Ben Simons i Džejms Harden (©AFP)
Ben Simons i Džejms Harden (©AFP)

Kuva se još jedan veliki trejd, Harden traži izlaz iz Bruklina

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.02.22. | 19:48

Sve veće šanse da Netsi dogovore razmenu sa Filadelfijom koja mora da se otarasi Bena Simonsa

Rok za trejdove u NBA ligi se približava (10. februar, 22.00). Već je napravljeno nekoliko velikih razmena, ali bi najveća mogla tek da se odigra. Kako prenosi Brajan Vindhorst sa ESPN-a, Džejms Harden je jasno stavio do znanja upravi Bruklin Netsa da želi trejd i pregovori oko razmene sa Filadelfijom su u toku. U ekipi Stiva Neša bi ga zamenio Ben Simons, ali Netsi traže još makar jednog igrača.

Prema poslednjim informacijama, Bradonji je dosta Bruklina koji je vezao devet poraza i pao na plej-in poziciju.

Izabrane vesti

"Ne mogu da vam pojasnim koliko Harden ovo želi. Njegovi potezi u prethodnih 10 dana su praktično pretnja Netsima. Na svaki način pokušava da im stavi do znanja da ne želi da bude tu, da želi da ide", rekao je Vindhorst.

Poznat je 32-godišnji bek kao igrač koji nema problem da kaže šta misli i koji je prilično uporan da istera svoje do kraja. Tako je dva dana pred trejd iz Hjustona u Bruklin izjavio sledeće.

"Uradio sam bukvalno sve što mogu", i napomenuo da Roketsi više nemaju šansi da osvoje prsten.

Sa njim, Kevinom Durentom i Kajrijem Irvingom Netsi su pred početak sezone važili za prvog favorita na Istoku i jednog od glavnih kandidata za osvajanje NBA prstena. Problemi sa Irvingom i vakcinacijom definitvno su ostavili danak, pa je uprava na kraju pristala da pusti bivšeg NBA šampiona da trenira sa ekipom i igra na gostovanjima, s ozbirom da mu je prema zakonima države Njujork zabranjeno da igra u Berklejs centru. Posle svega, sa učinkom 29-25 Netsi su na poziciji koja vodi u plej-in. Hardenu je izgleda prekipelo.

U seriji loših rezultata u poslednjem periodu nije ga bilo na pet od devet utakmica. Posle tripl-dabla protiv Lejkersa (25. januar) propustio je dva naredna meča. Vratio se početkom februara i šutirao 6/19 iz igre u porazu od Finiksa. Nakon toga ubacio je samo četiri poena (2/11 iz igre) u porazu od Sakramenta. Njegov govor tela jasno je ukazivao - nezadovoljan je.

Činjenica je i da Harden na leto postaje slobodan igrač, što bi moglo bitno da utiče na odluku zainteresovanih timova da ga potpišu, ali i Bruklina da ga zadrži. On će verovatno zahtevati produžetak saradnje težak 220.000.000 dolara, iako u avgustu puni 33 godine.

Zasad se kao jedina opcija nameće trejd Bruklina i Filadelfije u kojem bi put Berklejs centra u zamenu za Hardena otišao Simons. Australijanac od minulog leta traži od Seventisiksersa da ga trejduju, pa zbog toga nije upisao nijedan nastup ove sezone. Praktično je bacio u vatru 19.000.000 evra (koliko je izgubio na ime kazni zbog propuštenih treninga i utakmica), a istakao je da je spreman da presedi i ostatak sezone ukoliko mu želja da napusti Pensilvaniju ne bude ispunjena.

Pokazali su brojni timovi interesovanje, ali niko nije uspevao da zadovolji apetite Filadelfije, koja je odbijala da se tek tako reši igrača koji je pre godinu i po dana parafirao petogodišnju saradnju tešku 177.243.360 dolara. Generalni menadžer Siksersa Deril Mori bi se ipak zadovoljio ako bi uspeo da dobije Hardena. Doveo ga je svojevremeno i u Hjuston, imali su odličnu saradnju, a nije učestvovao u njegovom odlasku, s obzirom da je napustio klub pre nego što je Harden otišao put Netsa. Štaviše, Morilov odlazak iz Tojota centra bio je i jedan od razloga Bradonjinog.

Pregovori su u toku, Vindhorst tvrdi da idu dobrom smeru i da se svi trude da izgledaju kao da će definitivno postići dogovor. On ističe da je Filadlefija prethodnih dana pokušavala da se otarasi i drugih igrača kako bi napravila prostor u budžetu za Hardenov dolazak, pa se spekulisalo da je spremna i da se rastane sa Tobajasom Herisom.

Što se tiče potencijalnog trejda sa Bruklinom, problem je nastao u tome što su Netsi tražili još jednog igrača uz Simonsa. Prva želja im je Tajris Meksi, ali bi pristali i da put Velike jabuke krene Set Kari, pošto Filadelfija ne želi da se odrekne usluga talentovanog plejmejkera.

Iz takmičarske perspektive gledano, motivisani Harden bi definitivno poboljšao šanse Seventisiksersa da se domognu željene NBA titule. Čini se da bi mogao dobro da se uklopi sa Džoelom Embidom, koji igra sezonu karijere (29,4 poena, 10,9 skokova i 4,3 asistencije po nastupu). Sa druge strane, vrhunski defanzivac poput Simonsa i sjajni šuter kao što je Kari bi predstavljali velika pojačanja i za Nešovu četu. Pritom bi Simons, koji je prvenstveno organizator igre, mogao da spaja sa poenima Durenta i Irvinga. Problem je samo što nije igrao ove sezone, niti je odradio ijedan timski trening (makar ne valjan), pa je pitanje da li bi mogao Bruklinu da pomogne ove sezone da se domogne šampionskog prstena.



tagovi

Ben SimonsDžejms HardenBruklin NetsSet KariTajris MaksiFiladelfija Seventisiksers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara