Lebron Džejms i Nikola Jokić (©AFP)
Lebron Džejms i Nikola Jokić (©AFP)

Lejkersi moraju da smisle odgovor, a Denver ne mora ama baš ništa

Vreme čitanja: 6min | čet. 25.04.24. | 15:44

Filadelfija sa Embidom traži osvetu Niksima. Orlando ne može bez šuta protiv Klivlenda

Završio se prvi krug prve serije plej-ofa u NBA ligi. Ekipe su zamenile domaćinstva i večeras se igraju prve tri treće utakmice serija. Zanimljivo je da svi domaćini u večerašnje utakmice ulaze sa zaostatkom od 0-2 i moraju da pobede. Ko će u tome da uspe, ostaje nam da vidimo, a mi vam donosimo naše mišljenje o tome kako bi poražene ekipe mogle da dođu do slavlja.

ORLANDO MEDŽIK – KLIVLEND KAVALIRS

Izabrane vesti

/početak utakmice u 01.00/

Teško je setiti kada je jedna ekipa u dva meča toliko raskrinkala sve slabosti druge kao šta je to uradio Klivlend u utakmicama protiv Orlanda. Kavalirsi su upisali dve sigurne pobede, a mnogo važnija od toga je činjenica da su ostavili utisak da Medžik ne može da prilagodi u ostatku serije. Naravno da se puno toga menja sada kada se serija preselila na Floridum jer je domaći teren ipak domaći teren, ali Orlando ima problem koji ne znamo kako može da reši.

I pre početka ove serije istakli smo da je Orlando jedna od najgorih šuterskih ekipa u ligi po pitanju trojki, a to se samo potvrdilo u ova dva meča. U prvom su pogodili osam od 37 pokušaja (21,6%), a u drugom su bili samo nešto bolji sa 9/36 (25,7%). S takvim procentima u NBA ligi jednostavno nemate šta da tražite. Svi u Klivlendu znaju za taj problem i dobro su detektovali koji igrači ne predstavljaju nikakvu opasnost spolja pa su tako i postavili odbranu. Neverovatno je koliko Kavsi sa igrača koji ne predstavljaju pretnju u šutu pomažu u odbrani, pa često vidimo da su pojedinci potpuno sami na trojki. S razlogom jer oni te trojke ne pogađaju. Automatski je Klivlend tako dobio više mogućnosti da spreči Paola Bankera i Franca Vagnera na ulazima pod koš, a tu im dobro dođe i činjenica da u timu imaju Džereta Alena i Ivana Moblija koji odlično brane reket. Uz to, Klivlend pazi na to da oni opasniji šuteri trojki, Džejlen Sags i Geri Heris, nemaju otvorene šuteve. Sve u svemu, iskorištene su sve slabosti protivnika pa nije čudo da Kavsi imaju 2-0 iako nisu ni oni briljirali u napadu što nije toliko čudno jer Orlando igra odličnu odbranu.

Šta Medžik može da napravi večeras? Sigurno ne da mogu nauče da bolje šutiraju, ali nekih opcija imaju. Pre svega bi mogli da vrate Vendela Kartea u petorku umesto Džonatana Ajzaka. Ajzak igra odličnu odbranu i jak je u skoku, ali on je najmanja opasnost na šutu pa je bilo dosta situacija gde igrač koji ga čuva u odbrani stoji doslovce nekoliko metara od njega. Uz to, Bankero bi mogao da igra pik-end-rol akcije u kojoj je on igrač s loptom dok mu bek postavlja blok. Tako bi ostao s nižim i slabijim čuvarem preko kojeg bi lakše mogao da dođe do poena. Treća stvar je da Franc Vagner mora da bude agresivniji. On je jedan od nosioca tima i mora da opravda taj status u najvažnijim mečevima, a večeras je jedan od takvih.

FILADELFIJA SEVENTISIKSERS – NJUJORK NIKS

/početak utakmice u 01.30/

U ovoj seriji situacija je drugačija nego u onoj između Klivlenda i Orlanda. Njujork ima 2-0, ali Filadelfija je prvi meč izgubila zbog povrede Džoela Embida i njegovog stanja nakon povratka na teren dok su u drugom važnu ulogu odigrale sudije zbog neverovatnih stvari koje nisu dosudile na kraju meča. Možda bi Siksersi izgubili i bez tih grešaka, ali to nikada nećemo znati. Znamo samo da im je oduzeta prilika da pokušaju.

Što se samih postulata igre tiče, Filadelfija nema mnogo toga da menja. Njihov plan za utakmice je, posebno za drugu, bio dosta dobar, a kod njih je najvažnije da uspeju da dobiju ravnotežu između napadačkog učinka Embida i Tajrisa Maksija. Kada su obojica u dobrom ritmu, onda je Sikserske teško braniti, jer je malo onih u NBA ligi koje imaju takve strelce i pod košem i na bekovskim pozicijama.

Noćas treba očekivati da će Filadelfija u susret da uđe s idejom da se osveti Niksima, ali i celoj ligi za ono što se događalo u drugoj utakmici. To je potencijalno i najveći problem za njih jer jednostavno ne smeju da izgore u nameri da se revanšraju Njujroku. Trener Nik Nurs mora da dobro radi s ekipom u pripremi utakmice, a s obzirom na to da se radi o treneru s dosta odličnih rešenja tekom samih utakmica, sigurni smo da će da uspeti da pripremi tim za večerašnji meč. Pre početka serije smo napisali da mislimo da Filadelfija ima više od Njujorka, a bez obzira na rezultat prve dve utakmice, to i dalje mislimo. Večeras bi Siksersi mogli do pobede.

LA LEJKERS - DENVER NAGETS

/početak utakmice u 04.00/

Šta možeš da uradiš kada izgubiš utakmicu u kojoj si vodio 20 poena razlike, a na kraju primio koš u poslednjoj sekundi za 99:101? A to ti je još i deseti uzastopni poraz od iste ekipe? Možda je najbolje da se žališ na sudije kao šta je to uradio Lebron Džejms. U pravu je Kralj što se tiče situacije na koju se žalio, ali to ne može da bude opravdanje za poraz i preokret koji su Nikola Jokić i drugari ostvarili u poslednjoj četvrtini.

Lejkersi su u oba meča koja su izgubili napravili prilično dobar posao – Lebron je razigravao, Dejvis se dobro “tukao” pod košem, a Dianđelo Rasel je pogađao sve što je trebalo da pogodi. Planom i realizacijom istog nikako ne mogu da budu razočarani, ali konačnim rezultatom mogu i moraju. Šta treba da urade da večeras pobede? Pre svega moraju da ponove sve ono dobro što su radili u dosadašnjim mečevima, prvenstveno u drugom pre poslednje četvrtine. U Lebrona ne sumnjamo – on će da diriguje igrom kao i uvek, ali treba da vidimo može li Dianđelo Rasel da ponovi ovakve dve utakmice, odnosno može li Ostin Rivs da mu se priključi što nije bio slučaj u drugoj utakmici.

Ključ je u Entoniju Dejvisu. On je u prošloj utakmici u napadu radio šta god je hteo protiv Jokića. Mirno je dolazio do šuteva, u jednom trenutku imao realizaciju 14/15, ali je na samom kraju stao te nije bio aktivan u napadu. Tada ga je u odbrani preuzeo Eron Gordon, a Lejkersi nisu uspeli da se prilagode na tu situaciju, odnosno Lebron nije napadao Jokića koliko je to radio Dejvis. Ako će Gordon večeras od prvpg minuta da bude zadužen za Dejvisa, možemo da očekujemo da će Lebron žestoko da napada Jokića tražeći situacije da postigne lake poene protiv njega ili da srpski košarkaš napravi nekoliko faulova.

Zanimljivo će biti videti i kako će Lejkersi naći rešenje za Džamala Marija. On nije imao dobro šutersko veče u prve tri četvrtine prošlog meča, a onda je u poslednjoj eksplodirao i doneo pobedu svom timu. U nekim situacijama ga je čuvao Lebron te su Lejkersi tako mogli da preuzimaju situacije u kojima Jokić postavlja blok za Marija. Hoće li možda sada tim iz Los Anđelesa to da radi od početka utakmice? Ne verujemo u tu mogućnost, Leron ipak ima 39 godina i mora da se čuva tekom meča.

Šta mora da radi Denver večeras? Realno, ništa. Samo treba da igra svoju igru jer ima 2-0 i veliku psihološku prednost nakon preokreta iz prošlog meča, kao i zbog ove serije od deset pobeda nad Lejkersima zaredom. Neka se Lejkersi muče, Denver čak i da izgubi nije izgubio ništa.

NBA, PLEJ-OF

Petak

01.00: (1,80) Orlando (12,5) Klivlend (2,25)

01.30: (1,60) Filadelfija (13,0) Njujork (2,60)

04.00: (1,95) LA Lejkers (12,5) Denver (2,05)

Subota

02.00: (1,60) Dalas (13,0) LA Klipers (2,60)

04.30: (1,60) Finiks (13,0) Minesote (2,60)


Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Denver NagetsLos Anđeles LejkersFiladelfija SeventisiksersKlivlend KavalirsNjujork NiksOrlando Medžik

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara