Tri majstorice u jednom danu (©Euroleague)
Tri majstorice u jednom danu (©Euroleague)

Košarkaški megautorak

Vreme čitanja: 9min | uto. 04.05.21. | 12:07

Tri majstorice četvrtfinala Evrolige - sve u jednom danu

Otkako se 2009. godine Evroliga opredelila da se četvrtfinala igraju u seriji na tri, umesto na dve dobijene utakmice samo se 2013. i 2014. dešavalo da se igraju po dve majstorice. U preostalim izdanjima elitnog takmičenja šest puta se igrala po jedna peta utakmica i u tri navrata su učesnici Fajnal fora bili poznati ranije. Zato je ovaj maj kao nijedan ranije, jer će se večeras u razmaku od 135 minuta odigrati čak tri majstorice četvrtfinala! Zbog toga je ovo košarkaški megautorak...

Ovo je samo još jedna potvrda koliko je ovosezonsko izdanje Evrolige drugačije od svih prethodnih i pre svega najneizvesnije u novije vreme! Potvrda ove tvrdnje leži i u podatku da je najduže izdanje Evrolige u njenoj istoriji, sa 34 kola u prvoj fazi, završeno uz najmanje rastojanje između prvog i osmoplasiranog tima na tabeli – svega četiri pobede.

Izabrane vesti

Nažalost, termini večerašnjih majstorica nisu baš najsrećniji jer ne postoji mogućnost da se sve tri utakmice odgledaju u miru i s punom pažnjom. Taj luksuz gledaoci će moći da pruže sebi sa susretom u Istanbulu gde će Efes da dočeka madridski Real od 18.45, dok će dueli u Mediolanum Forumu i Blaugrani između Olimpije i Bajerna, odnosno Barselone i Zenita početi u petnaest minuta razmaka. U Milanu akcija startuje od 20.45, a u Kataloniji od 21 čas. Sve tri utakmice prenosiće televizija Sportklub. Krenimo redom...

Posle ona dva teška poraza u Istanbulu čak ni najveći optimisti nisu mogli da predvide Realov vasrks, ali Kraljevići su preživeli i odveli seriju u petu utakmicu! U verovatno najčudnijijem četvrtfinalnom okrašju poslednjih godina Real Madrid je uspeo da napravi čudo i nadoknadi najveći minus u završnih pet minuta otkako se igra ovaj format košarke u Evroligi, a sve to Pablo Laso uradio je bez pomoći najboljeg defanzivca Edija Tavaresa. To je dalo mogućnost Usmanu Garubi da zablista punim sjajem i profiliše se kao jedan od najboljih igrača na Starom kontinentu u ovom trenutku. Real Madrid se nijednog trenutka nije predao i ovo bi potencijalno mogla da bude jedna od onih priča u kojoj bi “mrtvak“ potpuno oživeo.

18.45: (1,20) Anadolu Efes (19,0) Real Madrid (5,00)

I dalje su u manjini oni koji veruju u novi Realov podvig, ali posle svega što smo videli prošle sedmice u Vizink Centru, ništa više nije nemoguće! Svestan je prvi čovek kluba Florentino Perez koliko je visok ulog, zbog toga je posetio ekipu na treningu u ponedeljak i zahvalio se stručnom štabu i igračima zbog toga što na častan način brane boje kluba. To je ujedno bio Perezov način da se iskupi ekipi zbog toga što neće biti u Istanbulu da isprati duel s Efesom pošto je plan da putuje s fudbalskom ekipom u London na revanš susret polufinala Lige šampiona protiv Čelsija.

Prema informacijama iz Madrida, u avionu za Istanbul bili su svi izuzev Entonija Rendolfa za koga je sezona odavno završena zbog povrede Ahilove tetive. To znači da su uz tim povređeni Edi Tavares i Trej Tompkins, ali oni su i dalje neizvesni za večerašnji šoudanu u Sinan Erdem Domu.

“Nećemo ništa znati što se njih dvojice tiče pre samog početka utakmice. Onog što znam je da bih voleo da imam sve igrače na raspolaganju i optimista sam po tom pitanju“, izjavio je Pablo Laso pre puta u Istanbul i dodao:

“Imali smo dve jako teške utakmice protiv odličnog protivnika, ali moji momci su pokazali veličinu. Uspeli smo da obezbedimo dve bitne pobede i sada igramo majstoricu. Znamo šta nas čeka, znamo da će biti teško, ali motivacije ne manjka i strah ne postoji. U tom smislu verujem da će tim da se pokaće dobro, da je spreman za težak meč koji nas čeka i verujem da ćemo pokazati maksimum. Želimo da se ponovi rezultat prethodne dve utakmice“.

Vasilije Micić (©Shutterstock)Vasilije Micić (©Shutterstock)

Zanimljivo, Efes je tim sa najviše iskustva igranja majstorica u serijama na tri dobijene. Čak jedanaest prvotimaca igralo je peti meč u nekom trenutku karijere, ali najviše njih baš u dresu Efesa jer su 2019. dobili Barselonu u onom spektakularnom sudaru. Efes takođe ima dvojicu igrača s najviše petih utakmica u karijeri, a to su Doguš Balbaj i Brajant Danston sa po tri nastupa. Zajedno su iskombinovali skor 2-4, mada ne sve sa istim timom naravno. S druge strane Realovi veterani Serhio Ljulj i Felipe Rejes su po dvaput igrali majstorice i zasad ne znaju za poraz.

Efes u poslednje tri sezone igra najkonstantnije. Pre dve godine poraz u finalu od CSKA, prošle sezone ubedljivo najbolji tim ligaškog dela do prekida, dok je ove posle dosta turbulencija Efes doživeo strašan uspon i popeo se čak do treće pozicije na tabeli. Uprkos tome što je posle onih poraza u Madridu pritisak sada na domaćinu, u Istanbulu veruju u uspeh.

“Zaslužujemo da nastavimo da pišemo lepu košarkašku priču koja traje već tri sezone“, izjavio je kratko Ergin Ataman, svestan značaja večerašnje utakmice.

Efesu je energiju uštedelo to što ovog vikenda ipak nisu igrali utakmice domaćeg prvenstva, za razliku od Reala koji je pre dva dana u Saragosi slavio u teškom okršaju rezultatom 98:89.

U Madridu se uveliko pominje da je Pablo Laso spremio posebnu taktiku za večerašnju utakmicu i da će Usman Garuba biti senka najboljeg igrača Efesa Vasilija Micića. Garuba je stao rame uz rame sa najboljim defanzivcima evropske košarke i dominira u praktično svim aspektima igre, pogotovo u reketu gde sam kontroliše skok i ne dozvoljava protivnicima lake poene iz prodora.

Poput serije između Efesa i Reala, Olimpija i Bajern su na identičan način došli do majstorice koja će se večeras igrati u Milanu. Manekeni su imali dve pobede prednosti u rukama, ali su Bavarci uspeli da se vrate u život i zahvaljujući prvenstveno maestralnom Vladimiru Lučiću dođu u situaciju da večeras idu na sve ili ništa. Srpski reprezentativac definitivno igra košarku života, u kontinuitetu je hladan kao druga strana jastuka u minutima kada se lome utakmice, a njegov sveukupan kvaltiet je pravi razliku gotovo cele sezone. Ne treba, naravno, isključiti učinak preporođenog Vejda Boldvina, Džejlena Rejnoldsa ili Pola Cipsera, ali od Lučića mnogo toga zavisi. Pa i večeras.

Milanski sastav želi prvo učešće na završnom turniru posle 29 godina i poraza od šampionske generacije Partizana koja je u Istanbulu 1992. preko Huventuda stigla do evropskog trona. Bajern bi večeras mogao da ispiše istoriju jer u svom prvom četvrtfinalnom učešću ima šansu da ode među četiri najbolja tima Starog kontinenta.

20.45: (1,55) Olimpija Milano (14,5) Bajern Minhen (2,70)

Utakmica koja obećava mnogo drame, neizvesnosti i sveukupan spektakl, a ako nas pitate najbolje bi bilo da vidimo vrhunac poput onog u prvoj utakmici serije, kada je sve rešeno praktično uz zvuk sirene i koš Zeka Ledeja na asistenciju Malkolma Dilejnija iz auta. Ko god da prođe dalje – biće apsolutno zasluženo!

“Peta utakmica biće kao i svaka druga, na nama je da istrčimo na parket i svojom igrom, posvećenim pristupom i pametnim odlukama pokažemo da zaslužujemo da budemo na Fajnal foru“, poruka je Etorea Mesine, čoveka koji zna kako se dobijaju utakmice visokog napona i prave veliki rezultati.

Reči Điđija Datomea takođe su proizvele jak eho uoči večerašnjeg sudara.

“Imamo petu utakmicu na našem terenu, puni smo samopouzdanja i zaista želimo da napravimo istorijski rezultat. Radimo i spremamo se maksimalno za ovaj meč jer znamo koliki je ulog. Odlučni smo da napravimo odlučujući korak napred“.

Vejd Boldvin i Vladimir Lučić (©MN Press)Vejd Boldvin i Vladimir Lučić (©MN Press)

I u Bajernu slično razmišljaju jer sada više nemaju šta da izgube. Jedna utakmica rešava sve i apsolutno svaki ishod je realan. Svestan je toga i Andrea Trinkijeri koji smireno dočekuje meč u svojoj domovini.

“Najbolji način da odigramo utakmicu kakva nas čeka večeras je da budemo svoji – da igramo košarku na način na koji to činimo cele sezone. Ovo je velika utakmica, ali najvažnije je da smireno uđemo u istu, opustimo se i uživamo u trenutku. Moramo da budemo i koncentrisani, ali pre svega da uživamo u plodovima rada“, poručio je Trinkijeri.

Kajl Hajns, Vladimir Micov i Serhio Rodrigez iskombinovali su četiri pobede u majstoricama Evrolige još iz vremena kada su igrali za CSKA Moskvu. Rodrigez je zbog povrede propustio majstoricu s Valensijom 2011. godine. Bajern logično ima najmanje iskustva kada su u pitanju pete utakmice, jer je jedino Džejms Gist u dosadašnjoj karijeri osetio tenziju susreta koji sve odlučuje. To je učinio dva puta, oba kao član Panatainaikosa u porazima od Barselone 2013. i CSKA 2014. godine.

Vrhunac večeri biće duel koji je podigao najviše prašine. Barselona se posle rezultatskog preokreta u trećoj utakmici potpuno izgubila u četvrtoj i nije izgledala ni izbliza kao jedan od glavnih kandidata za titulu. Bezopasno u napadu i bez ikakvog rešenja za Kevina Pangosa u odbrani. Ćavi Paskval je Barselonu dobio njenim oružjem – paklenom odbranom. O tome najbolje govori podatak da je Barsa u tom četvrtom meču postigla jedva 61 poen.

Zbog toga je pritisak večeras na domaćinu! Barselona je pre početka sezone viđena kao siguran učesnik Fajnal fora, ali to u ovoj seriji nije pokazala na delu. Štaviše, više bi zaslužen bio Zenitov prolaz jer se tim iz Sankt Peterburga pokazao kao više nego ravnopravan takmac u ovoj seriji. Mnogi kritičari smatraju da je najveća krivica na Šarunasu Jasikevičijusu jer je previše opteretio tim čestim rotacijama, neki veruju da je faktor Paua Gasola poremetio ekipu jer legendarni Španac jeste košarkaška veličina, ali bez pravog učinka na parketu otkako je stigao...

Kevin Pangos (©Shutterstock)Kevin Pangos (©Shutterstock)

Barselona da bi prošla mora po svaku cenu da zaustavi svog nekadašnjeg plejmejkera Pangosa, ali i da konačno dobije nešto konkretno od Nikole Mirotića koji kao da se izgubio u ovom dvoboju. Svedoci dešavanja u Kataloniji kažu da Mirotić gori od želje da večeras ostavi najbolji utisak i povede Barselonu do plasman na F4. Ali, ne zavisi sve samo od njega. Brendon Dejvis mora da bude na nivou iz prve tri utakmice, Aleks Abrines da se konačno raspuca, kao i da Barsa dobije najbolju verziju Nika Kalatesa.

“Peta utakmica je trenutak kada znate da više nemate kud. Naučili smo mnogo iz ove serije i igrači su svesni koliko jače i bolje moraju da igraju, s mnogo više discipline i ideje na parketu. Vrlo je jednostavno, moramo da pobedimo inače je gotovo“, rekao je Jasikevičijus u najavi utakmice i dodao:

“Ostala je još samo ova utakmica, vrhunac onoga što smo radili prethodnih osam meseci i sve staje u ono što će se desiti večeras. Nismo igrali dobru košarku u prethodne četiri utakmice i nadam se da ćemo to da promenimo sada“.

21.00: (1,35) Barselona (16,0) Zenit Sankt Peterburg (3,50)

U Zenitu je sve jasno i ishod večerašnje utakmice apsolutno zavisi od Kevina Pangosa. Kanađanin slovenačkih korena igra košarku života i očigledno je jako motivisan protiv nekadašnjeg kluba, baš kao i Ćavi Paskval na klupi. Odlični stručnjak je taktički nadmudrio mlađeg kolegu Jasikevičijusa i Barselona je samo na mišiće i dalje u životu, jer je Zenit komotno već mogao da ima overenu kartu za Keln (od 28. do 30. maja).

Zenit praktično celu seriju ne može da računa na Mateuša Ponitku i Arturasa Gudaitisa, ali je dobila novu energiju u Tariku Bleku, Vilu Tomasu i Aleksu Pojtresu.

“Znamo koliko je teško igrati ovakav meč. Barselona je favorit, završila prvi deo sezone na prvom mestu. Zbog toga i igra petu utakmicu kod kuće. Pokušaćemo da dobijemo i ispišemo istoriju, da pre svega budemo ravnopravan takmac. Znamo da je gotovo nemoguće dobiti tri utakmice u seriji protiv Barselone, ali pokušaćemo da još jednom slavimo u Kataloniji. Ako nam se ukaže šansa da pobedimo – iskoristićemo je. Šta god da se dogodi mogu da kažem da sam jako ponosan na sezonu koju smo odigrali protiv najboljih klubova Evrope“, poruka je Ćavija Paskvala.

Zenit i Barselona su jedini timovi u ovogodišnjem četvrtfinalu koji su uspeli da dobiju utakmicu na strani. Da li će to da se dogodi još jednom?

MAJSTORICA U ZNAKU DOMAĆINA

Svih ovih godina otkako se igra sistem na tri dobijene majstorice su uvek pripadale domaćim sastavima. Naime, u svih deset “pobedi ili pogini“ utakmica od 2009. godine tim koji ima prednost domaćeg terena na kraju bi slavio i otišao na Fajnal for! Statistika kaže da je prosečna razlika u petim mečevima trenutno na 12,2 poena. Najubedljiviju pobedu odneo je CSKA u Moskvi protiv Panatinaikosa 2014. kada je rezultat glasio 74:44. Najneizvesniji je bio sudar Panatinaikosa i Makabija iz Tel Aviva u Atini završen rezultatom 86:85.

Presedan u smislu trijumfa gostiju u odlučujućem meču pamti se 2006. godine, kada je Baskonija izbacila Panatinaikos usred glavnog grada Grčke uz rezultat 74:71.

EVROLIGA - MAJSTORICE

18.45: (1,20) Anadolu Efes (19,0) Real Madrid (5,00)

20.45: (1,55) Olimpija Milano (14,5) Bajern Minhen (2,70)

21.00: (1,35) Barselona (16,0) Zenit Sankt Peterburg (3,50)


tagovi

Anadolu EfesKK Real MadridKK BarselonaZenit Sankt PeterburgOlimpija MilanoKK Bajern MinhenPablo LasoAndrea TrinkijeriErgin AtamanEtore MesinaŠarunas JasikevičijusĆavi PaskvalEvroligaVasilije MicićVladimir MicovVladimir Lučić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara