Bertans i Porzingis na meču sa Srbijom na EP 2017 (AFP)
Bertans i Porzingis na meču sa Srbijom na EP 2017 (AFP)

Letonci napadaju Srbiju sa Bertansom i Porzingisom?

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.04.22. | 11:44

Gensek LBF potvrdio razgovore sa dva NBA asa o njihovom povratku u nacionalni tim

Srbija je s povratnikom na selektorskoj klupi Svetislavom Pešićem kvalifikacije za Svetski kup 2023. godine počela tesnom pobedom nad Letonijom (101:100). Posle se saplela u Belgiji (73:69), pa slavila nad Slovačkom kod kuće i na gostovanju (75:63, 71:63) i tako overila plasman u završnu rundu kvalifikacija.

Ipak, nije samo vremenski daleko od Mundobasketa, pošto su u drugu fazu u kojoj će ukrstiti tri najbolje plasirana iz naše grupe A i B (Grčka, Turska, Belorusa, Velika Britanija) prenose rezultati iz prve, a samo tri iz novoformirane grupe E će u avione za Indoneziju, Japan i Filipine koji će zajedno biti domaćini 19. samita najboljih košarkaških reprezentacija na planeti.

Izabrane vesti

Zato je svaka pobeda bitna, a njih će u sledećem "prozoru", poslednjem u prvoj fazi, Orlovi tražiti u Letoniji (30. jun) i sa Belgijom (3. jul).

Još je rano za čak i širi, a kamoli uži spisak Srbije. Ne znaju ni selektori drugih reprezentacija s kim će na Orlove. Ali, Letonija, jedno od najprijatnijih iznenađenja Evrobasketa 2017. godine, koja je potom razočarala u kvalifikacijama za Mundobasket 2019 i Evrobasket 2022, pre nego što dočeka najbolje evropske ekipe 2025. (domaćim EP sa Kiprom i Finskom), želi da se domogne Svetskog kupa 2023. godine i onda eventualno Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Svestan je selektor Letonaca Luka Banki da do ciljeva može samo sa najjačim timom, bez obzira što je aktuelni žestoko namučio našu selekciju u Pionru krajem novembra.

Zato su čelnici tamošnjeg saveza krenuli u razgovore o povratku u nacionalni tim sa članovima Vašingtona i Dalasa, Kristapsom Porzingisom i Davisom Bertansom koji su pred ol-star pauzu zamenili timove.

"Već smo počeli da komuniciramo sa njihovim agentima. Trenutno ne želimo da diramo same igrače, jer su njih dvojica tek nedavno došli u nove sredine. Čujemo da niko nije rekao ne. Koliko znam, oni su veoma vezani za reprezentaciju", kaže generalni sekretar Letonskog košarkaškog saveza Kaspars Kiprus.

Ukoliko sve bude teklo po planu, Kiprus očekuje da oba NBA asa da igraju pomenute dve utakmice i u prvom "prozoru" druge faze (22-30 avgust), jer Letonce zbog kiksa u kvalifikacijama neće biti na Evrobasketu (1-18. septembar), prvi put posle 24 godine.

Prethodno, kako bi se videlo u kom su stanju, Bertans koji je poslednji put za Letonce nastupao u prekvalifikacijama za Evrobasket 2022 i Porzingis koji je igrao na kontinentalnom prvenstvu 2017. godine, trebalo bi da odigraju koji minut u dva pripremna meča sa Litvanijom u Rigi (22. јун) i Šiaulijaju (26. jun).


tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023Davis BertansKristaps PorzingisLuka Banki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara