Screenshot - fiba.basketball
Screenshot - fiba.basketball

Katar ponovo domaćin svetske smotre: Posle najvećeg fudbalskog takmičenja, u Dohu stiže i najbolja košarka

Vreme čitanja: 2min | pet. 28.04.23. | 12:08

"Svi učesnici biće u jednom gradu, što se nije dogodilo poslednjih 20 godina", rekao je generalni sekretar FIBA, Andreas Zaglis

Dok sa nestrpljenjem čekamo da naši košarkaši zaigraju na Svetskom prvenstvu krajem avgusta, čelnici FIBA već su doneli odluku gde će se odigrati naredno 2027. godine. Domaćinstvo ostaje u Aziji, ali za razliku od ove godine, kada će reprezentacije biti raspoređene u tri države (Japan, Indoneziju i Filipine), sledeće će biti stacionirano ne samo u jednu zemlju već i u jedan grad, Dohu.

Kako navodi FIBA, jedan od glavnih razloga za ovu odluku je veoma dobra ponuda Katarskog košarkaškog saveza, kao i dobar geografski položaj, jer Doha ima direktne letove iz većine zemalja učesnika iz kojih se i očekuju turisti. Takođe, fleksibilnost u organizaciji, pošto će svi mečevi biti odigrani u halama koje su već izgrađene i veoma blizu jedna drugoj, tako da će navijači bez problema moći da isprate više utakmica u jednom danu. Ovaj događaj imaće i ekološku stranu, jer zbog korišćenja zelene tehnologije na ovom prvenstvu neće biti emitovanja ugljen dioksida.

Izabrane vesti

„Veoma smo srećni što imamo priliku da organizujemo Svetsko prvenstvo 2027. godine u Kataru. Kvalifikacioni prozori koji su uvedeni 2017. imaju veliki uspeh, i spremni smo da nastavimo dalje“,Rekao je Hamane Niang, predsednik FIBA.

Generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije, Andreas Zaglis najavio je da će ovaj događaj biti jedan od najkavitetnijih ikada.

„Na njemu će raditi vešt i iskusan tim koji već ima odičan uspeh u organizovanju velikih međunarodnih sportskih događaja, uključujući svetska prvenstva i kupove. Svi učesnici biće u jednom gradu, što se nije dogodilo poslednjih 20 godina“.

Da podsetimo, naredno Svetsko prvenstvo odigraće se od 25. avgusta do 10. septembra ove godine, u Japanu, Indoneziji, i na Filipinima. Srbija je vizu overila pobedom nad Velikom Britanijom, 27. februara, i nalazi se u drugom šeširu zajedno sa reprezentacijama Franciske, Slovenije i Litvanije. Žreb će se održati 29. aprila u Manili, od 13.30 po srednjoevropskom vremenu.

Šešir 1: Filipini, Španija, SAD, Australija.

Šešir 2: Francuska, Srbija, Slovenija, Litvanija.

Šešir 3: Grčka, Italija, Nemačka, Brazil.

Šešir 4: Kanada, Venecuela, Crna Gora, Portoriko.

Šešir 5: Iran, Dominikanska Republika, Finska, Novi Zeland.

Šešir 6: Kina, Letonija, Meksiko, Gruzija.

Šešir 7: Jordan, Japan, Angola, Obala Slonovače.

Šešir 8: Liban, Egipat, Južni Sudan, Zelenortska Ostrva.

PIŠE: Anđela TOMANIĆ


tagovi

MundobasketFIBAKatar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara