""
""

Klonferi u polufinalu Kupa šampiona... (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 11.03.17. | 09:40

...i Žućkovih 37 kao od šale

Bili su to dani najveće slave OKK Beograda, kluba koji danas tavori u nečemu što bi mogli da nazovemo trećim rangom košarkaškog takmičenja na ovim prostorima. Ipak, tih 60-tih godina prošlog veka OKK Beograd je bio prava sila i lokomotiva jugoslovenske košarke koja je polako ali sigurno vukla ka samom evropskom klupskom i reprezentativnom vrhu.

Izabrane vesti

A za Klonfere je igrao i verovatno najbolji evropski košarkaš tog doba, Radivoj Korać.

U sezoni 1963/64 ekipa OKK Beograda je u tadašnjem Kupu šampiona izbacila bugarski Akademik iz Sofije, pa francuski Univerzitetski klub Pariz. Žreb je hteo da se Klonferi u polufinalu sastanu sa tada izuzetno jakim češkim Spartakom iz Brna. 

Prva polufinalna utakmica odigrana je 11. marta u novobeogradskoj Hali sportova na čije tribine je tada stalo 4.000 gledalaca koji su i te kako imali šta da vide te večeri. Za početak, "pukla" je stotka, što su u ono vreme mogli da zabeleže zaista samo najbolji evropski timovi poput madridskog Reala.   

Korać je i tu utakmicu odigrao sjajno, češki košarkaški nisu nikako pronalazili način da ga zaustave, a na kraju je postigao 37 poena. Međutim, i Spartak je imao sa čime da odgovori, pošto je Konvička ubacio 31 poen. Delovalo je da je sa konačnih plus devet OKK Beograd napravio odličan posao i širom otvorio vrata finala, međutim, u revanšu je Spartak slavio sa 10 poena razlike. Do danas je taj plasman u polufinale Kupa evropskih šampiona ostao jedan od najboljih rezultata u istoriji beogradskog kluba...

OKK BEOGRAD - SPARTAK BRNO 103:94 (50:44)

Hala sportova.
Gledalaca: 4000.

OKK Beograd: Gordić 19, Korać 37, Rajković 6, Pojkić, Pavelić 6, Stanković, Kosović, Tošić 4, Erkić 2, Nikolić 29, Ivačković, Pazmanj.

Spartak: Z. Bobrovski 12, Pokorni, Konvička 31, Konječni 13, Jambor, Milota 2, J. Bobrovski 8, Cvrkal, Pištelak 27, Vikidal, Vlk 1.


tagovi

SrbijaRadivoj KoraćOKK Beograddogodilo se na današnji dan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara