Ekipa sa fotografisanja za potrebe FIBA (©MN Press)
Ekipa sa fotografisanja za potrebe FIBA (©MN Press)

Ko će na Letoniju: Centri bez sekunda u reprezentaciji, samo Teodosić igrao velika takmičenja

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.11.21. | 13:54

Avramović uz kapitena jedini imao ozbiljniju ulogu u Srbiji, ali u kvalifikacijama

Spisak na sajtu FIBA ukazuje da je Svetislav Pešić odredio tim, Srbija je spremna za premijeru u kvalifikacijama za Mundobasket protiv Letonije (TV Sportklub, 20.00). Ali, kakva je zapravo konfiguracija prvog sastava koji će na parket dvorane Aleksandar Nikolić izvesti prekaljeni strateg?

Kao i u prethodna dva starta kvalifikacionih ciklusa, Srbija je pretrpela ozbiljan udarac jer ne može da računa na asove iz Evrolige. Zbog toga će i ovog puta u protokolu biti veliki broj debitanata. Potencijalno najviše otkako je implementiran ovaj sistem reprezentativnih akcija usred klupskih sezona.

Izabrane vesti

20.00: (1,35) Srbija (16,0) Letonija (3,50)

Daleko najveće ime nove Srbije je Miloš Teodosić. Dugogodišnji kapiten i jedan od najboljih evroskih plejmejkera novijeg doba priključio se ekipi sa danom zakašnjenja pošto je dobio jedan dan više da odmori od klupskih obaveza sa Virtusom i reši porodične probleme. Stručni štab je svesno dao Teodosiću dozvolu da se u utorak odazove na poziv s obzirom na to da bi selekcija bez njega bila “ogoljena“. Naime, od svih igrača na raspolaganju samo je Miloš Teodosić igrao na velikim takmičenjima!

Da u redovima Srbije postoji ozbiljan deficit reprezentativnog iskustva potvrđuje sledeći podatak: uz vrsnog plejmejkera jedini igrač sa ozbiljnijom ulogom u opremi sa državnim grbom je Aleksa Avramović. On dosad nije nastupao na najvećim kontinentalnim i planetarnim smotrama, ali je u prošlim kvalifikacijama za Evrobasket i razigravanju za Olimpijske igre u Tokiju imao ozbiljnu ulogu kod Igora Kokoškova. Igrao je i kod Saše Đorđevića u “pilot projektu“, kada su se odlučivali putnici za Mundobasket u Kini, ali je tek kod prošlog selektora zaista bio jedan od nosilaca igre.

Od svih ostalih igrača koji su ušli u protokol, samo su Rade Zagorac i Nemanja Dangubić imali nešto ozbiljnije minutaže u predigri za Evrobasket. Obojica su odigrali po tri od mogućih šest utakmica, ali kasnije nisu bili u kombinaciji za predolimpijski turnir u Beogradu. Dragan Apić, Nikola Rebić i Dalibor Ilić su takođe bili deo Srbije u predigri za Evrobasket, ali će meč protiv Letonije posmatrati sa strane i prema propisima mogu da uđu u tim za gostovanje Belgiji.

Uroš Trifunović je odigrao samo jednu, a Aleksa Radanov četiri utakmice kod Kokoškova (i dve kod Đorđevića). Ali, nisu dosad bili igrači bez kojih se ne može. Jovan Novak je poseban slučaj jer je u prošlom ciklusu jednom sedeo na klupi, protiv Švajcarske, ali nije upisao zvanične minute. Dakle, vodi se kao jedan od šestorice debitanata. Gledajući igrače na raspolaganju, Novak ili Radanov mogli bi da budu Teodosićeve zamene kao primarni ili pre sekundarni organizatori, pošto je realnije očekivati da se od Avramovića traže poeni u situaciji gde, realno, nema toliko potentnih opcija.

Centarska linija Srbije je potpuno osvežena u odnosu na sve prethodne akcije. Nijedan igrač na raspolaganju nema ni sekund u reprezentaciji! Dragan Apić, jedini koji je skupio minurte u seniorskoj reprezenrtaciji, večeras neće biti u kombinaciji, pa će dve unutrašnje pozicije pokrivati Balša Koprivica i Dušan Ristić kao “petice“, te Alen Smailagić koji u Partizanu igra na oba mesta, odnosno Marko Jagodić Kuridža kao jedina klasična “četvorka“. Nikola Jović se zvanično vodi kao krilni centar, ali je on više igrač spoljne linije, ne unutrašnje.

Koprivica i Smailagić će verovatno izneti veliki teret na svojim leđima s obzirom na to da su već uigran tandem kod Željka Obradovića, a najveću pažnju privlači Smailagić koji u opremi crno-belih igra odlično.

Srbija na novom početku, sa ozbiljnim promenama u timu. Čeka selektora Pešića mnogo posla...



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićMiloš TeodosićAleksa AvramovićMarko Jagodić Kuridža

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara