Vol, Vestbruk, Barton, Grin i Beverli (©AFP)
Vol, Vestbruk, Barton, Grin i Beverli (©AFP)

Konkurenti za NBA prsten čekaju slobodne igrače: Vestbruk, Beverli, Vol, Barton, Ros, Grin, Ibaka...

Vreme čitanja: 6min | sub. 11.02.23. | 10:22

Klubovi su namerno oslobađali mesta u rosterima kako bi mogli da pokupe odgovarajuća pojačanja

Zimska transfer pijaca jeste zatvorena, ali prelazni rok kao takav još nije završen. Ostaja je da radi još "tezga" sa slobodnim igračima za koje uveliko vlada pomama među NBA klubovima. Za razliku od poslovanja među klubovima u vidu trejdova, teoretski ne postoji rok za potpisivanje asova bez angažmana, mada je 1. mart označen kao poslednji datum kada košarkaš može da bude otpušten, potpiše za nekog drugog i da još bude u miksu za doigravanje. Klubovi mogu da otpuštaju i potpisuju igrače i posle navedenog dana, s tim što oni ne mogu kasnije da se registruju za plej-of.

Utisak je da će ovogodišnje tržište slobodnih agenata biti bogatije nego prošle godine. Goran Dragić i Deandre Džordan bili su najveće zvezde među imenima bez klubova, sada bi izbor mogao da bude veći, što je i navelo klubove da isprazne pozicije u svojim rosterima kako bi probrali i izabrali ono što bi im eventualno dalo prednost u odnosu na konkurenciju. Neki su već ostali bez ugovora, neki i dalje pregovaraju oko otkupa i očekuje se da uskoro postanu slobodni u izboru nove sredine.

Izabrane vesti

Najveće ime koje bi trebalo da se pojavi je bez ikakve sumnje Rasel Vestbruk. Los Anđeles Lejkersi uspeli su da se ratosiljaju njegovog preostalog ugovora vrednog nešto više od 47.000.000 dolara do leta u velikoj razmeni tri kluba. Na papiru Ras je sada član Jute Džez, ali je potpuno jasno da se tu neće zadržati dugo. Ako ništa drugo, zbog problematične prošlosti odnosa sa navijačima Jute. On je odmah započeo pregovore oko otkupa ugovora što bi mu dalo slobodu da bira sledeći klub, a u redu već čekaju Los Anđeles Klipersi, Majami Hit, Čikago Bulsi i Vašington Vizardsi.

01.00: (4,30) Šarlot (15,0) Denver (1,27)

Klipersi se pominju kao najrealnija opcija za MVP iz 2017. godine. Oni su poslednjeg dana trejdovali Redžija Džeksona u Šarlot za Mejsona Plamlija i sada im je potreban organizator igre koji će da rastereti Terensa Mana. Klipersi su, istina, već doveli Bounsa Hajlenda iz Denvera i to prilično jeftino, za samo dva pika druge runde, ali u klubu ciljaju Vestbrukov potpis. Pol Džordž je već počeo da ga vrbuje i to ne krije s obzirom da su već delili svlačionicu u Oklahomi, navodno se i Kavaju Lenardu ova ideja dopada. Ipak, mnoge je ovaj potez naterao da se zapitaju zašto bi Klipersi sebi činili medveđu uslugu Rasovim potpisom, ako je Lejkerse pre neki dan napustio zbog, kako su američki mediji slikovito opisivali, “toksičnog ponašanja u svlačionici“.

Svima je jasno da Vestbruk kojeg smo gledali u Lejkersima nije ni blizu tripl-dabl mašine iz vremena u Oklahomi i navijačima Lejkersa je prečesto stajao na žulj, ali je početak ove sezone pokazao da može da bude koristan ako se koristi na pravi način. A to je kao opcija sa klupe.

Patrik Beverli je još jedan dojučerašnji košarkaš Lejkersa koji bi mogao da bude zanimljiv klubovima. Jezerdžije su ga se odrekle u korist Moa Bambe koji je doveden iz Orlanda kako bi popunio mesto Tomasa Brajanta u centarskoj liniji. Orlando nema potrebu da Beverlija zadrži jer je fazi rekonstrukcije tima, zbog čega su odmah startovali pregovori oko otkupa njegovog 13.000.000 dolara vrednog ugovora koji ističe na leto. Bez obzira na njegov dugačak jezik i često problematično ponašanje, interesovanja neće manjkati za nekadašnjeg člana idealne defanzivne petorke. Kao logična destinacija pominje se Minesota, gde je Beverli dao veliki doprinos prošle sezone.

Istorija bi mogla da se ponovi za Hjuston Roketse i Džona Vola. Podsetimo, Rakete su krajem prošlog juna otkupili veći deo njegovog 47.400.000 dolara teškog ugovora, da bi samo nekoliko dana kasnije on potpisao za Kliperse gde se zadržao celih šest meseci. Hjuston ne namerava da ga zadrži i to je potvrdio generalni menadžer Rafael Stoun, a i zašto bi posle njihovog prošlog rastanka, kada je iskusni plej franšizu nazvao “kantom za đubre“. Ovog puta klub iz Teksasa treba da nađe zajednički jezik sa Volom za preostalu platu od oko 6.500.000 dolara.

Vol odavno nije igrač kakav je bio pre nego što su ga povrede kolena i Ahilove tetive osakatile. Do prelaska u Kliperse odigrao je samo 72 utakmice za četiri sezone. Ove je u Klipersima skupio 34 utakmice uz prosečno 22 minuta na terenu, a samo je tri puat bio starter. Za to vreme beležio je najslabiju statistiku dosadašnje karijere – 11,4 poena na 40,8 odsto iz igre, uz 5,2 asistencije.

I pored svega, za njega se navodno interesuju Milvoki Baksi, Filadelfija Seventisiksersi, te Majami Hit koji ga je tražio i letos, pre nego što je otišao u Kiperse.

Hjuston bi zajedno sa Volom trebalo da se reši i Denija Grina posle dolaska iz Memfisa koji su u razmeni tri kluba dobili Luka Kenarda. Grina košarkaški život nije mazio u poslednje vreme. Pre skoro godinu dana pokidao je dva ligamenta u levom kolenu i mnogima u Memfisu nije bilo jasno zašto je doveden. Od teške povrede oporavljao se do pre neki dan, odigrao je samo 43 minuta pre nego što je prosleđen Hjustonu gde se navodno još nije ni pojavio. Rakete bi trebalo da otkupe ostatak od 10.000.000 dolara po ugovoru čiji je rok do leta. Kao njegova sledeća destinacija pominju se Los Anđeles Lejkersi, Finiks Sansi, Golden Stejt Voriorsi i Milvoki Baksi.

Vašington Vizardsi već neko vreme rade na tome da Vila Bartona učine slobodnim igračem. Letos je Barton stigao u glavni grad zajedno sa Monteom Morisom u zamenu za Kentavijusa Koldvel Poupa i Iša Smita, pa je jasno da je Denver mnogo bolje prošao u ovom poslu. Barton je poznat kao veliki potrošač lopti i ne naročito dobar šuter, što najbolje potvrđuje 38,7 odsto iz igre. Zbog velikog pada forme i prevashodno nemogućnosti da ponovi igre iz vremena u Nagetsima, poslednjih mesec dana ne igra. Iako sa određenim problemima, Barton je i dalje tražena roba jer na krilu može da odradi svoju ulogu kada mu je dan, a osim toga ima ozbiljno iskustvo, pa zato nije ni čudo što se Finiks Sansi pominju kao moguća destinacija, mada se spekuliše još o interesovanju Klivlenda i Bostona.

Serž Ibaka i Džordž Hil su poslednjeg dana prosleđeni Indijani u delu trejda kojim su Baksi dobili Džeja Kraudera. Prvi je već otišao, ni drugi gotovo izvesno neće ostati u Pejersima, a Atlanta, Majami i Bruklin prate razvoj situacije oko španskog reprezentativca.

Pošto Orlando nije na kraju uspeo da trejduje Terensa Rosa, sada je na stolu predlog za sporazumni rastanak. Ako se to dogodi, američki mediji tvrde da će sigurno dobiti pozive od nekoliko konkurenata za šampionski prsten, navodno čak i od Denvera ako ne dođe Redži Džekson koga takođe želi Finiks. Iz Orlanda bi mogao i Ar Džej Hempton.

Dvejn Dedmon se nakratko zadržio u Sparsima gde je već igrao ranije. Majamiju nije bio potreban i klub ga je dao iz finansijskih razloga, što je San Antonio prihvatio i dobio pika druge runde. Prema dosadašnjim najavama, Dedmon je na radaru nekoliko klubova.

Svi Mihaljuk će verovatno otići iz Šarlota, Oklahoma bi mogla da pusti Džastina Džeksona, a među igračima za koje se šuška da bi mogli da završe na tržištu slobodnih igrača su čak Kevin Lav, te Nerlens Noel, Tadeus Jang, Frenk Kaminski, Kem Birč... Od ranije su već slobodni Goga Bitadze, Brin Forbs, Džejms Džonson, Teri Tejlor, te pomenuti Ibaka i Dedmon, dok je Boban Marjanović takođe ostao bez ugovora, ali je to bio manevarski potez Hjustona koji već namerava da ga vrati nazad dok reši ostale ugovore i časti ga sa dodatnih 1.000.000 dolara.


tagovi

Rasel VestbrukDžon VolDeni GrinRedži DžeksonVil BartonPatrik BeverliLos Anđeles LejkersOrlando MedžikHjuston RoketsDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara