Pokuševski, Nedović, Kalinić i Petrušev (©AFP, ©Star Sport, ©FIBA Basketball)
Pokuševski, Nedović, Kalinić i Petrušev (©AFP, ©Star Sport, ©FIBA Basketball)

Kokoškov vraća Kalinića i Nedovića u reprezentaciju, čeka se Oklahoma za Pokuševskog, Petrušev ozbiljan adut

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.05.21. | 17:22

Nazire se slika reprezentativnog spiska za predstojeće olimpijske kvalifikacije, a prema nezvaničnim saznanjima Mozzart Sporta selektor na širem spisku ima tridesetak imena

Nešto manje od 40 dana ostalo je do starta Olimpijskih kvalifikacija na kojima će Srbija da juri kartu za Tokio, a polako počinje da se nazire slika reprezentativaca koji će se naći na prvom spisku.

Prema nezvaničnim saznanjima Mozzart Sporta selektor Igor Kokoškov računa na Nikolu Kalinića i Nemanju Nedovića i ne bude li zdravstvenih ili drugih prepreka zaigraće za nacionalni tim. Podsetimo, velika se prašina digla leta 2019. godine uoči Mundobasketa posle odluke tadašnjeg selektora Saše Đorđevića da precrta Kalinića i Nedovića već prvog dana jula. Kokoškov obojicu vidi u nacionalnom timu zbog kvaliteta i odličnih klupskih sezona iza sebe. Obojica su zbog povreda, Kalinić leđa, a Nedović ramena, propustili i Evrobasket u Istanbulu 2017. godine, pa su Olimpijske igre u Riju 2016. njihovo poslednje veliko takmičenje u dresu Orlova.

Izabrane vesti

Subota, 20.30: (1,60) Budućnost (14,5) Crvena zvezda (2,55)

Iz Grčke su nedavno stigle informacije da je Nedović završio klupsku sezonu i da sada radi na pripremi za narednu jesen. On je uz povrede s kojima je imao problem na kraju "zakačio" i virus korona zbog čega je i odlučeno da odmori kako bi sanirao eventualne posledice. To ima na umu i medicinski tim Srbije, koji takođe mora da vidi i u kakvom je fizičkom statusu Stefan Jović koji ne igra već nekoliko meseci posle odlaska iz Himkija.

Nisu samo stare kajle na radaru selektora i njegovih saradnika, jer je veliki fokus na nadolazeće snage - Filipa Petruševa i Alekseja Pokuševskog! Obojica će se naći na spisku kandidata, ali ne samo to - kako se može čuti, na obojicu Igor Kokoškov najozbiljnije računa. Mladoj superzvezdi Mege učešće u kvalifikacijama doći će kao nagrada za sezonu iz snova posle debija koji je već ostvario s reprezentacijom u finišu kvalifikacija za Evrobasket, a pred NBA Draft koji je na programu 29. jula. Petrušev se posle odličnih igara u Megi prijavio za ovogodišnji draft gde će, prema sadašnjim prognozama, biti na granici prve runde.

S debijem Pokuševskog nešto je neizvesnija situacija zbog eventualnih obaveza sa Oklahomom. Mladi Novosađanin je trenutno u rodnom gradu gde su ga komšije i prijatelji dočekali uz pesmu, baklje i mural zahvalnosti što svoj kraj predstavlja u svetu na najlepši način. Pokuševski se u Srbiji neće zadržati dugo jer ga čeka povratak u SAD gde bi trebalo da se sastane sa čelnicima Tandera i dobije program rada za predstojeće leto. Kako je u pitanju igrač koga u Oklahomi vide ne samo kao najveći zalog za budućnost, već ima značajnu ulogu i sada, nije isključeno da nekadašnji as Olimpijakosa ne bude u dresu Srbije za kvalifikacije, iako bi ga stručni štab rado video i dao mu značajnu rolu. U tom slučaju ništa ne zavisi od Srbije, već Oklahome i dogovora koji bude postignut sa Pokuševskim i selektorom Kokoškovim koji ima dobre, dugogodišnje kontakte u najjačoj košarkaškoj ligi sveta.

Ideja je da okupljanje reprezentativaca počne od 8. juna. Na prvom, širem spisku Kokoškova nalazi se oko tridesetak imena. Uz sve NBA igrače, naravno, od verovatno sledećeg MVP Nikole Jokića, preko Bogdana Bogdanovića, do Bobana Marjanovića i Nemanje Bjelice, s tim što je veliko pitanje ko će od njih biti u mogućnosti da odgovori pozivu za kvalifikacije koje startuju 29. juna zbog obaveza u plej-ofu. Jasno je da će se na dan početka okupljanja pojaviti minimalan broj igrača s obzirom da će se igrati i druga evropska takmičenja širom Evrope u kojima učestvuju srpski asovi. Između ostalog igraće se i Superliga Srbije, gde će osim Petruševa čast domaćih klubova braniti igrači poput Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca, Branka Lazića, Ognjena Jaramaza, Uroša Trifunovića, a s timom biće i Dragan Milosavljević koji je nedavno odigrao prvu utakmicu posle 21 meseca.

Izgled konačnog spiska biće određen zavisno od obaveza NBA zvezda, asova širom Evrope i pre svega zdravstvenog statusa igrača. Olimpijske kvalifikacije igraju se u Beogradu od 29. juna do 4. jula.



tagovi

Igor KokoškovAleksej PokuševskiFilip Petruševkošarkaška reprezentacija Srbijekvalifikacije za Olimpijske igreNemanja NedovićNikola Kalinić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara