Vasilis Spanulis (MN Press)
Vasilis Spanulis (MN Press)

Kraj posle 22 godine: Vasilis Spanulis završava karijeru

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.06.21. | 16:10

Legendarni Grk obavestio čelnike Olimpijakosa

Kraj jedne decenijeske ere u Olimpijakosu, odnosno karijere koja je počela u prošlom veku. Jedan od najvećih grčkih košarkaša svih vremena, Vasilis Spanulis obavestio je čelnike pirejskih crveno-belih da je došlo vreme da stavi tačku na karijeru kakvom može da se pohvali mali broj evropskih košarkaša.

Spanulis je odluku obelodanio i putem svog instagram profila.

Izabrane vesti

"Nedavno sam obelodanio predsednicima kluba da je vreme da zatvorim najveće poglavlje mog života i zahvalio sam im na svemu što smo postigli zajedno. Bila je ovo teška, ali ne i tužna odluka. Košarka mi je podarila jedinstveno putovanje puno dinamičnih trenutaka i nezaboravnih emocija. Dala mi je sve, a ja sam uzvratio istom merom. Olimpijakos se ispostavio kao moja sudbina, najlepša luka. Odlazim ponosan na sve ono što je osvojeno, ali i na ono što je izgubljeno posle teške borbe. Povrh svega, odlazim ispunjen, jer sam proživeo više nego što sam sanjao. Iz dubine duše želim da zahvalim svima koji su bili uz mene svih ovih godina, predsednicima, trenerima, saigračima, rivalima, ali iznad svega želim da zahvalim navijačima na neizmernoj ljubavi. To je ljubav koja mi je dala snage da svakoga dana izvučem više iz sebe i ta ljubav će zauvek biti moja vodilja. Hvala svima. Vasilis Spanulis, dečak koji je sanjao da igra košarku", stoji u oproštajnoj poruci grčkog košarkaškog majstora.

MN PressMN Press

Grci su duboko u sebi gajili nade da bi Spanulis mogao poslednji put da zaigra za reprezentaciju u kvalifikacijama za Olimpijske igre, možda i na planetarnoj smotri, ali ovog popodneva je postalo jasno da se to neće dogoditi. Ali ostavio je mnogo grčkom nacionalnom timu - zlato sa Evropskog prvenstva 2005. godine u Srbiji i Crnoj Gori, bronzu sa Eura 2009. u Poljskoj i srebro sa Svetskog šampionata u Japanu 2006. godine.

Šta reći tek o klupskoj karijeri? Kada bismo počeli da nabrajamo sva klupska i indivudalna priznanja, moglo bi da potraje, pa ćemo se fokusirati na najvažnija. Tri puta je osvajao Evroligu, premijerno 2009. kao košarkaš Panatinaikosa, a 2012. i 2013 je isti uspeh ponavljao u redovima najljućeg neprijatelja Olimpijakosa. U sedam navrata je bio šampion Grčke, četiri puta podizao phar u kupu. Izabran je za MVP evropske elite 2013. godine, a uvršćen je u idealnu petorku Evrolige prethodne decenije.

Istovremeno drži rekorde kao najbolji strelac (4455), najbolji asistent (1607) i igrač sa najviše indeksnih poena u istoriji Evrolige (4183).

Seniorsku karijeru počeo je u Himnastikosu davne 1999. godine, zatim igrao za Marausi (2001-2005), pre nego što je potpisao za Panatinaikos. Posle godinu dana zaputio se u NBA, proveo sezonu u Hjuston Roketsima, a onda od 2007. do 2010. ponovo nosi dres atinskih zelenih. A onda prelaz iz OAKE u dvoranu Mira i prijateljstva. To mu navijači Paoa nikada nisu oprostili, ali je kako sam kaže, Olimpijakos mu je bio suđen. Sanjao je da igra košarku, a posle briljantne karijere, mnogi klinci će sanjati da igraju kao Vasilis.


tagovi

Vasilis Spanulis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara