Viktor Mikić i Savo Drezgić (©Dragana Stjepanović)
Viktor Mikić i Savo Drezgić (©Dragana Stjepanović)

Ko su Partizanovi novi klinci: Viktor Mikić na prvi trening s majicom Novice, Savo Drezgić plej s instinktom ubice

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.02.23. | 12:11

Deca crno-belih obeležila su početak Kupa Radivoja Koraća

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Trijumf Partizan Mozzart Beta nad subotičkim Spartakom u četvrtfinalu nacionalnog Kupa došao je kao dobar uvod u ono što verovatno cela košarkaška Srbija sa nestrpljenjem iščekuje - novi sudar sa Crvenom zvezdom u petak.

Izabrane vesti

Parni valjak dobio je mogućnost da bez prevelike energetske potrošnje uhvati dobar ritam, a Željko Obradović je standardno održao visok nivo igre tako što je rasporedio minutažu, čime je zadržao i svežinu nosilaca igre. Ipak, pun Čair sa posebnim entuzijazmom dočekao je debitantske nastupe crno-bele dece: Sava Drezgića i Viktora Mikića.

Gromoglasni aplauz proneo se tribinama niške dvorane, a dvojica golobradih momaka dobili su izuzetnu priliku da odigraju prve minute u dresu Partizan Mozzart Beta na turniru koji nosi ime po jednom od najvećih košarkaša svih vremena. Željko Obradović ih je uvrstio na spisak putnika za Niš u odsustvu Joanisa Papapetrua i Jama Madara koji nisu mogli da budu prijavljeni zbog ograničenja broja stranaca po ekipi. Ipak, Obradovićeva odluka da Drezgića i Mikića uvrsti u prvi tim, potom im omogući da ostvare dečačke snove i zaigraju u ambijentu koji dosad nisu mogli da dožive sa one strane parketa mogla bi da posluži kao početak dve lepe, velike priče.

A, ko su zapravo klinci koje je Partizan Mozzart Bet lansirao u prvotimce?

Viktor Mikić je već poznat Partizanovoj publici jer je 2021. godine postao najmlađi profesionalac u istoriji kluba, pošto se takmičio na završnom juniorskom ABA turniru u Laktašima. Izuzetne snage, momak koji će sredinom septembra tek postati punoletan pokazao je da može fizički da se nosi i sa mnogo starijim protivnicima od sebe, a verovatno najbolja stvar je u tome što ima veliki prostor za dalji napredak.

Mikić je partizanovac do koske, u svojoj konkurenciji igra (krilnog) centra i idol mu je Novica Veličković. Toliko da je na prvi trening Partizan Mozzart Beta došao u majici sa likom čoveka, nekadašnjeg kapitena, reprezentativca koji je ostavio dubok trag i godinama plenio svojom energijom, čime je uticao na nove generacije mladih košarkaša. Zbog njega je Mikić nosi "12" na leđima.

Oštro oko ljudi sa klupe Parnog valjka primetilo je na jučerašnjoj utakmici zanimljiv detalj. Njegov prvi napad leđima išao je tako da je pokušao da izvuče faul baš kako je to Veličković nekada radio - uvaljivanjem leđima u reket gde bi tražio kontakt i onda izvukao šut za faul sa slobodnim bacanjima. Nedugo posle utakmice u šali su se čuli komentari kako pokušava da "skine" svog idola u nekim detaljima igre, što bi takođe moglo da mu pomogne u nastavku karijere.

Zbog činjenice da je, žargonski rečeno, jak kao bik, u svom uzrastu je praktično nezaustavljiv, a i u nekoliko situacija tokom meča sa Spartakom videlo se koliko je teško čuvati ga. I to je vrlina koju treneri pokušavaju često da iskoriste u njegovoj igri. Strašne predispozicije koje ima ostavljaju dosta prostora za dalje usavršavanje, na čemu se uveliko radi.

Mikić je na prošlogodišnjem turniru ANGT Evrolige imao odličnu statistiku sa 15,8 poena, 10 skokova i 2,8 asistencija. Na juniorskom ABA turniru slična priča – 15,2 poena, 10,2 skoka, uz 1,2 blokade! Lane je postao i reprezentativac Srbije u konkurenciji do 17 godina koja je igrala na Svetskom prvenstvu. Pored šanse koju je dobio sinoć u opremi svog voljenog kluba, on je već nastupao kao senior za Dunav u kojem je odigrao četiri utakmice uz 6,3 poena prosečno.

Savo Drezgić protiv Spartaka (©MN Press)Savo Drezgić protiv Spartaka (©MN Press)

Savo Drezgić je godinu dana mlađi od Viktora Mikića. Važi za top tri srpska talenta u "klasi 2006". On se još vodi kao kadet, reprezentativac je Srbije u tom uzrastu i igrao već na Evropskom prvenstvu. Nastupa i u juniorskoj konkurenciji gde, logično, beleži odličnu statistiku. Dovoljno je napomenuti da je u juniorskom ABA turniru među najboljim igračima sa prosekom od 21,2 poena, 5,3 skoka i 4,8 asistencija za indeks 24,7! Igra u obe konkurencije i dalje, a važi za apsolutnog košgeterskog lidera obe selekcije crno-belih.

Svedoci dešavanja na treninzima mlađih kategorija Partizan Mozzart Beta kažu da dugo nije viđen dečak sa takvim fokusom. Toliko da se na treninzima isključi iz svih priča i samo razmišlja o detaljima. Rad, rad, rad! Tih, povučen, vredan. Model kako bi mladi igrač trebalo da bude fokusiran na napredak i košarkaški rast.

Po vokaciji je plejmejker, s tim da pored košarkaške inteligencije i kreativnosti poseduje i urođeni instikt košgetera. U susretu sa vršnjacima Konstantina zabeležio je 27 poena, 10 skokova, devet asistencija i indeks 43!

Kada je sinoć ušao na prodor i polaganje uz kontakt, cela klupa Partizan Mozzart Beta euforično je proslavila završetak akcije. Na kraju je ceo tim izgrlio dvojicu momaka i čestitao im na velikom događaju u mladim karijerama, što je i publika prepoznala te ih dodatno bodrila svaki sekund dok su bili na parketu. Dobili su pohvale i od Željka Obradovića posle utakmice.

"Bilo je logično da se ova dva mlada momka puste i da debituju za prvi tim, to će ostati zabeleženo u njihovim karijerama. Ostalih 10 smo se trudili da raspodelimo minutažu, Alen je rano imao četiri faula i to je bio određeni problem, tu je i tok utakmice koji vas tera da menjate u hodu. ali ostalo smo rasporedili kako smo planirali".

Interesantno, Mikić i Drezgić su tek nedavno potpisali stipendijske ugovore i dobili poziv u prvi tim za Kup. Ostvarenje sna za momke koji nisu još ni punoletni.




tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2023.

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara