Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kraj jedne ere: Kžiževski posle 42 godine poslednji put predvodio Djuk na domaćem terenu

Vreme čitanja: 2min | ned. 06.03.22. | 03:56

Čuveni strateg u spektakularnoj atmosferi se oprostio od domaće publike

Posle 42 godine na klupi Djuka Majk Kžiževski je večeras je poslednji put predvodio Blu Devilse na domaćem terenu. Poslednji izazov Kžiževskog u Duramu ukrasila je fenomenalna atmosfera, međutim Djuk je u susretu sa najvećim rivalom Severnom Karolinom pretrpeo poraz 81:94.

Utakmici za koju su se cene karata kretale od 3.450 do čak 100.000 dolara i svojevrsnom delu košarkaške istorije prisustvovalo je oko 10.000 gledalaca među kojima brojnia poznata imena iz sveta sporta i šou biznisa poput Adama Silvera, čelnika NBA lige, glumca Džerija Sajnfilda, trenera Toronta Nika Nursa i poznatih košarkaša Dirka Novickog i Terela Ovensa.

Izabrane vesti

Poziv za svečanost uručen je svim bivšim igračima Kžiževskog, a od 208 njih čak 96 se odazvalo i uveličalo veče za pamćenje.

Duel najvećih rivala, iako je bio u drugom planu, pripao je gostima koji su uspeli da nadoknade zaostatak i u drugom poluvremenu trasiraju put do buedljivog trijumfa

Utakmicu je odlično otvorio Paolo Bančero, novajlija u redovima Djuka koji je sa 15 ponea do odmora bio glavni pokretač Blu Devilsa. Ipak, prednost koja je iznosila i do devet poena istopila se u završnici prve polovine susreta, te su trojkom Dejvisa gosti odišli na odmor sa samo minus dva.

Početkom drugog poluvremena Djuk je uspeo da stigne do sedam poena vođstva, ali je usledila serija 9:0 gostiju i preokret posle kojeg je razlika Severne Karoline samo rasla.

Zanimljiv podatak je da je pobednički tim tokom čitavog drugog poluvremena igrao sa samo pet igrača, međutim Lov, Dejvis, Blek, Manek i Bejkot su uspeli da iznesu teret i režiraju veliku pobedu.

Posebno raspoložen bio je Bejkot sa 23 poena dok je Hils uzakmicu završio sa tri manje. Bančero koji je briljirao u prvom delu utakmice susret je završio sa 23 poena, ali je utisak pokvario u drugom delu brojnim promašajima (11 od 26 iz igre).

Kžiževski, čiji tim očekuju izazovi u Njujorku pd 8. do 12. marta, istakao je da je bez obzira na okolnosti večerašnji poraz neprihvatljiv.

"Ovo nije bio deo programa. Igra koju smo prikazali danas je neprihvatljiva, ali su rezultati tokom sezone prihvatljivi. Takođe, moram da naglasim da sezona nije gotova", kazao je popularni Kouč Kej.

Strateg koji je predvodio i reprezentaciju SAD do tri zlata na Olimpijskim igrama (2008, 2012. i 2016. godine), kao i dva na Svetskim prvenstvima (2010. i 2014. godine), emotivno se oprostio od dvorane u kojoj je sotavio dubok trag, a hiljade gledalaca kao i brojni košarkaši nisu se libili da pokažu emocije te nisu izostale ni suze.



tagovi

Majk KžiževskiDjuk Blu Devilskoledž košarkaNCAA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara