Džordan Lojd i Tejlor Ročesti (©KK Crvena zvezda)
Džordan Lojd i Tejlor Ročesti (©KK Crvena zvezda)

Koliko znači duža klupa

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.10.20. | 08:30

S Tejlorom Ročestijem Zvezda produbila napadački arsenal i dobila čoveka stvorenog da pripali ili podeli loptu posle pika, Emanuel Teri nije tu samo zbog atraktivnih zakucavanja, već da odbranom zaključa reket, a atletikom unese sigurnost na skoku i približi Zvezdu filozofiji koja više odgovara treneru Obradoviću

Tejlor Ročesti dribla na levu stranu za uručenje Koriju Voldenu, Emanuel Teri se na liniji 6,75 metara priprema za blokadu na Marku Jeremiću. Ubrzo se otvara ka košu, Volden je već duboko u polju, sledi preporučena pošiljka preko Uroša Lukovića... Šoutajm! Ili, kako je Teri jednostavnom gestikulacijom objasnio pošto je nakratko zastao u vazduhu kako bi zakucavanje bilo spektakularnije: “Da ti pamet stane“.

Ako se po jutru dan poznaje, Emanuel Teri planira da svoje, bogomdane atletske predispozicije koristi redovno i bude prva tema svih nedeljnih rekapitulacija najboljih poteza, jer je za manje od deset minuta u prvom poluvremenu dva puta na identičan način ukrasio (zasad) najubedljiviju pobedu Crvene zvezde na domaćem parketu.

Izabrane vesti

Nema lepšeg i atraktivnijeg načina za Emanuela Terija da se predstavi regionalnoj košarkaškoj sceni – šteta što su tribine zbog nestabilne epidemiološke situacije ponovo bile sablasno prazne –, a sličnu poruku je, samo na svoj način, poslao i Tejlor Ročesti. Karakterističnim pogocima iz driblinga na piku uz onu, gotovo besprekornu mehaniku šuta. Jednom, pa još jednom. Plus još sedam asistencija na to...

Crvena zvezda obesmislila je derbi kola protiv tima koji je uvršten na listu kanditata za plej-of i učinila da se poraz od Žalgirisa brzo zaboravi. Mnogo važnije od toga – Saša Obradović je konačno dobio priliku da predstavi osveženu, značajno pojačanu rotaciju i razlika je očigedna. Ekipa je podnela žrtvu, pa su višak postali Boriša Simanić, Aleksa Radanov i Aleksa Uskoković. Činjenica je da je Zvezda ostala bez trojice mladih, domaćih igrača, ali svi su oni bili samo statisti u timu. Ma koliki da je kvalitet ostatka rostera, ozbiljna evropska košarka ne može da se igra samo sa devetoricom igrača. Ne, kada je kalendar takmičenja pretrpan. Crvenoj zvezdi je kratka klupa oduzela bar jednu od dve pobede u Evroligi... Podsetimo, na Malom Kalemegdanu još se čeka potpis Džonija O’Brajanta kojim bi ekipa dobila ekstra kvalitet i balans unutrašnje linije.

Tejlor Ročesti (©KK Crvena zvezda)Tejlor Ročesti (©KK Crvena zvezda)

Sada se već oseća rasterećenje. I ono će se preneti na naredne dane i utakmice. Nije se sve vrtelo oko Džordana Lojda i njegovog raspoloženja – mada je u ova tri kola Jadranske lige bilo izuzetno dobro - jer je s Tejlorom Ročestijem Zvezda produbila napadački arsenal i dobila čoveka stvorenog da pripali ili podeli loptu posle pika. Na kraju je imao sedam završnih dodavanja, koliko i Džordan Lojd. Izgledalo je na momente kao da nije ni odazio s Malog Kalemegdana ili bar kao da nije iza sebe imao preko šest meseci bez takmičarske košarke. Tako valjda izgleda kada čovek vodi računa o sebi i u poznim godinama... Lojd je ponovo uzeo svoju porciju od 12 šuteva i bio polovičnog učinka za ukupno 16 poena, ali je u Ročestiju dobio mogućnost da skine deo tereta sa svojih leđa. Lengston Hol može da ispali koju loptu više i ne razmišlja isključivo o organzaciji, dok Kori Volden može lakše da pronađe sebe kako bi bio u optimalnoj formi kada bude važno.

Stručni štab više ne mora da eksperimentiše sa nižim petorkama i “izmišljenom“ unutrašnjom linijom. Duop Rit pokazuje da se ne snalaz toliko kao klasičan centar i da više preferira da bude oko reketa, baš kao i Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Kuzmić radi koliko može da isprati ritam ekipe i delimično mu uspeva. Sada uloge ponovo mogu da se preslože. Emanuel Teri nije tu samo zbog atraktivnih zakucavanja, već da odbranom zaključa reket, a atletikom unese sigurnost na skoku i približi Zvezdu filozofiji koja više odgovara treneru Obradoviću. To je šef stručnog štaba i sam priznao...

“Videlo se da smo dobili dobar kvalitet u Ročestiju i Teriju. Imamo veću dubinu, to nam je malo nedostajalo. Uz celu ekipu koja je dala doprinos, izuzetno sam zadovoljan pobedom“, rekao je Obradović i upozorio:

“Ne očekujem da ćemo sve vreme biti konstantni. Imaćemo verovatno problema u stvaranju nove hemije. Ne zato što igrači nisu spremni da sarađuju, već zato što je potrebno vreme. Da se naviknu jedni na druge, da se naviknu na trenera i njegove zahteve. Ali ova grupa ljudi koja je sada na okupu, daje garanciju da će to vremenom biti sve bolje“.

Momenat kada Emanuel Teri atraktivno zakucava (©KK Crvena zvezda)Momenat kada Emanuel Teri atraktivno zakucava (©KK Crvena zvezda)

Poslednja Obradovićeva rečenica pogodila je suštinu. Ma koliko razlika u kvalitetu očigledna, Zvezda je šuterski potentni Mornar svela na 62 poena, 32 odsto pogodaka za tri (8/32), 26 izgubljenih lopti i timski indeks 45 (Crvena zvezda skupila indeks 116 pr. au). Dobro, treći i četvrti podatak više govore tome da je Mornar ponovo izgledao kao ekipa bez glave i repa – da ne u potrebimo grublji izraz –, što Baranima nije strano. O tome je, uostalom, govorio posle meča i Mihailo Pavićević - “divljoj košarci Ajzee Vajtheda“, “raspadu igre zbog plejmejkera“ i “utakmici koja je posle pet minuta bila rešena“. On je bar uvek britkog jezika...

Ne treba očekivati čuda odmah, ali je sada bar moguće nadati se istim. Obradovićeva poruka da je “potrebno vreme“ zaista je mnogo bitna. Treba biti strpljiv dok se tim pronađe u novoj rotaciji, da svi prihvate nove uloge i onda pokušaju da naprave nešto dobro.

Gost bi u četvrtak u izmenjenom terminu od 20.45 gost trebalo da bude ranjeni CSKA. Trebalo bi, jer se sada čeka da li će biti lančane reakcije pošto je u Albi zabeležen slučaj virusa korona, a nemački šampion je u petak uveče dobio Armejce u Moskvi.

Eto dobre prilike da se nova Zvezda odmeri s evropskim gigantom. Ako meča bude...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)


tagovi

Tejlor RočestiEmanuel Teri

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara