Peti Mils (©Reuters)
Peti Mils (©Reuters)

Konačno – Australija! Brutalni Mils skinuo “bronzano prokletstvo“ s 42 poena, Slovenija ostala bez daha

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.08.21. | 14:46

Bumersi su bronzani, Luka Dončić i društvo moraju da se zadovolje da su među četiri najbolje ekipe na svom prvom olimpijskom turniru

Australijsko “bronzano prokletstvo“ konačno je palo, Bumersi su iz šestog pokušaja uspeli da stignu do postolja u borbi za treće mesto. Od Olimpijskih igara u Seulu 1988, preko Atlante 1996. i Sidneja 2000. godine, do Rija 2016. i Mundobasketa u Kini tri godine kasnije Australija je ostajala bez bronze, ali više ne!

Brutalni Peti Mils predvodio je Bumerse s 42 poena, što je deseti najbolji učinak u jednoj utakmici na svim olimpijskim turnirima, Slovenija je ostala bez energije, koncentracije i daha, što je dovelo da Australija uzme bronzu – 107:93 (20:19, 33:26, 25:22, 29:26).

Izabrane vesti

Bumersi su pokazali moć, kvalitet i veću spremnost da konačno završe na tom postolju! I uspeli su u tome. Ostvarili su najveći košarkaški uspeh u istoriji svoje zemlje iako su nastupali bez svog najboljeg igrača Bena Simonsa - odlučio da se posveti individualnom radu posle katastrofalnih igara u plej-ofu NBA lige - i povređenog Arona Bejnsa koga nije bilo još od drugog kola, a isti začinili s čak 107 poena, što je njihov novi rekord.

Neverovatnu rolu je u ovom meču imao Peti Mils! Ceo turnir igra na vrhunskom nivou, a sa istorijskim učinkom protiv Slovenije došao je do proseka od 24,4 poena. Nije ga hteo šut za tri poena danas (4/15), ali je i te kako znao da se uvuče pod kožu svojim čuvarima i izmisli nemoguće pogotke koji su na Sloveniju imali dejstvo poput otrovnih strelica. Indeks korisnosti 35 dopunio je sa devet asistencija, tri skoka i jednom ukradenom loptom.

Peti Mils (©Reuters)Peti Mils (©Reuters)

Veliku podršku dobio je u Džou Inglsu koji je na dugogodišnje iskustvo iz NBA lige pogodio nekoliko bitnih hitaca sa distance, pogotovo u poslednjoj četvrtini. Susret je završio sa 16 poena, te devet skokova i četiri završna dodavanja. Nekadašnji centar Partizana Džok Lendejl je poslednju utakmicu pre selidbe u San Antonio Sparse obeležio sa 14 poena, dok su Dante Egzum i Matis Tajbul dodali 12, odnosno 11 poena.

Ekipi iz Dežele nedostajalo je mnogo toga da bi u svom prvom učešću na Igrama došla do medalje. Od koncentracije i svežine, do Luke Dončića u boljem raspoloženju. Utisak je da su Slovenci u prvom delu utakmice čak i bolje izgledali kada najbolji igrač Dalasa ima sporednu ulogu. Dozvolio je Dončić da ga emocije ponovo savladaju, ušao je u svađu sa igračima Australije koji su ga svesno “bockali“ po nervima i naterali ga da pokaže ono drugo lice. Iz nervoze Dončić je izgubio osećaj za šut, pa je tako do pred sam kraj utakmice bio na 3/12 iz igre i samo jednom pogođenom šutu za tri. Na kraju jeste imao 22 poena (7/20 iz igre, 3/13 za tri), ali daleko od toga da je naslednik Dirka Novickog u Mavsima odigrao blizu svojih realnih napadačkih mogućnosti. Dopisao je još osam skokova, sedam asistencija, ali i osam izgubljenih lopti. Gotovo pola od ukupnog broja prodatih poseda Slovenije (17).

Moraće Luka Dončić i društvo da se zadovolje “drvenom medaljom“, jer su izgubili od protivnika koji je kontrolisao utakmicu više od tri četvrtine. Pogotovo celo drugo poluvreme, uključujući i momente kada se susret lomio.

Luka Dončić (©Reuters)Luka Dončić (©Reuters)

Slovenija je počela da pali motore tek posle trojke Krisa Gouldinga za maksimalnih +14 (81:67). Neverovatnu energiju dao je Jaka Blažič u oba smera, počeo čak i da nervira skoro perfektnog Milsa, što je dovelo do toga da Slovenija ipak uhvati priključak. Dvaput je košarkaš Cedevite Olimpije izvlačio faul u napadu, prvo od Milsa, onda i Delavedove, što je na trojku Vlatka Čančara pokrenulo seriju 11:0. Ponovo je Klemen Prepelič bio najsigurnija ruka Slovenaca, dok se Dončić bavio razigravanjem saigrača, da bi potom i sam postigao koš iz kontakta za zaostatak od samo tri poena (80:83) u nešto manje od šest i po minuta na semaforu. Posle Dončićevog koša dogodio se možda i ključni detalj susreta – Blažič je napravio korak na drugu stranu, izgubio živce na trenutak i gurnuo ekipu u ambis. Umesto običnog faula, Blažič je guranjem Milsa naterao sudije da preinače odluku i uz dva slobodna bacanja dodele Australiji i loptu sa strane. Novi košarkaš Bruklina bio je siguran kod oba šuta sa crte, da bi ubrzo zatim Čančar poklonio novi posed rivalu, što je Egzum kaznio trojkom za 88:80! Dončiću zatim loptu krade Egzum koji snažno zakucava i u intervalu od 60 sekundi Slovenija od žive utakmice tera Bumerse pravo do bronze!

Kasno je ruka počela da služi Dončića, pa ni njegovi uspešni hici nisu usporili Australiju koja je u Milsu i Inglsu pronašla iskustvo potrebno za medalju. I ne samo to, Slovenija je posle tog košmarnog minuta totalno “pukla“, što je samo olakšalo posao Australiji da konačno skine prokletstvo staro 33 godine.

Slovenački sastav dobio je 18 poena od Prepeliča (6/11 iz igre) i sedam skokova, te 13 poena, pet uhvaćenih i četiri podeljene lopte od Majka Tobija i još 12 poena od Blažiča. Najbliži dvocifrenom učinku bili su još Zoran Dragić sa devet i Čančar sa osam poena. Ali, obojica su generalno pokazali slabo izdanje.

Australija je konačno napravila dugo čekani iskorak na najvećoj sceni, Sloveniji ostaje da sledeće godine brani evropsko zlato osvojeno 2017. u Istanbulu.

KOŠARKA - BORBE ZA MEDALJE

Subota

Finale

Francuska - SAD 82:87

/Gober 16 - Durent 29/

Meč za 3. mesto

Slovenija - Australija 93:107

/Dončić 22 - Mils 42/


tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021Luka DončićPeti Milskošarkaška reprezentacija Slovenijekošarkaška reprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara