Košarkašice Srbije (MN Press)
Košarkašice Srbije (MN Press)

Kreće neka nova Srbija! Već na startu gostovanje u Hrvatskoj

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.11.21. | 08:53

Košarkašice Tina Krajišnik i Aleksandra Crvendakić za Mozzart sport pred regionalni derbi na startu kvalifikacija za EP 2023. godine

Poslednji čin jedne posebne knjige je završen kada je sudija odsvirao kraj utakmice sa Francuskom za bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ekipa koja je mnogo radosti donela Srbiji u Japanu je poslednji put bila na okupu, a onda je svaka košarkašica otišla na svoju stranu. U novembru je došlo ponovo vreme za obaveze u nacionalnom timu, pa sada može da se proglasi početak nove ere.

Podmlađeni sastav je prethodnih dana radio sa Marinom Maljković i pripremao se za današnju utakmicu koja se od 18 časova igra u Zaboku protiv Hrvatske. Srpkinje započinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2023. godine na čelu sa Tinom Krajišnik - novim kapitenom, a bez godinama vodećih karika Jelene Bruks i Sonje Vasić, koje su se zvanično oprostile na OI. U odnosu na tim koji je osvojio zlato na EP u junu ove godine trenutno nema ni Ane Dabović, Dajane Butulije, Maje Škorić i Anđele Dugalić.

Izabrane vesti

"Osećaj je pozitivan na novom početku, to je najbitnije. Iako je nova ekipa, imamo radnu etiku, znamo kako treba da se spremamo za utakmicu i kakav pristup treba da imamo", rekla je za Mozzart sport kapiten Tina Krajišnik. "U ekipi ima mnogo mladih devojaka koje unose energiju, vredne su... Uz nekoliko nas iskusnijih, mislim da ovo može da bude dobra priča za budućnost".

Tina Krajišnik (MN Press)Tina Krajišnik (MN Press)

Prvi rival Srbije je Hrvatska, koja je u kvalifikacijama već odigrala jednu utakmicu. Upisala je pobedu protiv Bugarske u gostima - 84:73.

"Nije poznata toliko njihova ekipa. Mi znamo nekoliko igračica, jer smo igrale u klubovima protiv njih. Ali, generalno su nepoznanica široj javnosti. Podmlađene su kao i mi. Imale smo priliku da ih gledamo protiv Bugarske, videle smo koji su njihovi aduti. Mislim da treba da uđemo maksimalno ozbiljno u utakmicu. Jasno nam je da su ove kvalifikacije drugačije, videli smo već neke rezultate koje nismo očekivale. Bitan je ovaj meč sa Hrvatskom, prvenstveno zbog nas i našeg osećaja za dalje".

Tina je preuzela kapitensku traku i priznaje da joj je neobično bez saigračica sa kojima je do juče delila svlačionicu.

"Čudno je bez njih, posebno devojkama koje su ovde u reprezentaciji već godinama. Drugačije je... Mi još držimo tu našu staru atmosferu i šale, ali oseća se da je ovo novi tim. Drugačije igramo, ali mislim da moramo da zadržimo naš glavni adut - borbenost u odbrani. Za sve drugo treba vremena, da se upoznamo i sklopimo kao tim".

Uz starije igračice je stasavala poslednjih godina Aleksandra Crvendakić, od koje se sigurno mnogo očekuje u godinama koje dolaze.

"Normalan je sled događaja da dođe do smene generacija. Tako da, mislim da sada imamo novu mladu energiju. Nju pokušavamo da uskladimo sa iskustvom starijih igračica. Mislim da će sve biti super... Nemamo mnogo vremena, moramo protiv Hrvatske da pokažemo da smo željne novih uspeha, novih ostvarenja, ciljeva...", priča košarkašica Asvela.

Jedna od glavnih uzdanica Marine Maljković veruje u pozitivan ishod prvog meča u kvalifikacijama.

"One imaju veoma dobru i mladu ekipu. Dragana Stanković i ja ih znamo, jer smo igrale protiv njih u mlađim reprezentativnim kategorijama. Veoma su brze, bore se... Ako mi budemo pokazale našu igru, odbranu pre svega, mislim da neće biti problema. Treba da slušamo Marinu šta kaže i da se borimo. Mi smo prepoznatljive po energiji i borbenosti, treba da nam bude u glavi da koliko god budemo grešile, moramo da se borimo jer smo medalje osvajale sa upravo tom energijom", zaključila je Aleksandra Crvendakić.

RASPORED SRBIJE U KVALIFIKACIJAMA ZA EP 2023. GODINE

Nedelja

18.00: (3.05) Hrvatska (15.0) Srbij1 (1.45)

Srbija - Bugarska (24. novembar 2022)

Srbija - Hrvatska (9. februar 2023)

Bugarska - Srbija (12. februar 2023)

***U kvalifikacijama se 38 reprezentacija bori za 14 mesta na EP 2023. godine gde su se već plasirale selekcije domaćina Izraela i Slovenije. Plasman će iz kvalifikacija obezbediti 10 reprezentacija – pobednici grupa, kao i još četiri najbolje drugoplasirane ekipe.



tagovi

Tina KrajišnikMarina MaljkovićAleksandra Crvendakić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara