Nikola Mirotić, Niko Laprovitola i Najdžel Hejs (Foto: Starsport)
Nikola Mirotić, Niko Laprovitola i Najdžel Hejs (Foto: Starsport)

Kenan prerano ućutkivao Blaugranu, Barsa se vratila iz mrtvih i pobedila u meču sezone

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.12.21. | 23:12

Fantastična borba u dvorani Barselone i neverovatna pobeda lidera

Spektakl u Blaugrani. Košarkaši Barselone, čini se, ne znaju ni sami kako su stigli do trijumfa. Gubili su 20 razlike na ulasku u poslednju deonicu, Uniks je igrao samouvereno, sigurno... Nisu se ipak predavali izabranici Šarunasa Jasikevičijusa, topili su zaostatak i u samom finišu ga potpuno istopili, pa su izborili i produžetak. Drama se prenela i u dodatnih pet minuta, rešavalo se sa crte, a Ajzea Kenan je podlegao pritisku, pa je u odlučujućim trenucima promašio dva penala i omogućio Barsi da napravi ključni korak ka pobedi. Imao je ipak Lorenzo Braun priliku da ga uteši i kruniše vrhunsku partiju, ali je promašio šut za tri poena sa zvukom sirene. Košarka za bogove u Kataloniji i na kraju 111:109 (94:94) za lidera Evrolige (15-2).

Uniks je propustio priliku da uhvati priključan sa vrhom, pa je posle 17. runde ipak ostao na 10 pobeda. Neverovatano je kako su gosti iz Kazanja ispustili trijumf, ali Barsa je bila neumoljiva u završnici. Izvela je ekipa litvanskog stručnjaka 15 slobodnih bacanja u finišu četvrte deonice i produžetku. Skupa je pogodila 42 iz 44 pokušaja, što je rekord Evrolige. Pokazala je da ima šampionski karakter i upisala devetu vezanu recku u elitnom takmičenju.

Izabrane vesti

Bio je Uniks na pragu velikog trijumfa. Igrao sjajno usred pune Blaugrane. Imao 77:55 na startu četvrtog perioda, ali to nije bilo dovoljno za trijumf. Vratila se Barsa, u finišu imala i dosta sreće, bilo je i par sumnjivih odluka u korist domaće ekipe, ali ne može se reći da nije zaslužila pobedu. Sa druge strane, Uniks sigurno nije zaslužio da izgubi. Uspeo je psihološki da se vrati iako je od gotovog napravio veresiju. Bio u egalu u produžetku, u par navrata i pred vratima velike pobede, ali nije bilo suđeno.

Kenan je u poslednjem minutu iznudio faul pri šutu za tri poena, stao je na crtu i promašio prvi penal. Publika je nastavila da vrši pritisak, a iskusni Amerikanac, koji je ranije ućutkivao navijače, ponovo nije bio precizan. Treće bacanje ušlo je kao kap, ali uzalud. U narednom napadu Rokas Jokubaitis donosi tri poena prednosti Barsi, Lorenzo Braun potom smanjuje na 109:110, da bi priliku da stavi tačku na nekoliko sekudi do kraja dobio Kajl Kurič. Interesantno, promašio je prvo bacanje, pogodio drugo i Uniks je imao par sekundi da trojkom ipak dođe do trijumfa. Bivši bek Crvene zvezde Braun je preuzeo odgovornost, šutirao sa čeone pozicije i promašio... Bio je to praktično deža vi njegove pobedničke trojke protiv Valensije, iz perioda dok je nosio crveno-beli dres. Samo ovoga puta lopta nije prošla kroz obruč.

Odigrao je bivši igrač Zvezde i Fenerbahčea sjajan meč, na kraju i flertovao sa tripl-dablom. Ubacio je 27 poena, upisao i devet asistencija uz sedam skokova, ali nije uspeo da bude Uniksov "meč viner". Prezimenjak Džon ga je ispratio sa 21 poenom, dok je tragičar Kenan brojao do 20. Mario Hezonja je meč okončao sa 18 poena, dok je dvocifren sa 10 bio i Tonje Džekiri (6sk). Kod Barse 28 poena Nikole Mirotića, koji je u finišu zaradio peti faul, pa ga nije bilo u igri kada se lomilo. Kurič je dodao četiri manje, dok je mladi Jokubaitis ubacio 15. Dvocifreni i novajlija Dante Egzum sa 13, dok je Niko Laprovitola bio na pragu dabl-dabla - 12 poena i osam asistencija.

Nešto ranije megdan su u glavnom radu Nemačke delili Alba i Monako. Sastav iz Berlina je slavio i tako se izjednačio sa Kneževima (92:84). Oba tima sada imaju učinak 6-11 u Evroligi.

Saša Obradović je na debiju po povratku na klupu Kneževa savladao Žalgiris u Evroligi, ali je večeras vezao i treći poraz. Posle Zenita i Limoža, uspela je i Alba da savlada ekipu srpskog stručnjaka.

Alba je bila daleko bolja i koncentrisanija od rivala u završnicama deonica. Tako je Monako imao i osam poena prednosti u prvoj polovini uvodne deonice, da bi domaćin stigao do preokreta. Sa 15:4 je zatvorio drugu četvrtinu i na odmor otišao sa 10 poena viška - do kraja se nije osvrtao. Imala je Obradovićeva ekipa dobre periode u drugom poluvremenu, prišla i na samo tri poena zaostatka u odlučujućem periodu, ali je ponovo poklekla u završnici, te je morala da potpiše kapitulaciju.

Pobednički sastav je sa 18 poena predvodio Ben Lamers, dok je 15 dodao Markus Erikson. Dvocifreni su bili i Maodo Lo sa 12, kao i Džejlen Smit sa 10. Kod Monaka su dvojica igrača postigla više od polovine poena, 25 je ubacio Majk Džejms uz osam asistencija, dok je Donatas Motejunas dodao 23. Alfa Dijalo je dodao 11, dok je Paris Li meč okončao sa 10 poena. Danilo Anđušić je proveo samo devet minuta u igri, iako je za vikend brojao do 27 u porazu od Limoža. Večeras nije uspeo da se upiše u listu strelaca.

EVROLIGA - 17. kolo

Sreda:

Anadolu Efes - Crvena zvezda 84:83

/Micić 23 - Kalinić 20/

Alba - Monako 92:84

/Lamers 18 - Džejms 25/

Barselona - Uniks 111:109 (94:94)

/Mirotić 28 - L. Braun 27/

Četvrtak:

18.00: (1,60) Zenit (14,5) Makabi Tel Aviv (2,55)

19.00: (1,55) Bajern (14,5) Baskonija (2,70)

20.00: (3,05) Panatinaikos (15,0) Olimpijakos (1,45)

20.45: (2,55) Real Madrid (14,5) CSKA (1,60)

21.00: (2,55) Asvel (14,5) Fenerbahče (1,60)

Odloženo:

Žalgiris - Olimpija Milano

*** kvote su podložne promenama



tagovi

KK MonakoKK AlbaKK BarselonaUNIKS KazanjSaša ObradovićLorenzo BraunMajk DžejmsNikola Mirotić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara