Ivon Anderson, Aleksandra Crvendakić i kapiten Tina Krajišnik (©FIBA Basketball)
Ivon Anderson, Aleksandra Crvendakić i kapiten Tina Krajišnik (©FIBA Basketball)

Košarkašice Srbije kreću u odbranu evropskog trona: Nema Sonje, Jelene i Ane, ali kvaliteta za medalju i dalje ima

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.06.23. | 09:55

Prvi meč sa Turskom (TV Sportklub, 15.00), u grupi još Mađarska i Slovačka

Zlatni pohod ženske košarkaške reprezentacije Srbije na evropsku titulu u Valensiji pre dve godine imao je posebnu težinu iz razloga što su na putu do trona pobeđene tri ozbiljne sile - Belgija, domaćin Španija i na kraju Francuska.

Dve godine kasnije, košarkašice naše zemlje kreću u odbranu zlata, a konkurencija je manje-više ista. Srbija je u ranim predviđanjima svrstana na mesto trećeg favorita, iza Francuske i Španije, a ispred Belgije. Bitna razlika u odnosu na pomenuti šampionat u Valensiji jeste odsustvo tri važne karike tog uspeha. Sonja Vasić, Jelena Bruks i Ana Dabović nisu više deo reprezentacije, a svrstavanje Srbije među tri glavna favorita za zlatnu medalje dosta govori o tome da realnog kvaliteta za visok plasman i dalje - ima.

Izabrane vesti

Najveću odgovornost nosiće Aleksandra Crvendakić, Tina Krajišnik i Ivon Anderson. Sve tri bile su važan deo tima koji je osvojio evropsko zlato pre dve godine, a sa odlaskom tri žive legende, njihove uloge biće još i važnije. Sve tri su u zrelim godinama i Marina Maljković i te kako računa na njih tri da povedu novu Srbiju do što boljeg plasmana. Uz njih veliko iskustvo donose Nevena Jovanović i Saša Čađo, dok će ovaj turnir biti odlična šansa za mlade nade poput Ivane Raco, Maše Janković, Ivane Katanić i Mine Đorđević da se dodatno nametnu i podele teret.

"U Valensiji je bilo posebno, uprkos tome što je celo leto bilo teško na neki način, jer su nas čekala dva velika turnira, odnosno Olimpijske igre odmah nakon Evrobasketa. Pošto smo znale da će se Sonja i Jelena penzionisati, znale smo da moramo da napravimo nešto posebno i osvojimo titulu zajedno. Bio je to neverovatan trenutak, jer smo imale baš težak put do zlata. Ali, verovale smo u uspeh i u tim, pa nam se san ostvario. Sjajno je što nismo izgubile utakmicu na tom prvenstvu", rekla je Crvendakićeva i dodala:

"Mnogo sam naučila od Sonje i Jelene, sada imam više iskustva i želim da preuzmem odgovornost. To ne znači da mogu da budem kao one. Samo želim da podelim ono što sam naučila kraj njih dve sa mladim košarkašicama iz sadašnjeg tima i da im pokažem šta je sve moguće kada igramo zajedno".

Zbog svega toga će naše gracije u periodu od 15. do 25. juna biti glavna meta izazivača, dok će njima glavni cilj biti da se zadrži stabilnost i kontinuitet koji postoji godinama prisustvom Marine Maljković kao selektora. Srbija je tokom priprema za ovaj turnir odigrala 10 pripremnih utakmica, uz sedam pobeda. Dok su pobeđeni Belgija jednom, Crna Gora dva, Novi Zeland tri puta i Kina u generalnoj probi, porazi su došli od selekcija našeg ranga - Belgije u prvom odmeravanju snaga, te dva puta od Francuske. To, naravno, ništa ne mora da znači, jer je to bio period intenzivnog uigravanja i isprobavanja raznih taktičkih varijanti.

Naša selekcija je apsolutni favorit za prvo mesto u prvoj fazi koju igra u Ljubljani kao deo Grupe D zajedno sa Turskom, Mađarskom i Slovačkom. U glavnom gradu Slovenije igraće se i Grupa C u kojoj su Nemačka, Velika Britanija, Francuska i domaćin Slovenija, gde će se igrati i završnica turnira. Grupe A i B smeštene su u Tel Aviv gde će igrati Crna Gora, Letonija, Španija i Grčka, odnosno Belgija, Italija, Češka i domaćin Izrael.

Daleko najveća pretnja po Srbiju mogla bi da bude Turska, ujedno i prvi rival na putu do odbrane trona (TV Sportklub, 15.00). Postoji veliko "ali" u prethodnoj konstataciji, jer Turska može da bude izuzetno opasan rival, ali pod uslovom da zaigra Tiera Mekovan. U pitanju je devojka rodom iz Teksasa, centar koju mnogi zovu "hodajućim dabl-dablom" zbog svoje dominantne crte u oba reketa. Naime, Turska dosad nije mogla da računa preterano na Mekovan zbog problema sa povredom kolena koju je zaradila u prvoj utakmici WNBA lige gde brani boje Dalas Vingsa.

Izuzetno snažna, pokretna, visoke košarkaške inteligencije, Mekovan je s razlogom strah i trepet za protivnice koje je čuvaju. Dobro je poznata našim košarkašicama, pogotovo onim koje nastupaju u Turskoj, kao i Marini Maljković koja je nedavno osvojila Evroligu u sveturskom finalu sa Mersinom. Ako košarkašica Dalasa i Galatasaraja ne bude igrala, šanse Turske da iznenade Srbiju neće biti ni približno toliko ozbiljne.

To, opet ne znači da će Srbija imati rutinski posao. Oldžaj Ćakir i Alperi Onar su predvodnice ove ekipe i obe igraju kod Maljkovićeve u Fenerbahčeu zajedno sa Ivanom Racom i Minom Đorđević. Aleksandra Crvendakić je među najboljim košarkašicama Mersina, sa kojim je igrala finale Evrolige koje je osvojio Fenerbahče, tako da i ona odlično poznaje Tursku, sastavljenu mahom od igračica iz domaćeg prvenstva.

Što se tiče preostala dva konkurenta u grupi, Mađarice će se najviše oslanjati na centre Bernadet Hatar i Virag Kiš, te krilo Reku Lelik koja je često znala da bude X faktor ekipe. Plejmejker Agnes Štruder je poslednjih godina sazrela kao košarkašica igrajući Evroligu. Slovakinje su realno autsajderke, ali imaju određeni kvalitet sa organizatorom igre Barborom Šešinski, dok je Miroslava Mistinova tokom kvalifikacija pokazala solidan napadački potencijal.

Učešće na ovogodišnjem Evrobasketu obezbedilo je 16 reprezentacija. Iste su podeljene u četiri grupe sa isto toliko učesnika u svakoj. Prvoplasirani sastav iz svake grupe ide direktno u četvrtfinale, dok će drugi i treći ići u kvalifikacije za plasman među najboljih osam. Grupna faza završava se 18. juna, dok četvrtfinale startuje 22. juna, što prvoplasiranoj ekipi daje ozbiljan prostor za odmor i pripremu pred završnicu. Polufinala su na programu 24. juna, a dan kasnije je i veliko finale.

Nadamo se da ćemo u poslednjoj utakmici turnira videti Srbiju, na kraju okićenu novim zlatom!

RASPORED UTAKMICA - 15. jun

Grupa A (Tel Aviv)

11.15: (2,30) Crna Gora (14,5) Grčka (1,70)

20.00: (8,50) Letonija (25,0) Španija (1,07)

Grupa B (Tel Aviv)

14.00: (1,30) Italija (16,0) Češka (3,90)

17.15: (1,05) Belgija (27,0) Izrael (10,0)

Grupa C (Ljubljana)

18.00: (2,30) Velika Britanija (14,5) Slovenija (1,70)

20.45: (13,0) Nemačka (30,0) Francuska (1,02)

Grupa D (Ljubljana)

12.15: (8,50) Slovačka (25,0) Mađarska (1,07)

15.00: (3,90) Turska (16,0) Srbija (1,30)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2023Aleksandra CrvendakićTina KrajišnikIvon AndersonMarina Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara