Košarkaši Partizana (©Starsport)
Košarkaši Partizana (©Starsport)

Ključni Partizanovi problemi u Nišu: Bez Novice neiskusni za derbi, Ledej u debelom minusu, Srbi u mraku

Vreme čitanja: 8min | pon. 21.02.22. | 11:51

U finalu su doduše nedostajali Alen Smailagić i Rade Zagorac, ali još više organizacija sa pozicije plejmejkera

Prva borba za trofej u sezoni i Partizan je bio kratak. Praktično nemoćan. Crvena zvezda je na startu finala Kupa Radivoja Koraća napravila seriju 10:0 i do kraja se nije osvrtala. Dovela je razliku na 20 poena i gotovo rutinski privela meč kraju. Bio je to najveći ispit sa kojim su se izabranici Željka Obradovića susreli ove sezone i nisu ga položili. Nisu uspeli da se nose sa daleko iskusnijom ekipom, koja zna kako se igraju mečevi kada su pehari na talonu. Upravo tu leži prvi i osnovni problem crno-belih ove sezone. Neiskustvo je bilo kamen spoticanja u duelima sa najtežim protivnicima, ali ima tu još "krivih Drina" koje najtrofejnijih evropski stručnjak mora da ispravi.

Partizan je minulog leta krenuo u ambiciozan projekat, ali je ubrzo postalo jasno da su Obradović i sportski direktor Zoran Savić "umesili" ekipu koja poput testa treba da odstoji, da naraste. Doveden je veliki broj perspektivnih domaćih igrača, a stranci poput Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Dalasa Mura i Matijasa Lesora angažovani su da rezultatski nose ekipu dok mlade nade u radu sa iskusnim stručnjakom ne dostignu nivo potreban da bi se ostvarili zacrtani ciljevi. Prvi i osnovni - povratak u Evroligu.

Izabrane vesti

Moraće kako stoje stvari crno-beli još da rastu. To dokazuje i činjenica da su pretrpeli neuspehe u duelima sa najjačim protivnicima ove sezone: od Andore, dva puta Crvene zvezde (u prvom meču sa 15 razlike, u drugom sa 17), Lokomotive Kubanj, Huventuda, pa i Cedevite Olimpije i Mege Mozzart, koja kvalitetom i nije na nivou crno-belih.

Pred drugi derbi sa večitim rivalom, crno-beli su konačno stekli kakav-takav kontinuitet treninga i napravili novu seriju trijumfa. Sve do sudara sa Zvezdom.

Ruku na srce, Smailagić je zbog povrede bio van stroja, Lesor je pred odlazak u Niš imao problema sa povišenom temperaturom i nije imao adekvatnu pripremu za finalni meč, kapiten Zagorac se našao u sličnoj situaciji, ali teško da to mogu biti opravdanja Partizanu. Večiti rival ga je potpuno je nadigrao. Čak i kada je igrao vrlo dobro u odbrani, Zvezda je pronalazila rešenja i dolazila do poena u poslednjim sekundama napada. Nisu crveno-beli Obradovićevim pulenima dozvoljavali da trče u tranziciji i za svaki poen su morali vraški da se potrude. Iskusniji stranci, izuzev Ledeja koji ponovo nije bio faktor u okršaju sa Zvezdom, su odradili posao, ali je u potpunosti izostao doprinos mladih i domaćih igrača.

Aleksa Avramović je proveo oko 11 i po minuta na parketu i za to vreme uputio dva šuta iz igre i pogodio jedan. Dodao je dva bacanja i sa četiri poena bio najefikasniji srpski igrač u redovima Partizana na finalnom meču. Uz njega se u strelce upisao još samo Uroš Trifunović koji je dodao jedan iz dva šuta za preko 23 minuta u igri. Balša Koprivica je proveo 16 i po minuta na parketu i za to vreme samo jednom šutnuo ka košu. Od srpskih košarkaša priliku je dobio još samo Nemanja Dangubić koji protiv bivšeg kluba za pet i kusur minuta nije uspeo da upiše ništa u statističke kolone, izuzev jednog prekršaja... Tristan Vukčević, Rade Zagorac i Dušan Miletić su čitav meč presedeli na klupi, s tim što je i kapiten Partizana imao zdravstvenih problema pred završnicu Kupa, pa iz opravdanih razloga nije mogao da pomogne.

Bio je Partizan hendikepiran u finalu, to niko ne može da spori, ali utisak je i da je Zvezda uspela da ogoli glavne mane Obradovićeve ekipe. Prvu i osnovnu - neiskustvo.

Rodion Kuruc je po odlasku iz Barselone, u kojoj je retko dobijao priliku, proveo tri sezone u NBA. U prvoj je bio odličan sa prosekom od 8,5 poena na 63 nastupa. U drugoj je odigrao 16 utakmica manje u dresu mladog tima iz Bruklina, a u trećoj je sakupio 21 nastup u tri različite ekipe sa gotovo zanemarljivim statističkim parametrima. Balša Koprivica prvi put u karijeri igra košarku na profesionalnom nivou, s ozbirom da je u Humsku stigao sa koledža. Proveo je dve godine na Florida Stejtu pre nego što je izašao na draft minulog leta, izabrali su ga Detroit Pistonsi i prepustili Partizanu. Mladi centar je izuzetno napredovao u radu sa Obradovićem i ne može mu se svakako zameriti što u sudaru sa visokim i daleko iskusnijim igračima Crvene zvezde sinoć nije uspeo da se snađe, ali Partizan sa time mora da živi.

Tristan Vukčević ima tek 18 godina, u Realu je povremeno dobijao priliku u Evroligi, nešto više u španskom prvenstvu i to tek u poslednjih godinu dana. Nema utakmice ovakvog intenziteta u nogama i rukama, a nedavno je i pojačao crno-bele, pa i ne čudi što nije dobio priliku u derbiju. Uroš Trifunović je sakupio vredno iskustvo u prvom timu Partizana, ali je ove sezone imao problema i sa povredama, dugo je tražio pravi ritam, umeo da pruži odlične partije i dokazao da može da doprinese, pre svega u odbrani, ali je vrlo pouzdan i sa distance u napadu. U Nišu ipak nije imao dovoljno prilika da dokaže svoj ofanzivni potencijal, jer je lopta poveravana iskusnijima, koji na kraju nisu imali rešenja za Zvezdinu evroligašku odbranu.

Dušan Miletić ima određena iskustva iz derbija, kalio se dobro i u čačanskom Borcu pre dve godine, ali od starta je bilo jasno da nije u prvom planu i u finalu je praktično samo popunjavao broj umesto povređenog Smailagića. Upravo je Smajli najviše i pokazao od mladih novajlija. U prvom derbiju je bio najefikasniji igrač Partizana sa 15 poena, od starta pokazuje da Obradović može da se osloni na njega, čak i kada su neizvesne završnice i daleko iskusniji igrači na drugom kraju terena. Ipak, spletom nesrećnih okolnosti nije mogao da pomogne ekipi u borbi za Žućkovu levicu jer se povredio u polufinalu protiv FMP-a.

©Starsport©Starsport

Dolazimo i do dvojice igrača koji se zbog ograničenja broja stranaca nisu našli na spisku Partizana za završnicu Kupa Koraća - Jama Madara i Gregora Glasa. Izraelac je u domovini pokazao da poseduje ozbiljan potencijal, igrao je standardno u Hapoelu iz Tel Aviva i 2020. godine postao najmlađi vlasnik nagrade za igrača koji je najviše napredovao u elitnom rangu. Ipak, došao je u Humsku bez ozbiljnijeg međunarodnog iskustva, a Obradović je odlučio da su mu u borbi za pehar u ovom trenutku potrebniji iskusniji igrači, te je Madar izostavljen sa konačnog spiska. Glas je otkrovenje sezone. Slovenac je pokazao da poseduje sjajne šuterske sposobnosti, odličan napadački potencijal, ali pre Partizana je igrao u domovini za Primorsku i dve godine u Dinamiku. Došao je letos na probu, zadovoljio Obradovićeve kriterijume i potom oduševio. Ipak, kao i svaki mlad i neiskusan igrač imao je brojne oscilacije u igri, posebno u poslednje vreme i utisak je da se zbog toga nije našao u 14.

Utisak posle derbija je i da Partizanu nedostaje pravi lider. Kapitensku traku nosili su ove sezone Rade Zagorac i Nemanja Dangubić, ali su i jedan i drugi imali problema sa povredama i zdravljem, pa su ispadali iz ritma kad god bi ga pronašli. Od stranih igrača se tako nešto verovatno očekivalo od Ledeja ili Pantera, ali kada se pogleda njihova karijera, dosad se sa takvim ulogama nisu susretali. Jedan je Novica Veličković, ali videlo se koliko igrač takvog karaktera znači ekipi čak i kad je bio na zalasku karijere. Sa par poteza je znao da podigne celu dvoranu na noge, motiviše ekipu. Savetima i rečima podrške smiri mlade igrače, pomogne im da pronađu potrebno samopouzdanje i vrate se na pravi put ako su skrenuli. Držao je borbenu gotovost ekipe na najvišem nivou - bio definicija vođe i kapitena.

Javna je tajna da je Partizan pokušavao da pronađe Novičinog naslednika, ali u tome nije uspeo. Makar zasad. Možda u nekom od mladih igrača postoji potencijal za tako nešto, ali crno-beli u ovom trenutku nemaju pravog lidera koji će svojim prisustvom na najtežim ispitima psihološki pozitivno uticati na ekipu. Zvezda je sa druge strane dovela Nikolu Kalinića sa tom namerom i već ubire plodove tog poteza.

Novica Veličković posle finala u Nišu (©MN Press)Novica Veličković posle finala u Nišu (©MN Press)

Teško je ne primetiti i da Zvezda ima recept za najkonstantnijeg igrača Parnog valjka - Zeka Ledeja. Amerikanac je možda nešto najbliže lideru što crno-beli imaju, pre svega u košarkaškom smislu. On je uglavnom bio tu da povuče kada kola krenu nizbrdo, ali ponovo je u sudaru sa večitim rivalom bio daleko ispod proseka. Izgurao je nekako do 10 poena (3/7 iz igre), ali je na poluvremenu njegov +/- indeks iznosio -21. Ekipa je sa njim na parketu bila u debelom zaostatku. Do kraja je popravio brojke, proveo skoro 36 minuta u igri, ali jasno da to nije bilo dovoljno da se velika prednost rivala ozbiljnije ugrozi. Prvi večiti derbi je odigrao još slabije - po pet poena i skokova uz 2/7 iz igre.

Još jedan od utisaka iz Niša je i da je crno-belima nedostajalo organizacije na protivničkoj polovini. To i statistika jasno oslikava. Samo 12 asistencija naspram 22 Zvezdine. Gotovo polovinu je upisao Dalas Mur (5), koji je na kraju odradio u najboljem slučaju solidan posao i jasno da to nije bilo dovoljno jer njegova jedina alternativa bio je Aleksa Avramović koji je proveo nešto više od 11 minuta na parketu i uz zanemarljiv poenterski učinak samo jednom spojio saigrača sa košem. Treći plejmejker Partizana Madar nije bio u timu zbog ograničenja za broj stranaca (četiri).

Kada na sve Partizanove probleme, od kadrovske situacije, neiskustva, nedostatka lidera i adekvatne organizacije na protivničkoj polovini dodamo da je Zvezda odigrala sjajan meč, da ga je odlično pripremila i vrlo precizno zacrtane ciljeve sprovela u delo - dobijemo derbi sa 17 razlike u korist crveno-belih. Najubedljivija pobeda tima sa Malog Kalemengda u finalima nacionalnog Kupa u 21. veku.


Pritisnuo je Partizan minulog leta dugme za reset. Krenuo da gradi tim na zdravim nogama. Ne ide sve po loju, ali zasad je izgubljen samo Kup. Prežaliće ga crno-beli ako Željko dotera stvari do najbitnijeg dela sezone. Na kraju krajeva, sve i da se na leto ne ostvare zacrtani ciljevi, pred ovom ekipom je budućnost. Uostalom...

"Nećemo da porušimo celu kuću ako rezultati ne dođu ove godine. Željko ima ugovor na tri godine, ovo je dugoročan projekat i nova uprava treba da razmišlja da u tom periodu ostvari ciljeve, a mi znamo koji su. Ako ove sezone ne dođu, a nadamo se da će doći, postoji i sledeća sezona i mi ćemo se boriti", rekao je nedavno u intervjuu za Mozzart Sport i predsednik Partizana Ostoja Mijailović.


tagovi

KK PartizanŽeljko ObradovićKevin PanterZek LedejMatijas LesorBalša KoprivicaAlen SmailagićAleksa AvramovićRade ZagoracNemanja DangubićUroš TrifunovićDalas MurRodion KurucDušan MiletićTristan VukčevićGregor GlasJam Madar

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara