz šest asistencija.

---------

Pokaži da si najbolji među najboljima, prati Mundobasket i rešavaj dnevne zadatke

---------

Radio je apsolutno sve na terenu, i to sa nevertovatnom lakoćom. Od dalekometne paljbe..

Pa do sjajnih prodora...

Mora da se napomene i partija Kelija Olinika koji je ubacio 18 poena, dok je Dilon Bruks dodao 12.

Kod Francuza nema mnogo toga pozitivno da se kaže. U Džakarti je trenutno + 28 celzijusa, ali se izabranici Vensanta Kolea u hotel vraćaju smrznuti na minus 30. Evan Furnije jeste ubacio 21 poen, ali to je malo šta značilo. Nando De Kolo i Matijas Lesor su upisali po 12.

Zanimljivo da je Lesor bio neuporedivo bolji i efikansiji od prve zvezde i centra tima Rudija Gobera koji ubacio samo osam poena.

Da stvar bude čudnija, Francuska je sasvim solidno počela utakmicu. Čak su imali i prednost posle prve deonice (18:14). Međutim, onda sunovrat i potpuna katastrofa.

Šaj kreće u veliku seriju poena, kreće da rešeta iz svih pozicija i preokreće rezultat do kraja poluvremena, da bi treća donica bila za anale kanadske košarke. S obzirom da Francuzi važe za velike favorite, odmah iza Amerikanaca... onda je stvarno za svaku osudu činjenica da su ubacili samo osam poena u trećem kvartalu što i nije toliko važno, već zbog načina na koji su igrali.

Bez borbe, bez vatre, bez ikakve namere da se nadmeću sa Kanađanima koji su rešeteli bez ikakve milosti. Pa kada je na semaforu razlika otišla i na preko 30 poena, Francuzi su se gledali zbunjeno. Jedino je Lesor u par navrata pokušao da pokrene tim, ali odavno su se ostali predali i batalili ovaj meč koji samo pokazuje da je Kanada zaista ozbiljan tim.

Moraće Francuzi sa Letoncima sada da se bore za drugo mesto u grupi jer ako je suditi po ovom meču, u grupi H se zna ko je najbolji.

GRUPA H

Letonija - Liban 109:70

/Bertans 20 - Darvič 19/

Kanada - Francuska 95:65

/Gildžus- Aleksander 27 - Furnije 21/



tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Kanadekošarkaška reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara