Mindaugas Kuzminskas (©Mozzart Sport)
Mindaugas Kuzminskas (©Mozzart Sport)

Kuzminskas za Mozzart Sport: Srbija ima najveći IQ, pobeda u polufinalu 2015. najvažnija u karijeri

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.09.23. | 17:00

“Kao što znate, naša reprezentacija pretrpela je dosta poraza na velikim takmičenjima prethodnih godina. Zbog toga su u našoj zemlji pre Mundobasketa govorili kako ništa nećemo da uradimo. Ali, svaki dan izlazimo na parket, borimo se“, ističe krilni košarkaš

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Dolazak na trening Litvanije dan pred četvrtfinalni okršaj sa Srbijom (RTS, 10.45) bio je ne samo obaveza, već i odlična prilika da se posle Jonasa Valančijunasa razgovara sa još jednim važnim igračem selekcije sa Baltika - Mindaugasom Kuzminskasom.

Izabrane vesti

Dok smo strpljivo čekali da novi košarkaš atinskog Aeka završi svoje male rituale, pokazao je da je šutersku ruku namestio za četvrtfinalni dvoboj koji obe strane vide kao najvažniji na turniru.

Kuzminskas gotovo da nije mogao da promaši sa distance dok je “obilazio“ polukrug iza linije 6,75 metara, da bi sve začinio pogocima sa linije slobodnih bacanja, bez greške. Za kraj, iskusno krilo prišlo je pomoćnom osoblju u hali i zahvalilo se za pomoć oko dodavanja lopti. Onda je došao i do ekipe Mozzart Sporta, da najavi veliki derbi Mundobasketa. Na komentar da je skoro besprekorno šutirao reagovao je pomalo stidljivo:

“Pa sad... Svaki dan je drugačiji, nije važno kako si odigrao prošlu utakmicu, ni kako si odradio trening dan pre utakmice, najvažnije je šta će biti u utorak, to isto važi i za Srbiju“, oprezno je počeo Kuzminskas razgovor za naš sajt.

Kažeš da nije važno kako ste odigrali prošlu utakmicu, ali ipak ste pokazali snagu i dobili favorizovane Amerikance...

“Napravili smo veliko slavlje za našu malu zemlju. Posle 19 godina čekanja ostvarili smo ovu pobedu. Istovremeno, ta pobeda nam nije dala ništa. Da, prvi smo u grupi, ali utakmica sa Srbijom je ona prava, jer nas potencijalno vodi dalje u polufinale. Ako u utorak izgubimo od Srbije, za nas je prvenstvo praktično završeno i svi će zaboraviti pobedu nad SAD. Srećom, svi u timu to dobro razumeju i verujem da možemo da budemo spremni“.

Kako vidiš utakmicu sa Srbijom i šta bi mogao da kažeš o sledećem protivniku?

“Srbija je tima sa najvećim IQ na prvenstvu, među timovima koji su ostali. Imaju nekoliko igrača sa nestvarnim talentom, od Bogdana, preko Milutinova, do Gudurića... Svi oni znaju kako se igraju velike utakmice“, kaže Kuzminskas i nastavlja:

“To generalno važi za Srbiju, za klubove u vašoj zemlji... Znate kako se igraju najveće utakmice. Zato vidimo Srbiju kao jako, jako teškog protivnika i niko ne želi takvog rivala već sada u četvrtfinalu. Ali, to je život. Mi ćemo izaći na teren i daćemo sve od sebe da pobedimo i odemo dalje“.

Litvanija igra kvalitetnu, dominantnu košarku na prvenstvu, bez poraza ste i dalje...

“Kao što znate, naša reprezentacija pretrpela je dosta poraza na velikim takmičenjima prethodnih godina. Zbog toga su u našoj zemlji pre Mundobasketa govorili kako ništa nećemo da uradimo. Ali, svaki dan izlazimo na parket, borimo se i to je jedino što možemo da uradimo sada“.

Nedostaju vam Domantas Sabonis i Lukas Lekavičijus, ali je nivo igre i dalje jako visok.

“Nemamo toliko individualnog talenta u ekipi. Jedini naš igrač koji je stvarno mnogo talentovaniji od ostalih je Valančijunas. Mi smo ovde da ga pratimo. Imamo dobar tim, dobre momke, dobru hemiju i atmosferu na terenu i van njega. Igramo timski, to je najvažnije“.

Bio si akter i jedan od najboljih igrača poslednjeg susreta Litvanije i Srbije, u polufinalu Evrobasketa 2015. godine kada ste pobedili i uzeli srebro. Kako pamtiš taj duel sa Srbijom?

“To mi je verovatno najveća pobeda u karijeri. Igrali smo polufinale, Srbija je imala sjajan tim, igrala je odlično, bez poraza, dominantno do polufinala. Pobedili smo ih i tada smo se kvalifikovali za Olimpijske igre. Zato je ta pobeda jedna od najimpresivnijih za mene, iskreno“.

Jasno je svima da će duel sa Orlovima biti drugačiji od onog sa SAD, ali gde vidiš najveću razliku u postavci igre prošlog i sledećeg rivala?

“U nedelju nismo imali nikakav pritisak, znali smo da smo se kvalifikovali za narednu fazu. Istrčali smo na teren sa željom da odigramo dobro, da delimo loptu i igramo bez pritiska, da vidimo šta će biti. Sa Srbijom će biti potpuno drugačije u tom smislu, zato moramo da pokažemo karakter. Srbija zna odlično kako se igraju velike utakmice i na to moramo da budemo spremni“.


tagovi

Mindaugas Kuzminskaskošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija LitvanijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara