Idemo Zelenortska Ostrva! Idemo Južni Sudan (©FIBAWC)
Idemo Zelenortska Ostrva! Idemo Južni Sudan (©FIBAWC)

Ko sve igra Mundobasket: Bez Argentine, Hrvatske, Rusije i Turske, tu su Zelenortska Ostrva, Južni Sudan, Gruzija…

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.02.23. | 10:18

Čekajući Srbiju...

Poslednja dilema je: Srbija ili Belgija. Sve ostalo se zna pred Mundobasket 2023. godine na kome će, drugi put u istoriji, učestvovati 32 ekipe. I prvi put na planetarnoj smotri neće igrati jedan od domaćina, jer je Fiba želela da Indonezija bude koliko-toliko konkurentna, pa joj je kao uslov postavila makar plasman u četvrtfinale Azijskog kupa. Ali kako je Kina bila prejaka u osmini finala, san Indonežana se ugasio.

Domaćini će zato biti “samo” Japan i Filipini, koji ipak imaju košarkašku tradiciju, dok na smotri najboljih, dobrim delom zbog čuvenih prozora u kojima uglavnom ne mogu da igraju najbolji košarkaši iz NBA i Evrolige, nećemo videti jednu istinsku velesilu kakva je Argentina, koja je tu privilegiju izgubila porazom od Dominikanske Republike.

Izabrane vesti

Pre četiri godine Gaučosi su osvojili srebro. Sada ih neće ni biti među najboljima. Prvi put posle devet uzastopnih turnira. Prvi put od 1986. godine.

Ko će dakle biti tu?

U kvalifikacijama, prvi su to pravo – i ovde bismo verovatno mogli da zahvalimo Fibi i Evroligi na ratu koji najviše smeta najboljima – izborili Finska i Obala Slonovače, još 28. avgusta. Sledećeg dana pridružio im se Novi Zeland. Kanada je 10. novembra postala prva američka selekcija koja se kvalifikovala.

Ponovo će tu biti i Slovenija, koja je kao prvak Evrope propustila Svetsko prvenstvo 2019. u Kini. Vraćaju se i Egipat i Meksiko, i oni su poslednji put na Mundobasketu igrali 2014. Od 2010. pauzirao je Liban, evo ih sada nazad, a imaćemo i četiri debitanata: Letoniju, Južni Sudan, Gruziju i Zelenortska Ostrva, koja su sa populacijom od 561.901 stanovnikom postali najmanja država učesnica Svetskog prvenstva. Na tom mestu nasledili su Crnu Goru, koja će posle debija u Kini pre četiri godine sada i drugi put igrati Svetsko prvenstvo.

Brazil i SAD su sušta suprotnost, pošto su oni redovni učesnici planetarnih smotri još otkako se 1950. godine igraju svetska prvenstva.

Kada smo već kod zanimljivosti, treba reći da je Južna Koreja odustala od drugog kruga azijskih kvalifikacija zbog toga što je pred taj turnir jedan od njenih igrača bio pozitivan na kovid-19. Kasnije su se Korejci žalili, pokušali da se opravdaju tvrdnjom da nisu imali izbora, ali Fiba nije imala sluha.

Rusije naravno neće biti zbog rata u Ukrajini, a Fiba je iz svojih takmičenja proterala i Belorusiju. Nećemo gledati ni Hrvatsku, Tursku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Izrael, samo primera radi, ali to je već do samog kvaliteta.

Čekamo dakle poslednjeg. Srbiju ili Belgiju. Uz podsećanje da titulu brane Španci, a da će Mundobasket poslužiti i kao kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre 2024. godine na koje će se plasirati po dve najbolje ekipe iz kvalifikacionih zona Amerike i Evrope, te po jedna iz Afrike, Azije i Okeanije. Francuska se kao organizator Igara već plasirala.

SPISAK UČESNIKA MUNDOBASKETA

Azija i Okeanija: Japan, Filipini, Novi Zeland, Australija, Liban, Kina, Jordan, Iran

Evropa: Finska, Nemačka, Letonija, Italija, Španija, Slovenija, Litvanija, Francuska, Grčka, Gruzija, Crna Gora

Afrika: Obala Slonovače, Južni Sudan, Egipat, Angola, Zelenortska Ostrva

Severna, Južna i Srednja Amerika: Kanada, SAD, Meksiko, Portoriko, Dominikanska Republika, Venecuela, Brazil.


tagovi

Mundobasket 2023Kvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara