"Dušan Ivković"
"Dušan Ivković"

Ko će naslediti Ivkovića: Sale Đorđević, Džikić, Kokoškov, Trifa ili neko peti? (ANKETA)

Vreme čitanja: 4min | uto. 24.09.13. | 16:22

U ovom trenutku još uvek nije poznato ko će postati novi selektor Orlova, a ovo su neka imena koja bi mogla biti u žiži javnosti u narednom periodu

Dušan IvkovićKormilo Srbije i definitivno je ostalo bez svog kapetana - Dušan Ivković je posle pet trnovitih godina, prepunih uspona i padova rešio da stavi tačku na svoju reprezentativnu priču i poziciju selektora prepusti mlađem stručnjaku. Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste da će naslednika trofejnog trenerskog asa dočekati tim u "povoju", bez velikih zvezda, ali koji ima ogromno srce i još veću želju da velikoj košarkaškoj naciji vrati stari sjaj. Mesto na Mundobasketu u Španiji naredne godine garantuje i veliku obavezu za onog ko bude na Dudinom mestu, jer će imati prepune ruke posla. Konkretna imena još uvek nisu poznata, ali vrlo je verovatno da će klupu Srbije preuzeti neko ko će sa najmlađim timom na Evrobasketu u Sloveniji moći da radi na duge staze.

Naravno, kada se govori o mladim, ambicioznim trenerima na klupi Srbije, prvi u redu mnogih jeste Aleksandar Đorđević! Sale Nacionale je nekoliko puta dovođen u vezu sa mestom selektora Orlova, a i sam legendarni košarkaš je isticao da bi jednog dana vrlo rado voleo da preuzme naš nacionalni tim. Ipak, Saša Đorđević nema previše trenerskog iskustva, radio je jednu sezonu kao trener Milana, a potom i Treviza, ali njegova harizma i mladost odlično bi se uklopili u profil trenutnog sastava. Miljenik je publike i sigurno veliki favorit kod mnogih košarkaških zaljubljenika, a njegovo igračko iskustvo moglo bi da unese novu dozu samopouzdanja mladim igračima, kojima je isto preko potrebno.

Izabrane vesti

Aleksandar Džikić je neko ko bi mogao da se nađe na spisku naslednika Dude Ivkovića. Talentovani 42-godišnjak trenutno radi kao trener Krke, ali vrlo je gotovo je sigurno da neće imati problema sa klubom u slučaju eventualnog kontakta sa KSS-om. Džikić je 1999. godine imenovan za prvog pomoćnika Duška Vujoševića u Partizanu, sa kojim je osvojio četiri uzastopne titule (2002-2005).

U karijeri je već jednom vodio Krku, od 2009. do 2011. godine, kratko je bio i trener Olimpije, a sezonu 2011/2012. proveo je na klupi Lijetuvos Ritasa. Od 2005. godine radio je u Minesota Timbervulvsima, gde je postao prvi asistent u istoriji NBA lige bez iskustva samostalnog rada na kolečkom ili profesionalnom nivou. Tokom trajanja letnjih liga bio je deo trenerskog pula u San Antoniju i Sijetlu, što svakako može biti ogroman plus u eventualnom angažovanju na klupi Srbije. Njegov entuzijazam i posvećenost poslu su takođe vrline koje treba da ima novi selektor.

Aleksandar Džikić i Igor KokoškovKada govorimo o NBA ligi, moramo da pomenemo i prvog srpskog trenera koji je kročio na ovu teritoriju, a to je Igor Kokoškov. Iako priča o njegovom angažmanu u ovom trenutku deluje kao nemoguća misija, određena šansa da i aktuelnog selektora Gruzije i pomoćnog trenera u Los Anđeles Klipersima vidimo u nacionalnom timu Srbije postoji.

Posle teške saobraćajne nesreće, kojom je okončana jedna obećavajuća košarkaška karijera, Igor Kokoškov je sa navršene 24 godine, kao trener OKK Beograda postao najmlađi strateg u istoriji jugoslovenske košarke. Bio je selektor mlađih kategorija reprezentacije Jugoslavije, a kao asistent je učestvovao na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine i na Evrobasketu u Beogradu godinu dana kasnije.

Ipak, njegova karijera je najviše vezana za NBA ligu. Svoj prvi angažman “preko bare“ imao je na Univerzitetu Mizuri, gde je bio asistent u sezoni 1999/2000. Potom odlazi u Kliperse, a kasnije je radio i kao pomoćnik u Detroitu i Finiksu. Aprila 2008. izabran je za selektora Gruzije, sa kojom je godinu dana kasnije osvojio Evrobasket Divizije B. Nacionalni tim je pod njegovim vođstvo prvi put otišao na neko veliko takmičenje, tačnije u Litvaniju 2011. godine, gde je Gruzija zauzela 11. poziciju. Od predsednika te zemlje Mikaela Sakašvilija je decembra 2011. dobio orden časti. Njegovo iskustvo i rad u NBA ligi doneli bi Orlovima mnogo toga dobrog, a često se mogu čuti priče o tome kako naši košarkaši ne igraju modernu košarku. Dolaskom 41-godišnjeg stručnjaka to bi se sigurno promenilo.

Aleksandar Trifunović je neko ko bi takođe mogao da bude u žiži javnosti u narednom periodu. Rođeni Beograđanin je trenersku karijeru počeo u Crvenoj zvezdi 2002. godine, gde je zbog administrativnih problema koje je imao Zmago Sagadin bio prvi trener tima. Sledeće sezone je napravljena rotacija, a Trifunović je ponovo samostalno vodio crveno-bele od decembra 2004. godine. Ipak, pravu priliku da bude glavni trener Trifunović je dobio u Lijetuvos Ritasu, klubu koji je vodio od 2006. do 2008. godine. Sa litvanskim klubom je osvojio Baltičku ligu 2007. godine, u isto vreme kada je došao do finala ULEB kupa. Sledeće sezone je tim uveo u TOP 16 fazu Evrolige. Kasnije je vodio Panionios, Spartak iz Sankt Peterburga, a 2009.  ponovo se vratio na Zvezdinu klupu. Kratko vreme je vodio Žalgiris, a trenutno je bez angažmana. 

Sve u svemu, čelnike Košarkaškog saveza Srbije čeka ogroman mukotrpan posao. Jer vremena za velike kalkulacije nema, treba odabrati pravog čoveka, koji će na svojim leđima morati da iznese veliki teret... A to, opet, ne može svako. Da li će nas i kako rukovodeći ljudi KSS iznenaditi ostaje nam da vidimo u periodu koji dolazi. 

(FOTO: Star Sport - Peđa Milosavljević, Srđan Stevanović)


tagovi

Aleksandar DžikićAleksandar ĐorđevićAleksandar TrifunovićDušan IvkovićIgor Kokoškovkošarkaška reprezentacija SrbijeSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara