Nikola Ivanović (©MN press)
Nikola Ivanović (©MN press)

Lakše je kad se krene ubedljivo: Ivanoviću trebalo da se preznoji, da li Marković najavljuje dobar turnir?

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.02.22. | 10:25

Peti put u poslednjih osam godina Zvezda je u jednoj utakmici kupa postigla bar 15 trojki

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Prva prepreka je savladana. Crvena zvezda u danu odmora može opušteno da pogleda dva preostala četvrtfinala i razmišlja o duelu sa Megom Mozzart koji, iz nedavnog iskustva, neće biti lak.

Izabrane vesti

Ne samo zbog susreta od pre desetak dana, znaju na Malom Kalemegdanju vrlo dobro koliko je Mega nezgodan protivnik uprkos mladosti i neiskustvu, dok su njihovi okršaji u završnici Kupa Radivoja Koraća ranijih godina bili izazovni. Najsvežiji primer je prošlogodišnje finale.

Crvena zvezda bi na putu do odbrane trofeja mogla teoretski da prođe isti put, ali u nešto izmenjenom obliku. Umesto finala, Mega Mozzart dolazi rundu ranije, dok se u Nišu uveliko čeka potencijalni večiti derbi, zbog čega danima vlada ogromno interesovanje i već se traži karta više.

Što se Zvezdinog prvog koraka u Čairu tiče, mnoge je podsetio na onaj od prošlog februara. Isti protivnik, ubedljivo izdanje uobličeno sa 18 postignutih trojki i 41 procenat uspešnosti. Poređenja radi, pre godinu dana Zvezda je spakovala 19 dalekometnih hitaca iz jednog pokušaja više. Na toliki broj poena i realizacija podeljen je ozbiljan broj asistencija – prošle godine 29, juče 25 –, uz 11 ukradenih lopti iz kojih je Zvezda napravila 27 poena.

18.00: (1,55) FMP (14,5) Borac Čačak (2,70)

Peti put tokom poslednjih osam godina crveno-beli su ubacili bar 15 trojki, a dva bolja izdanja u tom pogledu imali su 2016. u četvrtfinalu protiv Smedereva i u istoj fazi pet godina kasnije upravo protiv Radničkog. U oba slučaja meta je pogođena 19 puta.

Dejan Radonjić jedino je Nikoli Ivanoviću udelio minutažu veću od 20 minuta. Tačnije, crnogorski reprezentativac je odigrao gotovo 25 minuta, a kako je period iza njega imao amplituda u formi, verovatno je trofejni stručnjak želeo da razigra plejmejkera kako bi što spremnije dočekao Megu Mozzart u subotu (TV Arenasport, 17.00).

"Ono što smo želeli pred ovaj meč je da imamo dobar pristup, odigramo na pravi način i da se pripremimo za ono što nas čeka. U subotu i eventualno nedelju igrali bismo dvaput u 24 sata, što je prilično retka i specifična situacija. U Evroligi obično imamo dan pauze između susreta. Naravno da je velika potrošnja, da moramo da vodimo računa o sebi. Dobro je što protiv Radničkog možda nije bila velika potrošnja, pa možemo u danu odmora da povedemo malo računa o stanju tela i spremimo se za sledeći meč“, poručio je Ivanović posle utakmice, a na konstataciju novinara da je ekipa namestila šuterske ruke uzvraća:

“Videćemo do kraja da li će biti tako. Dobro je da se što više igrača individualno oseća dobro. Da su u ritmu. Što može da bude dodatni plus za sve nas. Spremamo se za polufinale i nadam se finale“.

Marković i Dumić (©MN press)Marković i Dumić (©MN press)

Crvena zvezda je protiv Radničkog imala šestoricu dvocifrenih košarkaša, a učinak Stefana Markovića posebno je zapao za oko. Utakmicu je završio sa 16 poena, što je učinak boljii od zbira prethodnih jedanaest utakmica ABA lige i Evrolige zajedno (13 poena, na sedam utakmica ostao bez koša). Nije Radnički Kragujevac, objektivno, rival na kojem treba meriti kvalitet nekadašnjeg reprezentativca Srbije koji je, ne treba zaboraviti, pre svega odbranom i odrađivanjem “prljavog posla“ u oba smera doprinosio igri Zvezde. Ona sekvenca iz finiša utakmice u Kazanju, kada je trojkom i ukradenom loptom za proigravanje Luke Mitrovića, nagovestila je da bi mogao da bude jedan od bitnijih figura kada se budu odlučivale velike utakmice. Dobro je započeo Marković susret s Radničkim i već posle 10 minuta imao 11 poena uz tri trojke, da bi do kraja proturio još jednu loptu kroz obruč van linije 6,75 metara, te podelio pet asistencija uz dve ukradene lopte.

Iako nisu bili dvocifreni važne, pre svega defanzivne uloge, uz Markovića imali su Luka Mitrović, Stefan Lazarević i Eron Vajt. Svi oni su ubacili po sedam poena, uz četiri, pet i šest uhvaćenih lopti redom, ali izuzev čiste statistike dali su Crvenoj zvezdi “mišiće“ kakve je Radnički imao samo u Rašku Katiću.

Jedan od najstarijih učesnika završnice Kupa naterao je navijače Crvene zvezde da se zamisle čak i u smeru kako bi eventualno izgledao Katićev treći mandat na Malom Kalemegdanu pošto je ekipa kroz sezonu imala određenih problema upravo na centarskoj poziciji. To je, naravno, daleko od realnosti jer je u evroligaškoj sezoni potrošnja nemerljivo veća nego u KLS (crveno-beli su pre dolaska u Niš odigrali 41 meč u ABA i Evroligi, a Kragujevčani tek 20 u KLS i 3 u dugom stepenu Kupa Srbije), ali srebrni reprezentativac Srbije sa Mundobasketa u Španiji 2014. je uprkos godinama, a debelo je zagazio u 42, proveo na parketu skoro 28 minuta. I dobro namučio Zvezdinu unutrašnju liniju, jer je nekadašnjim saigračima prodavao finte kakve znaju samo centri sa dvodecenijskim iskustvom...

Crvenoj zvezdi je dobro krenulo, ali je i dalje prilično dug put do finala i trofeja. U Nišu ga crveno-beli nisu osvojili od 2017. i prvog mandata Dejana Radonjića, pa je samim tim želja za pobedom veća...

“To je borba za trofej. Kada igraš za Crvenu zvezdu, oseća se pritisak. Takva je situacija, moramo da se prilagodimo što je najbolje moguće. Svi smo maksimalno motivisani. Imamo pravi pristup za ceo kup“, završio je Ivanović.

Dan odmora pa – Mega Mozzart.

NAJVIŠE TROJKI ZVEZDE NA KUP MEČU (2014-2022)

Kup 2016 (četvrtfinale) – 19/29 za tri: CRVENA ZVEZDA – Smederevo 89:44

Kup 2021 (četvrtfinale) – 19/44 za tri: CRVENA ZVEZDA – Radnički Kragujevac 108:47

Kup 2022 (četvrtfinale) – 18/43 za tri: CRVENA ZVEZDA – Radnički Kragujevac 103:59

Kup 2018 (polufinale) – 17/30 za tri: CRVENA ZVEZDA – FMP Železnik 98:82

Kup 2019 (polufinale) – 15/33 za tri: CRVENA ZVEZDA – Mega 92:73

Kup 2020 (četvrtfinale) – 14/29 za tri: CRVENA ZVEZDA – BKK Radnički 107:67

Kup 2017 (četvrtfinale) – 12/28 za tri: CRVENA ZVEZDA – Vršac 99:47

Kup 2021 (finale) – 12/31 za tri: CRVENA ZVEZDA – Mega 73:60

Kup 2019 (četvrtfinale) – 12/35 za tri: CRVENA ZVEZDA – Dinamik 75:70


tagovi

KK Crvena zvezdaNikola IvanovićKup Radivoja Koraća 2022.Kup Radivoja KoraćaStefan Marković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara