KONAČNO! Sluti da ćemo gledati Amere protiv Ostatka sveta

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.03.24. | 15:11

Prvi čovek NBA lige Adam Silver priznao da se ponovo traži pravi model za Ol-star meč, Čarls Barkli ga ubeđuje da bi u istom timu trebalo da igraju Jokić, Dončić, Janis...

Bez okolišanja i bez uvijanja. Direktno 'u glavu': ovogodišnji NBA Ol-star nije ličio ni na šta. Hoćete po njihovom? Bullshit! Nešto u tom smislu pod hitno mora da se menja i toga su svesni svi, pa i šefovi najjače lige sveta.

Gostujući u emisiji kod Čarlsa Barklija na CNN televiziji, komesar NBA lige Adam Silver, pored redovne problematike govorio je i o Ol-staru, odnosno nikad većem nezadovoljstvu navijača onim što su pre oko mesec dana videli u Indijanapolisu.

Izabrane vesti

Tako je ponovo nakon nekog vremena oživela ideja koju je svojevremeno, kada je primetio koliko se taj čuveni februarski vikend srozava iz godine u godinu, upravo sam Barkli predložio, a tiče se drugačije podele ekipa. Povratak na WEST vs EAST ništa nije doneo. Štaviše, bilo je gore nego svih prethodnih godina. Dakle, nametnulo se logično pitanje: da li konačno kucnuo čas za okršaj Sjedinjenih Američkih Država i ekipe Ostatka sveta?

Pre nego što je priznao da takav duel postaje sve realniji, Adam Silver kazao je kako su sami igrači krivci za ono u šta se glavna Ol-star utakmica pretvorila.

"Razgovarao sam sa mnogima od njih posle ovogodišnjeg meča i nisam stekao utisak da žele da mi kažu: da, mi shvatamo šta Liga želi i znamo da bi TNT voleo da igramo čvršće. Oni su toga svesni i sami, ali jednostavno neće to učiniti", počeo je Silver.

"Kada dođu na taj meč, posebno mlađi momci, oni na sve to gledaju kao na pauzu u toku sezone, kao na priliku da se opuste i zabave. Da se odmore. U tome je problem".

Kao pozitivan primer Silver je naveo takmičenje Stefa Karija i Sabrine Jonesku u šutiranju trojki. To njihovo nadmetanje privuklo je najviše pažnje i bilo najgledanije...

"To pokazuje da su nam potrebne neke nove stvari, možda više novih takmičenja, da se cela priča pretvori u proslavu košarke tih dana".

Barkli je potom nametnuo temu "Amerika protiv Ostatka sveta".

"Da, puno smo razmišljali o tome", priznao je Silver. "Postoji ta opcija. Ovo što smo gledali u Indijanapolisu bio je sjajan vikend, ali nije bila košarkaška utakmica. Ipak, možda bi umesto pokušaja da stvorimo super takmičarski meč, za koji nisam siguran da su timovi i igrači zainteresovani, trebalo da radimo neke druge stvari, da smišljamo nova takmičenja, poput ovog u kom su bili Stef i Sabrina".

Na konstataciju da bi Janis Adetokunbo, Luka Dončić i Nikola Jokić igranjem zajedno, u istom timu, protiv kolega iz Amerike, bilo prilično intrigantno, posebno za navijače van SAD, Silver je poentirao:

"Razmotrićemo duel SAD - Ostatak sveta, to nije sporno. Samo mislim da smo možda prošli tu fazu da možemo da imamo ozbiljnu utakmicu", priznao je Silver.

Podsetimo, tradicionalni okršaj Istoka i Zapada promenjen je pre sedam godina jer je gledanost padala munjevitom brzinom. Odlučeno je da se pokuša s drugačijim sistemom, da kapiteni biraju saigrače na mini draftu. Međutim ni to nije prošlo najbolje, pa se ove godine ponovo sukobile konferencije.

Epilog: tužan, da ne kažemo tragikomičan. Po košarku kao igru, razume se.

Dva tima nisu igrala odbranu čak ni na rekreativnom nivou. Zajedno su postigli blizu 400 poena, Istok je zabeležio novi rekord sa 211 (najviše i na poluvremenu - 107), dok su sudije statirale, dosudivši tri faula za čitavu 'utakmkmicu'?!

Primer: na Ol-staru 1993. godine (na jednoj strani Džordan, Pipen, O'Nil, Juing, Vilkins, na drugoj Barkli, Stokton, Meloun, Robinson, Kemp, Olajdžuvon) svirana su čak 63 prekršaja! Rezultat je bio 135:132 za Zapad.

I gledanost je suludo porediti. Pre 20 godina Ol-star vikend pratilo je 10,8 miliona navijača, dok je tokom pretposlednjeg uz TV ekrane bilo svega 4,6 miliona gledalaca.

E sad, šta zaista može da se uradi ukoliko igrači prosto ne žele da igraju ozbiljno?

Čarls Barkli uveren je da bi model SAD - Ostatak sveta probudio kod najvećih zvezda 'osećaj ponosa' i da bismo bez obzira što nekadašnja konkurentnost ne može nikada da se vrati (između ostalog i usled nedostatka karaktera novih generacija), u tom slučaju imali kud i kamo uzbudljiviji duel.

Da li je Ostatak sveta spreman?

Čini se da jeste. Četiri od poslednjih pet MVP nagrada otišle su u ruke' neamerikancima'. Šteta samo što se Džoel Embid nije odlučio za rodnu zemlju (Kamerun) nego za Amere.

Ali i ovako deluje da Svet ima potencijal - ako ne da pobedi - makar da se ozbiljno suprotstavi.

Ili mislite drugačije?


tagovi

NBA ligaNBA Ol star vikendAdam Silver

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara