Andrej Kostić (Foto: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić)
Andrej Kostić (Foto: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić)

Leteći Kostić nedovoljan, Zvezda bez rešenja za talentovanog Rumuna iz Olimpije

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.03.24. | 18:51

Košarkaši ekipe iz Milana blizu plasmana u finale posle trijumfa nad domaćinom "Marko Ivković" kvalifikacionog turnira juniroske Evrolige

Počela je Crvena zvezda kvalifikacioni ANGT turnir juniroske Evrolige "Marko Ivković" na najbolji mogući način - pobedom protiv vršnjaka iz Makabija. Delovalo je da je predvođena Andrejom Kostićem na dobrom putu da obezbedi plasman u finale, ali se ozbiljno saplela već na drugom koraku. Talentovani rumunski košarkaš Denis Badalau je sjajnom ofanzivnom partijom obezbedio Olimpiji Milano drugi trijumf u dvorani "Aleksandar Nikolić" i tako je doveo na prag finala. Italijani su savladali ekipu Branka Jorovića 90:97 i u slučaju pobede nad Makabijem (subota, 13.00) plasiraće se u veliko finale.

Crveno-beli su konstantno bili u zaostatku, ali su preko Kostića uspevali da se vraćaju u nekoliko navrata. Talentovani bek, koji je za prvi tim debitovao na Kupu Radivoja Koraća u Nišu, leteo je po terenu krajem prve i u drugoj četvrtini. Preuzimao je odgovornost i u nastavku, ali gosti su ga dobro branili i prilično umorili, pa nije uspevao da bude tako efektan kao u prvih 20 minuta. Išli su napadi Zvzede mahom preko njega, trudio se šutem sa distance i prodorima da istopi minus, često izlazio i na liniju penala, što dovoljno govori o tome kakvu je odbranu igrao protivnik na njemu. Dao je sve od sebe u poslednjih 10 minuta, poslednji atom snage - nije bilo dovoljno.

Izabrane vesti

Proveo je Andrej 35 minuta na parketu i za to vreme zabeležio 30 poena i šest skokova. Za dva je šutirao 6/9, za tri 3/13, a sa linije penala 9/13, pa je meč okončao sa indeksom 20. U drugom poluvremenu je imao dobru podršku u Andreju Lučiću, koji je pored 16 poena imao i sedam skokova, kao i četiri asistencije, a dvocifren je bio još samo Novak Bjelica sa 12 poena.

Junak Olimpije Badalau je s druge strane ubeležio dabl-dabl sa 34 poena i 11 skokova, podelio je i pet asistencija, pa iako ga je u finišu Zvezda zaustavila, meč je okončao kao daleko najboljio pojedinac sa indeksom 38. Dijego Garavalja ga je ispratio sa 13 poena i 10 skokova (indeks 21), dok su dvocifreni u pobedničkoj ekipi bili i Rikardo Kasela (13 poena), Samuele Mikoli (11 poena) i Akile Lonati (11 poena).

Denis Badalau (Foto: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić)Denis Badalau (Foto: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić)

Nije Andrej najbolje počeo utakmicu. Napravio je faul, pa izgubio loptu, te ga je Jorović poslao na hlađenje. Morao je ipak vrlo brzo da ga vraća na parket, jer je rival počeo da gradi ozbiljnu prednost (9:15 kada se vratio u igru). Nije njegov povratak odmah imao uticaj na Zvezdinu igru. Na drugoj strani se raspucao Badalau i Olimpija je stekla dvocifrenu prednost, a onda je Kostić počeo da pokazuje zašto je jedan od najvećih talenata u svojoj generaciji. Sekao je prodorima odbranu rivala i počeo da vraća crveno-belima puls. Pridružio mu se i Erić, pa je minus sveden na pet poena. Ubeležio je i atraktivno zakucavanje u kontri posle ukradene lopte. Ipak, uporni Italijani su nastavili sa odličnom igrom u napadu, prelako su probijali odbranu Zvezde i prvi odmor dočekali sa 27:35.

Kostić je odmah na startu drugog kvartala vezao šest poena. Ipak, usledio je novi pad u igri domaćina, koji je raspoloženji Badalau koristio da vrati goste na dvocifren plus, pa je na semaforu sredinom kvartala stajalo 38:53 posle serije njegovih poena. Ponovo je Andrej dao impuls Jorovićevom timu. Prvo sa nekoliko vezanih penala, a onda i trojkom. Prišli su crveno-beli na samo posed zaostatka, pa se na veliki odmor otišlo sa 53:55.

Po povratku na parket, ponovo je popustila odbrana, pa više ni Kostićev napadački doprinos nije imao preterni uticaj. Talentovani rumunski košarkaš je nastavio da zatrpava crveno-bele iz reketa i Olimpija je ponovo stekla dvocifren plus (61:71 na tri minuta do poslednje pauze). Pokušali su juniori Zvezde da umanje minus pred odlučujući period, ali su gosti poslednjih 10 minuta dočekali sa plus 13 (63:76).

Krenula je Jorovićeva četa na sve ili ništa u odlučujućem periodu. Kostić je ponovo povukao u napadu, saigrači su ga ispratili i to je uz čvrstu odbranu dalo rezultate - na semaforu je na tri minuta do kraja stajalo 83:88. Sasvim dostižan zaostatak, ali... Olimpija je držala distancu. U poslednji minut se ušlo sa plus šest za goste, izmigoljila se lopta iz obruča posle šuta mladog Andreja za tri... Nije imao sreće. Gosti su izdržali i upisali pobedu.

Crveno-bele drugog dana turnira očekuje okršaj sa Next Generation timom (subota, 15.00), dok sastav izu Milana dva sata ranije dočekuje Makabi Tel Aviv i pobedom bi mogao da otkloni sve dileme oko plasmana u finale.

Raspored kvalifikacionog ANGT turnira:

Petak 1. mart:

Crvena zvezda – Makabi Tel Aviv 82:71

Olimpija Milano – Next Generation tim 75:68

Partizan – Mega 91:59

Barselona – Hapoel Tel Aviv 90:54

Crvena zvezda – Olimpija Milano 90:97

19:00 Makabi Tel Aviv – Next Generation tim

Subota 2. mart:

09:00 Mega – Hapoel Tel Aviv

11:00 Partizan – Barselona

13:00 Olimpija Milano – Makabi Tel Aviv

15:00 Next Generation tim – Crvena zvezda

17:00 Hapoel Tel Aviv – Partizan

19:00 Barselona – Mega

Nedelja 3. mart:

10.00 - sedmo mesto

12.00 - peto mesto

14.00 - treće mesto

16.30 - finale



tagovi

KK Crvena zvezdaOlimpija MilanoANGTJuniorska EvroligaAndrej Kostić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara