©MN Press
©MN Press

Lesor kažnjen sa tri utakmice suspenzije i 10.000 evra: Obrazloženje - nije bilo povoda

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.03.23. | 10:23

ABA liga odredila kaznu za francuskog košarkaša

Centar Partizan Mozzart Beta, Matijas Lesor, kažnjen je sa tri utakmice suspenzije i 10.000 evra novčane kazne, saznaje Mozzart Sport. Francuz će na taj način preskočiti utakmice sa Cedevita Olimpijom u Beogradu, FMP-om u Železniku i Igokeom kod kuće.

Lesor je sancionisan zbog toga što je po završetku derbija sa Crvenom zvezdom fizički nasrnuo na Filipa Petruševa, nakon čega su usledile burne reakcije sa Malog Kalemegdana koje su rezultirale i podnošenjem krivične prijave protiv centra Parnog valjka. Crveno-beli su od čelnika Regionalnog takmičenja tražili i da Francuz bude suspendovan do kraja sezone.

Izabrane vesti

ABA liga je svoju odluku obrazložila i na zvaničnom portalu takmičenja i to u 11 tačaka.

"U odnosu na primedbe delegata navedene u Izveštaju o utakmici, disciplinski sudija smatra kako iz utvrđenog činjeničnog stanja nedvosmisleno proizlazi kako je po završetku utakmice igrač KK Partizan Mozzart Bet Matijas Lesor prvo odgurnuo, a zatim udario u predelu lica igrača ekipe KK Crvena zvezda Meridianbet Filipa Petruševa koji nije pružao otpor i nije reagovao, dakle ispoljio fizičku agresiju prema igraču Filipu Petruševu kao “Pojedincu“ u smislu čl. 3 DPABA, čime je ostvareno biće prekršaja iz čl. 26.1 a) DPABA kažnjivo prema čl. 27.1 DPABA. Pri tome, disciplinski sudija ukazuje kako je nezavisno od razloga, predmetna reakcija igrača KK Partizan Mozzart Bet Matijasa Lesora krajnje neprimerena i preterana, u koliziji sa sportskim duhom te kao takva dovodi ugled 1. ABA lige kao i košarkaške igre generalno u negativan kontekst, pa se stoga takva radnja nikako ne može tolerisati", stoji u sedmoj tački odluke disciplinskog sudije ABA lige, Hrvoja Vidana.

U odluci disciplinskog sudije ABA lige stoji da za reakciju Matijasa Lesora nije bilo nikakvog povoda, što je bila otežavajuća okolnost za francuskog igrača prilikom izricanja kazne.

"U konkretnom slučaju, prilikom određivanja kazne za prekršaj iz čl. 27.1 a) DPABA za koji se tereti počinitelj, disciplinski sudija pojašnjava kako je prilikom odlučivanja o vrsti i visini kazne kao otežavajuću okolnost uzeo u obzir da je reč o fizičkoj agresiji bez neposrednog povoda i to po završetku utakmice, dakle radi se o krajnje neprimjerenom ponašanju igrača koje se kosi s načelima 1. ABA lige, koje je izazvalo dalje burne reakcije javnosti te svakako uticalo na ugled 1. ABA lige, dok je kao olakšavajuća okolnost uzeta u obzir činjenica da se radi o prvom počinjenom prekršaju ove sezone igrača Matijasa Lesora kao i da igrač do sada nije kažnjavan za ovakvu vrstu prekršaja", stoji u 10. tački odluke.

Do kraja sezone u ABA ligi ostalo je pet kola, a Partizan se upravo pobedom u večitom derbiju učvrstio na prvom mestu sa skorom od 19 pobeda i dva poraza.


tagovi

Matijas Lesort

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara