©MN Press
©MN Press

Kuzmić i Noko kao planina pred Meginim "Tornjevima": MVP Petrušev na koti pet, najgora partija i za Simonovića

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.06.21. | 09:32

Zvezda upisala treću najveću pobedu u finalima Superlige i došla na korak do odbrane trona

Počela je finalna serija, ali po svemu sudeći neće trajati dalje od petka (drugi meč, 20.00). Crvena zvezda je bila dominantna u prvom susretu, pregazila Megu od početka do kraja i upisala jednu od najubedljivijih pobeda u završnim borbama za trofej šampiona Srbije. Preciznije rečeno, treću najubedljiviju, a velike zasluge za trijumf idu i na račun centarskog tandema Lendri Noko - Ognjen Kuzmić, koji je u velikoj meri stao na put ponajboljim igračima Mege i naterao ih da pruže najlošije partije u sezoni.

Zvezdina odbrana je ponovo bila na vrhunskom nivou. Dejan Radonjić je pred poslednje mečeve u sezoni podigao borbenu gotovost na najviši nivo, a njegovi vojnici su stali na put "Tornjevim blizancima". Tandem Filip Petrušev - Marko Simonović je terorisao odbrane širom Jadrana i Srbije, ali protiv Zvezde u prvom meču finala nije imao nikakav uticaj na ishod. Štaviše, pružili su mladi srpski i crnogorski košarkaš najgore partije u tekućoj sezoni.

Izabrane vesti

Fascinira podatak da je Petrušev, inače MVP regionalnog šampionata, dvocifren košgeterski učinak upisao na svakom nastupu, do jučerašnjeg. U proseku je beležio 15,8 poena po meču u Superligi i 23,7 poena po meču u ABA, a Zvezdi je na startu završnih borbi ubacio pet poena. Pogodio je samo jedan šut iz igre. Ubedljivo najslabija partija u generalno fantastičnoj sezoni. Navijači su ironično sa tribina uzvikivali: "MVP, MVP, MVP".

Marko Simonović je sa druge strane bio nešto bolji, postigao je osam poena i ubacio duplo više šuteva iz igre od Petruševa. Imao je u Superligi nešto slabija izdanja nego ranije, pa je jednocifren bio i na startu plej-ofa protiv Vojvodina (devet poena), ali je tada Petrušev postigao 20. U proseku u borbi za tron Srbije beleži 11,7 poena, dok je u regionalnom šampionatu na 15,8.

Zvezda je uspela da ih zauzda, a posebno je impresivna činjenica da se nijednom u tekućoj sezoni nije desilo da i Petrušev i Simonović susret okončaju sa jednocifrenim košgeterskim učinkom. Kada je centar iz Crne Gore ubacio devet protiv Budućnosti, srpski košarkaš je brojao do 23. Kada je momak kojeg su na minulom draftu birali Čikago Bulsi odigrao najslabiji meč u sezoni i ubacio četiri poena Podgoričanima, najkorisniji igrač ABA lige je podigao lestvicu i zatrpao koš Plavih sa 28 poena.

Filip Petrušev (Foto: KK Partizan)Filip Petrušev (Foto: KK Partizan)

Zaista su paklen posao odradili pre svih Lendri Noko i Ognjen Kuzmić, ali se moraju pomenuti i ostali igrači Crvene zvezde poput Marka Jagodić Kuridže, koji igra u dobroj formi otkako se vratio na parket posle povrede. Čini se da je Radonjić pronašao recept za četu Vladimira Jovanovića, Mega je bez svojih tornjeva u velikom problemu i pitanje je da li ima snage da uzvrati udarac favoritu u finalnoj seriji.

Trijumf Zvezde u prvom meču jedan je od najubedljivijih u finalima Superlige, ali i jedan od najtežih koje je Mega pretrpela u duelima sa Crvenom zvezdom. Naime, samo je dva puta u borbama za trofej razlika između dva tima iznosila više od 29 poena (98:69). Interesantno da su crveno-beli sada vlasnik tri najveća trijumfa u finalima Superlige. U sezoni 2015/16 su upisali i najubedljiviji, kada su u prvoj utakmici finala savladali Partizan sa 31 poena viška (84:53). U narednoj su bili gotovo jednako ubedljivi, srušili su FMP u trećem susretu finala sa 30 razlike (87:57).

Što se tiče istorije duela sa Megom, izjednačen je najveći trijumf jednog od dva tima. U sezoni 2014/15 Zvezda je slavila kao domaćin u polufinalu Superlige sa 109:80.

Dakle, iako Jovanovićevoj ekipi i pored jasno istaknutih ambicija nisu davane velike šanse u finalnoj seriji, one se sada mere u promilima. Zvezda je zaustavila Petruševa i Simonovića, odigrala čvrsto i agresivno u odbrani, a rival za to nije imao recept. U napadu je Radonjićeve pulene poslužio i šut, a kao rezultat došla je jedna od najvećih pobeda u finalima domaćeg prvenstva. Serija se igra na dve pobede, revanš je na programu u petak (20.00), ali pitanje je da li će Mega uspeti da se oporavi od ovakvog udarca.

NAJUBEDLJIVIJE POBEDE U FINALIMA SUPERLIGE (20 ILI VIŠE POENA RAZLIKE)

2007/08

Hemofarm - Partizan 45:67 /četvrta utakmica/

2010/11

Partizan - Hemofarm 85:60 /prva utakmica/

2012/13

Partizan - Crvena zvezda 82:54 /prva utakmica/

2013/14

Crvena zvezda - Partizan 62:82 /druga utakmica/

2015/16

Crvena zvezda - Partizan 84:53 /prva utakmica/

2016/17

Crvena zvezda - FMP 94:66 /prva utakmica/

Crvena zvezda - FMP 87:57 /treća utakmica/

2020/21

Crvena zvezda - Mega 98:69 /prva utakmica/

NAJUBEDLJIVIJI TRIJUMFI U DUELIMA CRVENE ZVEZDE I MEGE (20 ILI VIŠE POENA RAZLIKE)

2014/15

Crvena zvezda - Mega 107:83 /Superliga/

Crvena zvezda - Mega 109:80 /Superliga - polufinale/

2016/17

Crvena zvezda - Mega 96:76 /ABA liga/

2017/18

Crvena zvezda - Mega 91:64 /Superliga/

2018/19

Crvena zvezda - Mega 100:76 /ABA liga/

2020/21

Crvena zvezda - Mega 98:69 /Superliga - finale/


tagovi

Košarkaška SuperligaKK Crvena zvezdaKK MegaOgnjen KuzmićLendri NokoFilip PetruševMarko Simonović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara