(©KS BiH)
(©KS BiH)

Košarkašice BiH posle 22 godine na Evrobasketu

Vreme čitanja: 2min | čet. 04.02.21. | 15:29

Poslednji put su igrale još 1999. sa Razijom Mujanović

Pobedom nad reprezentacijom Švajcarske 67:62, ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Evropsko prvenstvo prvi put posle 1999. godine.

Poslednji „balon“ turnir u ovim kvalifikacijama, koji je organizovao ruski Orenburg, postavio je pred Zmajice ključni izazov. Da pobede Švajcarsku i pokušaju ispisati noviju istoriju, plasmanom na Evropsko prvenstvo koje su poslednji put u plavo-žutom dresu odigrale slavna Razija Mujanović i njene saigračice.

Izabrane vesti

Iako su na put krenule bez prvih vedeta tima, Marice Gajić, amerikanke Džonkel Džons i Tamare Kapor, izabranice Gorana Loje uspele su da odigraju sjajnu partiju i nakon preokreta dođu do velikog slavlja.

Prvo poluvreme pripalo je selekciji Švajcarske koja je na odmor otišla sa prednošću od plus tri (29:32). Međutim, u drugom poluvremenu, BiH selekcija je pružila mnogo bolju partiju.

Ključna je bila treća četvrtina kada su Zmajice serijom od 10:0 uspele da dođu do vođstva koje su znalački čuvale do ulaska u poslednju četvrtinu. U samoj završnici usledila je serija od 6:0 što je na koncu bilo dovoljno za zlata vredan trijumf.

Ovaj uspeh za Mozzart Sport prokomentarisala je i kapitenka Marica Gajić koja je zbog povrede susret morala pratiti na TV-u.

Mnogo sam srećna. Teže mi je bilo ovo gledati na televizoru nego da sam igrala. Devojke su dale svoj maksimum i zaista sam ponosna na njih. Na kraju, najviše se računa pobeda, a sve greške ima vremena da ispravimo. Radujem se Evropskom prvenstvu i nadam se da ćemo tamo pokazati da nismo slučajno tu“, jasna je Marica Gajić.

Prvenstveno sjajna rola još jedne naturalizovane amerikanke u BiH dresu Kurtni Hurt koja je ubacila 30 poena, doprinela je pobedi protiv direktnog rivala za odlazak na Evrobasket.

Bosna i Hercegovina je ovom pobedom osigurala drugo mesto u grupi. Zahvaljujući trijumfu nad Rusijom, to će biti dovoljno za plasman među pet najboljih drugoplasiranih ekipa iz devet grupa, što garantuje plasman na Evrobasket.

Osim BiH, te domaćina Francuske i Španije, do sada su plasman na kontinentalni šampionat osigurale selekcije Srbije (pobednik grupe E), Belgija (pobednik grupe G) , te Švedska koja je takođe među najboljim drugoplasiranim ekipama.

Evropsko prvenstvo za košarkašice biće održano od 17. do 27. juna u Španiji i Francuskoj.

Piše: Marko TEŠANOVIĆ


tagovi

BiHBosna i Hercegovina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara