Foto: ©Starsport; Screenshot: twitter.com/AnadoluEfesSK; twitter.com/CasademontZGZ
Foto: ©Starsport; Screenshot: twitter.com/AnadoluEfesSK; twitter.com/CasademontZGZ

Košarkaški transferi: Efes potpisao MVP-a lige, Vilijams Gos ide koracima Milutinova, Micića i Vezenkova mami NBA

Vreme čitanja: 7min | sub. 24.06.23. | 22:10

Stefan Jović ostaje u Saragosi, Ševon Šilds u Milanu

Neki klubovi, poput Crvene zvezde, Valensije i Virtus Bolognje, moraće da sačekaju 29. jun kako bi bili sigurni da će i naredne sezone učestvovati u Evroligi, iako je najavljeno da će sastav biti isti kao prethodne. Partizan Mozzart Bet kao osvajač ABA lige ne bi trebalo da strepi. Ipak, oni koji ne moraju o tome uopšte da razmišljaju, uveliko rade na sklapanju timova.

Olimpijakos je već ozvaničio jedan od poslova leta i vratio Nikolu Milutinova na dve godine, ali neće se tu zaustaviti. Posebno ako Saša Vezenkov ode put NBA.

Izabrane vesti

Naime, MVP i najbolji strelac Evrolige čeka zvaničnu ponudu Sakramento Kingsa. Dugo klub iz Kalifornije obigrava oko bugarskog krila, ali iako crveno-beli žele da ga zadrže, pa i da mu povećaju platu, sva je prilika da će Vezenkov karijeru nastaviti preko bare.

Osim prilike da se okuša u najjačoj ligi sveta, mogao bi bivši košarkaš Barselone da dobije i finansijski značajno bolju ponudu iz NBA. Ukoliko Sakramento ostane ispod granice za porez na luksuz, moći će da mu ponudi i 7.000.000 dolara po sezoni.

To bi mu dokazalo da ga Kraljevi zaista žele, a pritom bi Olimpijakos teško ekonomski mogao da isparira, jer bi morao da ponudi oko 4.500.000 evra svom ponajboljem košarkašu da ostane, ističe Eurohoops.

I dok je sudbina najkorisnijeg igrača elitnog takmičenja za nedavno okončanu sezonu neizvesna, Olimpijakos razmišlja da vrati još jednog bivšeg igrača, Najdžela Vilijamsa Gosa.

Eurohoops takođe izveštava da su kontakti uspostavljni jer trener Jorgos Barcokas želi još jednog organizatora igre uz Kostasa Slukasa. Realizaciju olakšava i činjenica da je Tomas Vokap dobio pasoš, te bi Vilijams Gos upao na njegovo mesto za strance.

Nekadašnji košarkaš Partizana je u sezoni 2018/19 već nastupao u Pireju i prosečno beležio 9,2 poena i 4,2 asistencije, pre nego što se otisnuo u NBA i zaigrao za Jutu. Nakon toga se vratio na Stari kontinent, potpisao za Lokomotivu Kubanj, a od leta 2021. je u Realu, sa kojim je nedavno postao i evropski prvak. Beležio je 7,2 poena i 1,8 asistencija u dresu Reala u Evroligi.

Ali, ne radi se marljivo samo u redovima grčkog šampiona. Turski, Anadolu Efes, već je promenio trenera (Erdem Džan umesto Ergina Atamana), a ozbiljno je izmenjen i roster.

Otišli su Kris Singlton, ali i petorica turskih košarkaša. Bugrahan Tundžer se preselio u Galatasaraj, Egehan Arna će u Bešiktaš, Furkan Haltali bi karijeru trebalo da nastavi u Pinar Karšijaki, Omerdžan Iljasolu je stigao u Srbiju i stavio paraf na ugovor sa Megom, dok je kapiten Doguš Balbaj digao sidro posle 12 godina.

Ugovor je produžio Rodrig Bobua, ostaje i Ilajdža Brajant, a već su ozvaničene i dve akvizicije. Prva je MVP turske lige, Tajrik Džons.

Amerikanac je krenuo za trenerom Džanom iz Turk Telekoma, a imao je zaista impresivnu sezonu pod njegovim vođstvom u Ankari: 12,7 poena i osam skokova u Evrokupu, uz prosek od 14 i 8,7 uhvaćenih lopti u Turskoj.

Potpisao je na dve sezone, a na isti period se na vernost Efesu obavezao i turski plejmejker Doguš Ozdemiroglu. Njegov dolazak iz Darušafake je takođe ozvaničen, mada je prilično izvesno da će on značajno više pomagati ekipi u domaćem prvenstvu, ne toliko u Evroligi. Ipak, mogao bi da bude vredna akvizicija, s ozbirom da je beležio 14,6 poena, 6,4 asistencije i 4,8 skokova u sezoni za nama.

Što se tiče Pivara, jasno je da je ovo samo početak. Još je neizvesno da li će Vasilije Micić ostati, s ozbirom da je Eurohoops preneo da je otputovao u Oklahomu, gde je od petka (posle Drafta) u mogućnost da pregovara oko ugovora.

"Pratimo razvoj situacije posle drafta. Micić zaista želi u NBA. Ima opciju do 20. jula i ne znamo da li će imati nove zahteve. Čekamo na njegov odgovor", rekao je generalni menadžer Efesa, Alper Jilmaz.

Najavljen je i dolazak Erkana Jilmaza u Efes, takođe iz Turk Telekoma, ali i Dereka Vilisa koji je minule sezone branio boje Venecije u Palakanestru i Evrokupu.

Olimpija Milano je u petak, 23. juna, osvojila 30. titulu u istoriji kluba, tako što je u sedmoj utakmici finala savladala Virtus Bolonju u Mediolanum Forumu. Već u subotu, 24. juna, generalni menadžer kluba Hristos Stavropulos je obelodanio nove dobre vesti za navijače.

"Postigli smo dogovor sa Ševonom Šildsom o trogodišnjoj saradnji, a potpisali smo i Guljelma Karuza", istakao je Stavropulos, prenosi Eurohoops.

Ostanak je potvrdio i Amerikanac sa danskim pasošem, koji je u finalnoj seriji italijanskog prvenstva beležio 16,2 poena u proseku.

"Mnogo mi znači produžetak saradnje. Svi u klubu su verovali u mene. Velika je čast nositi ovaj dres", rekao je Šilds.

Što se tiče Karuza, jasno je da je u pitanju zalog za budućnost. Ovaj 23-godišnji krilni centar poslednje dve sezone je branio boje Varezea, ali je talenat demonstrirao i u dresu reprezentacije u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Beležio je 9,2 poena i 3,8 skokova u prvenstvu, 9,5 poena i četiri skoka pod zastavom Italije na putu ka Mundobaksetu.

Prvak Evrope, Real Madrid, ozvaničio je odlazak Adama Hange. Marka je nedavno prenela da klub ne planira da iskoristi opciju u njegovom ugovoru za narednu sezonu, a to je sada i potvrđeno.

Iskusni krilni košarkaš je poslednje dve godine proveo u španskoj prestonici, osvojio sa Kraljevskim klubom Evroligu u maju, ACB ligu prošle sezone, kao i dva Superkupa (2021, 2022).

Kako je Marka istakla, za njegove usluge je interesovanje pokazao minhenski Bajern, a iako je pisala i o zainteresovanosti Olimpijakosa, Eurohoops tvrdi da nije u planovima grčkog šampiona za narednu sezonu.

Kada je u pitanju Real, Ensestando prenosi da bi posle Adama Hange klub mogao da napusti i francuski reprezentativac Petr Korneli. On navodno traži novi klub u Evroligi, s obzirom da nije bio u prvom planu u Kraljevskom klubu.

Valensija još ne zna zasigurno da li će nastaviti da se bori u Evroligi. Ta mogućnost otvorena je kada je Gran Kanarija odustala od tog prava kao osvajač Evrokupa. Ipak, nameće se i mogućnost da Nenad Čanak vodi Turk Telekom u elitnom takmičenju, a odluka će biti poznata 29. juna kada je zakazan sastanak deoničara elitnog takmičenja. Ipak, počela je da radi na timu.

Poznato je da će trener Aleks Mumbru dobiti novu šansu, ali ne i slovenački reprezentativac Klemen Prepelič. Klub je zvanično obelodanio da sa 30-godišnjim šuterom neće biti produžen ugovor, te će morati da potraži novi angažman za narednu sezonu.

Imao je problema sa povredama, ali i određenih disciplinskih u takmičarskoj godini za nama, pa je na 52 nastupa u naradžanstom dresu prosečno beležio 6,7 poena i 2,9 asistencija.

"Nakon tri sezone napuštam Valensiju sa gorkim ukusom, ali ću uvek pamtiti prelepe stvari koje su mi se desile. Imao sam dve sezone pune pozitive i dobrog iskustva, dok ću se poslednju truditi da zaboravim što je pre moguće", istakao je Slovenac na društvenim mrežama.

Stefan Jović u Saragosi (©Zaragoza Baloncesto)Stefan Jović u Saragosi (©Zaragoza Baloncesto)

Iz Španije dolazi i vest koja nije vezana za Evroligu, ali jeste itekako za srpsku košarku i reprezentaciju. Stefan Jović ostaje u Saragosi i naredne sezone.

Nišlija je posle problema sa povredama i kratkog angažmana u Panatinaikosu, minulog decembra potpisao za Saragosu i ostavio odličan utisak.

"Navijači i trener su ponosni zbog ovog potpisa, jer nam daje košarkaško znanje i čistu ideju o igri. On je lider koji voli da deli loptu i čini saigrače boljim", rekao je trener Porfirio Fisak i istakao da je "ponosan što će moći da nastavi da trenria igračkoji sve čini boljim, pa i stručni štab".

Jović je u sezoni za nama beležio 8,7 poena, 4,2 asistencije, 3,1 skok i 1,5 ukradneih lopti, kao i prosečan indeks 10,4 na 20 nastupa u dresu Saragose. U sezoni pred nama će činiti interesantan bekovski tandem sa doskorašnjim članom Budućnosti, Kanađaninom Tre Bel Hejnsom.

Još informacija dolazi sa Pirineja. Baskonija je igrala veoma atraktivno u sezoni za nama, ali nije imala puno uspeha. Trener Đoan Penjaroja je ipak dobio poverenje uprave i ostaće za kormilom tima, koji će izvesno pretrpeti velike promene.

Bitna stvar je da Markus Hauard najverovatnije ostaje, ali to se ne može reći i za Darijusa Tompsona koji je na radaru brojnih klubova.

Prema poslednjim informacijama, konkurenciju na bekovskim pozicijama bi mogao da pojača italijanski reprezentativaca Niko Manion. Nije se naigrao u Virtusu, a Sportando i BasketNews tvrde da je blizu prelaska u Vitoriju.

Sidro bi mogao da digne i centar meke ruke, Met Kostelo, za kojeg je interesovanje pokazao Makabi. S ozbirom da bi Amerikanac sa pasošem Obale Slonovače mogao da napusti klub, u planu je i ojačavanje unutrašnje linije.

Lokalni list, Noticias de Alava, prenosi da se razmišlja o Hasijelu Riveru iz Valensije, sa kojim je trener Penjaroja i sarađivao dok je radio u Fonteti. Ipak, glavna meta je po svemu sudeći talentovani Kalifa Diop iz Gran Kanarije. Ovaj 21-godišnji Senegalac ima otkupnu klauzulu od 700.000 evra, koju su Baski voljni da plate.

Verovatno će biti više potpisa na centarskim pozicijama, s ozbirom da je ugovor istekao Stivenu Inoku, a grčki mediji prenose i da bi redove tima iz Vitorije trebalo da pojača i Litvanac Arnoldas Kulboka koji je imao dobru sezonu u Evrokupu, nastupajući za Promiteas. Prosečno je postizao 14,9 poena, uz 6,9 skokova, a posebno je impresivan njegov procenat van linje 6,75 od 42,6 odsto.

Najavljen je i dolazak grčkog krila Nikosa Rokavopulosa iz turskog Merkenzefendija.


tagovi

EvroligaVirtus BolonjaNikolo ManionMet KosteloTajrik DžounsNajdžel Vilijams GosSaša VezenkovStefan JovićKK SaragosaKK Bajern MinhenKK ValensijaBaskonijaKK Real MadridAnadolu EfesKK OlimpijakosKošarkaški transferiOlimpija MilanoŠevon Šilds

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara