Dončić, Adetokunbo i Kari (MN press)
Dončić, Adetokunbo i Kari (MN press)

Kraljevi velikih promašaja: Kingsi na draftu zaobišli Karija, Tompsona, Janisa, Dončića, Janga...

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.02.22. | 16:00

Nije samo Sakramento pravio loše poteze, ali niko nije kao oni bio tako blizu velikih zvezda koje su kasnije zaslijale negde "daleko"

Sakramento je u utorak uveče, s nepunih šest godina "zakašnjenja" angažovao Domantasa Sabonisa. Umesto da ga je izabrao na draftu 2016. godine, sada je za ol-star igračom mogao da posegne jedino preko razmene sa Indijanom koja je zauzvrat dobila Tajrisa Halibartona. Ko je u ovom poslu bolje prošao, videće se u budućnosti.

Ali, prošlost, bliska, otkad je 2004. sa odlaskom Vlada Divca u Lejkerse počela da se osipa nekrunisana dinastija Kingsa, pokazala je da su Kraljevi iz Kalifornije ustoličili kao "kraljevi" promašaja na draftovima.

Izabrane vesti

U poslednjih 18 izabrali su samo jednog (budućeg) ol-star igrača - Demarkusa Kazinsa - a verovali ili ne pred nosom im je bilo još 20-ak, među kojima neki već sada koračaju košarkaškom stazom slavnih (Stef Kari, Janis Adetokunbo, Klej Tompson, Luka Dončić itd). I to im se sve dešavalo desetak godina pošto su u veoma kratkom roku na draftovima prepoznali veliki potencijal Predraga Stojakovića, Džejson Vilijamsa i Hidajeta Turkoglua, kasnije maestralno ukalupljen sa kvalitetima Vlada Divca, Krisa Vebera, Majka Bibija, Majka Kristija, Bobija Džeksona...

Nije doduše bilo očekivano da u leto 2004, pošto su bili četvrti na Zapadu, a ukupno peti, biraju visoko. S 24. pozicije su se opredelili za Kevina Martina. Sezonu kasnije su s 23. mesta uzeli Fransiska Garsiju.

Ali da Kingsi ne samo rezultatski već i organizaciono klize nizbrdo bilo je jasnije 2006. Uzeli su Kvinsija Dubija (19. pik) koji je izgurao u NBA tek tri četvrtine ruki ugovora, ispred dva buduća stanovnika Kuće slavnih - Radžona Ronda (21. pik) i Kajla Laurija (24)!

Draft 2007. ostaće upamćen po (još jednom) istorijskom promašaju Portlanda (1972. s čela su izabrali Larua Martina ispred dve košarkaške gromade Boba Mekadua i Džulijusa Irvinga, a 1985. su uzeli Sema Bovija pre Majkla Džordana). Blejzersi su se opredelili da prvi pik bude Greg Oden, a ne Kevin Durant, Al Horford, Majk Konli, Žoakim Noa. Kingsima nije ostalo ništa posle, pa su se opredelili za Spensera Hejsa. Mogli su Marka Gasola. Ali iskreno ni niko drugi nije verovao da će Španac (izabran u drugoj rundi) napraviti odličnu NBA karijeru, kao što niko nekoliko godina kasnije nije znao da ne postoje granice talenta Nikole Jokića.

Niko Kingsima ne može preterano da zameri ni što 2008. (Džejson Tompson - 12. pik) nisu videli ol star potencijal Roja Hiberta (17. pik), te momaka iz druge runde Diandrea Džordana i Gorana Dragića. Ali svako danas može da uperi prst ne samo u njih, već u sve koji su 2009. birali pre Golden Stejta. Prvo su Klipersi uzeli Blejka Grifina. Memfis je potpuno promašio sa Hašimom Tabetom. Oklahoma je (opet) pogodila sa Džejmsom Hardenom, a Sakramento je birao Tajrekea Evansa. Na prvi pogled, posebno posle debitantske sezone u kojoj izabran za najboljeg novajliju, izledalo je da će profitirati. Međutim, kako je vreme prolazilo greška Kingsa (pa i ostalih) bila je sve vidljivija, jer nisu primetili pre svih Stefa Karija (7. pik), ali ni Demara Derozena (9), Džrua Holdeja (17) i Džefa Tiga (19).

Kada su 2010. uzeli Demarkusa Kazinsa s pete pozicije (Pol Džordž je bio 10. pik Indijane) izgledalo je da se Kingsima vratilo čulo mirisa za vanserijske talente. Ali, čim je uskočio u ol-star društvo hiroviti centar tražio je da ide. Na kraju se nije posrećilo ni njemu, ni njima.

Od silnih trgovina na draftu 2011. Kingsi nisu primetili Kleja Tompsona (11. pik) i Nikolu Vučeviča (14). Sa sedmog mesta su uzeli Bizmarka Bijomba, da bi ga ga prosledili Torontu, a od Milvokija su sa 10. pozicije preuzeli Džimija Frideta.

Ali tu nije kraj lošim poslovima Sakramenta koji je još jedan zicer, 2012. godine, "šutnuo u aut". S petog mesta birao je Tomasa Robinsona, iako su na ponudi bili budući učesnici ol-stara ili najboljih petorki Demijan Lilard (6. pik) i Andre Dramond (9. pik), kao i Drejmond Grin i Kris Midlton koji su kasnije iz druge runde uskočili na ol-star dresove i do šampionskog podijuma.

Jednocifreni pik iz 2013. Kingsi su potrošili na Bena Meklemora (7), zaobilazeći Džeja Mekaluma (10) i Janisa Adetokunba (13), a iz 2014. na Nika Stauskasa (8). Da, to je ona godina kada su (skoro) svi promašili Nikolu Jokića. Jedino ko može da kaže da je tada dobro prošao, naravno uz Denver, jesu Filadelfija jer je birala Džoela Embida i Klivlend koji je preko Endrjua Viginsa (prvi pik) putem trejda sa Minesotom i Filadelfijom stigao do Kevina Lava, važne alke u jedinoj tituli 2016. godine.

Kada se pogledaju svi prethodni loši potezi Kingsa posle kojih su Kari, Tompson, Adetokunbo... zaobilazili Sakramento, onda izbor Vilija Kolija Stajna (šesti pik) na veoma tankom draftu 2015. (Devin Buker 13. pik), Markisa Krisa (8. pik 2016.), ispred Sabonisa (11) i Paskala Sijakama (27), te Diarona Foksa (5. pik 2017.) pre Donovana Mičela (13) i Bema Adebajoa (14) izgledaju očekivani. Kao što je 2018. godine bilo očekivano da naprave za sada poslednju ogromnu grešku i da sa druge pozicije izaberu Marvina Beglija, a ne Luku Dončića (3) ili Treja Janga (5)...

Naravno nije samo Sakramento pravio loše izbore. I ostali su. Ali čini se da u pomenutom periodu nijedan tim kao Kingsi nije bio toliko blizu budućih zvezda koje su zasijale ipak na nekom drugom mestu...


tagovi

Stef KariKlej TompsonSakramento KingsJanis AdetokunboLuka DončićVlade DivacPeđa Stojaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara