Foto: MN Press
Foto: MN Press

Ko će biti najefikasniji protiv Turske? Krajišnik i Anderson velika snaga, Nogić bi mogla pozitivno da iznenadi

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.06.23. | 12:52

Srpske košarkašice kreću u odbranu evropskog trona

Počeo je Evrobasket za dame, Srbija brani zlato osvojeno pre dve godine u Valensiji. Sastav je značajno izmenjen, ostala je Marina Maljković bez nekih od najvažnijih igračica, ali i dalje ima odličnu ekipu na okupu, itekako sposobnu da se domogne medalje.

Na premijeri njene izabranice čeka verovatno i najteži rival u grupnoj fazi, selekcija Turske. Izuzetno je bitno početi završni turnir na pravi način, a pobeda bi dala pozitivan ton za nastavak kontinentalne smotre.

Izabrane vesti

U utakmici takvog značaja, najviše se očekuje od najiskusnijih košarkašica, pa će zato reflektori Stožica biti upereni u kapitenku našeg državnog tima Tinu Krajišnik i sjajnu Ivon Anderson.

Tina ima ogromno iskustvo iza sebe. nastupala je samitu najboljih evropskih selekcija 2017, a 2021. bila bitan šraf u zlatnoj selekciji. Nosila je dres Srbije i na Olimpijskim igrama, Svetskom prvenstvu... Koliko je uticajna i bitna za igru našeg tima govori i podatak da je u kvalifikacijama beležila gotovo dabl-dabl u proseku (15,3 poena i 8,5 skokova).

Da ima pobednički gen nije dokazala samo u državnom timu, već i na klupskom nivou. Sa Jekaterinburgom je odigrala 43 utakmice u sezoni za nama i na sve 43 trijumfovala, osvojivši pride duplu krunu (Kup i Premijer ligu Rusije). Ukoliko Tiera Mekovan ne buda u stanju da igra, otvoriće joj se veliki prostor u reketu i mogla bi da zatrpa koš turske reperzentacije.

GRANICA U MOZZARTU ZA POENE TINE KRAJIŠNIK PROTIV TURSKE - 12,5

Anderson dres Srbije na velikim takmičenjima nosi od 2021. i zlata u Valensiji. Beležila je tada 14 poena u proseku. Svakog leta je bila među najboljima u selekciji Marine Maljković, a na Evrobasket je stigla u odličnoj formi. Nastupajući za Tango Burg Basket upisavala je 16,4 poena na 17 nastupa u Evroligi, predvodila našu reprezentaciju sa 17,8 poena u kvalifikacijama za kontinentalnu smotru.

Izuzetno teško ju je sačuvati, ume da pogađa u serijama sa distance, agresivna je na prodoru i precizna sa linije penala. Pritom igra i timski vrlo dobro, razigrava saigračice, pa bi ponovo mogla da bude velika snaga Srbije u pohodu na evropsku medalju.

GRANICA U MOZZARTU ZA POENE IVON ANDERSON PROTIV TURSKE - 13,5

Jedna od predvodnica nove generacije srpskih košarkašica je bez dileme i 25-godišnja Jovana Nogić. Dokazala je to odličnim partijama na minulom Svetskom prventvu u Australiji, kada je bila među najboljim igračicama reprezentacije sa prosekom od 10,2 poena.

Anderson u dresu Burga (©fiba.basketball)Anderson u dresu Burga (©fiba.basketball)

Nastavila je sa odličnim igrama u dresu Srbije i tokom kvalifikacija za Evrobasket, te je prosečno postizala 11,7 poena na tri odigrana meča. na klupskom planu je sa Perfumerias Avenidom stigla do četvrtfinala Evrolige.

Ukoliko odbrana Turske bude fokusirana na Krajišnik i Anderson, kao što se i očekuje, mogla bi Nogić da iskoristi višak prostora i da zablista.

GRANICA U MOZZARTU ZA POENE JOVANE NOGIĆ PROTIV TURSKE - 11,5

Jasno je da će u selekciji Turske sve zavisiti od naturalizovane Mekovan, ali u slučaju da ne bude u stanju da pomogne, ili makar ne u adekvatnoj meri, preostale visoke igračice bi mogle da dođu do izražaja.

Prva među njima, Tilbe Senjurek. Od 2014. je u reprezentaciji, ima veliko iskustvo, a kvalifikacija za Evropsko prvenstvo okončala je sa najboljim brojkama u dresu sa državnim grbom - 16,5 poena, 5,5 skokova i 4,3 asistencije za prosečan indeks 19.

Dominantne partije pružala je ove godine i na klupskom nivou, pa je uoči završnog turnira u Izraelu u Sloveniji, pa je za poljski Gožov prosečno postizala 12,2 poena, uz 7,4 skoka u Evrokupu.

GRANICA U MOZZARTU ZA POENE TILBE SENJUREK PROTIV SRBIJE - 15,5

Tilbe Senjurek (©fiba.basketball)Tilbe Senjurek (©fiba.basketball)

Kada se podvuče crta, Srbija je veliki favorit i sve osim pobede izabranica Marine Maljković predstavljalo bi iznenađenje. Uz pomenute Krajišnik, Nogić i Anderson, tu su i Aleksandra Crvendakić, iskusne Sađa Čađo i Nevena Jovanović, talentovana Ivana Raca, naslednica Krajišnik u reketu Mina Đorđević... Imaju naše košarkašice sasvim dovoljno oružja da izađu na kraj sa Turskom i trijumfalno otvore borbu za evropski presto.

---------------------------------------

Odigraj na drugu utakmicu finalne serije ABA lige sa 500 RSD i Mozzart ti poklanja vaučer u istoj vrednosti za treći meč finala između večitih rivala.

---------------------------------------

RASPORED UTAKMICA - 15. june

Grupa A (Tel Aviv)

11.15: (2,30) Crna Gora (14,5) Grčka (1,70)

20.00: (8,50) Letonija (25,0) Španija (1,07)

Grupa B (Tel Aviv)

14.00: (1,30) Italija (16,0) Češka (3,90)

17.15: (1,05) Belgija (27,0) Izrael (10,0)

Grupa C (Ljubljana)

18.00: (2,30) Velika Britanija (14,5) Slovenija (1,70)

20.45: (13,0) Nemačka (30,0) Francuska (1,02)

Grupa D (Ljubljana)

12.15: (8,50) Slovačka (25,0) Mađarska (1,07)

15.00: (3,90) Turska (16,0) Srbija (1,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Košarkašice SrbijeJovana NogićTina KrajišnikIvon AndersonEvrobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara