Davis Bertans (©FIBA)
Davis Bertans (©FIBA)

Letonci pod Bankijem igraju svemirsku košarku: Kuruc i Bertans sipali trojke, Brazilci ostali bez četvrtfinala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.09.23. | 13:43

Novi dobar meč Jaga do Santosa nedovoljan za još jednu senzaciju…

Šokirali su Kanađane, ne i Letonce! Ništa od nove senzacije i četvrtfinale Mundobasketa – Brazilci idu kući! Gotova je bajka južnoameričke selekcije, udrila je na bolje, na tim koji igra svemirsku košarku.

Luka Banki tačno zna šta radi, utegao je ekipu, pronašao rešenje za odsutnog Kristapsa Porzingisa. Ne oseća se u igri baltičkog tima da mu nedostaje prva zvezda, da je ostao bez NBA asa i da mu se pride povredio Dairis Bertans. Rotacija je skrtaćena, ali navijačima Letonije pune su oči. I srce, jer ušli su među osam na svetu – 104:84.

Izabrane vesti

Letoncija na Mundobasketu ne igra košarku, ona se igra košarke. Vrti rivale, mrsi mrežice i redovno isporučuje kišu trojki. Ponekad se stiče utisak kao da gotovo svi igraju u najjačoj ligi na svetu ili da su bar među prvim violinama u klubovima Evrolige. A, nije tako.

Jednostavno, tačno se zna ko šta radi.Nema previše improvizacije i oklevanja. Ko može – šutne. I najčešće pogodi. Deluje kao da su se rodili sa košarkaškom loptom u rukama, lepi im se za prste. Danas su Letonci u biti ili ne biti utakmici izrešetali koš Brazila, sipali su trojke iz svih pozicija. Za distance su ubacivali preko 50 odsto šuteva. Procenat koji bi svaki tim na svetu poželeo…

Kasnije je postotak za tri blago opao, no tada je već sve bilo gotovo. Luka Banki neće zameriti svojim izabranicima, niti ima šta. Jer, pogodili su čak 16 trojki, a prednjačili su Davis Bertans i Arturs Kuruc. Kombinovano su ubacili pola od ukupnog broja, svaki po četiri.

Brazilci na takav šuterski ritam nisu imali odgovor, nisu uspeli da se snađu na parketu. Nisu ni imali sa kim da pariraju. Igra im se svela na trio Bruno Kabaklo – Jago dos Santos – Lukas Dijas. Svi ostali bili su na margini. Povremeno je veteran Marselinjo Uertas uspevao da zavrti i izbaci kompletnu odbranu Letonije, ali za nešto više malo je to bilo.

Jago Dos Santos odigrao je još jedna dobar meč, imao je 14 poena i četiri asistencije. Pride jedan skok manje. Može to da raduje ljude u Crvenoj zvezdi na čelu sa trenerom Duškom Ivanovićem, no danas je za Brazilce bila slaba vajda. Kao i onih 20 poena Bruna Kabakla, te devet Marselinjovih asistencija.

Fenomenalan protok lopte imali su Letonci u napadu, povremeno bi zaličilo da su se prekombinovali, a onda – mastorija.

Sijaset ovakvih i sličnih napada odigrao je tim Luke Bankija

Na kraju, kada se podvuče crta, pukla je nova stotka u izvedbi baltičke selekcije. Predvodnik je bio Andrejs Gražulis sa 24 poena, sledio ga je Arturs Žagars sa 17, kao i trojkaši Davis Bertans sa 14, odnosno Arturs Žagars sa 12 poena. Dvocifren je bio i Ronalds Šmits sa 10.

MUNDOBASKET, 10. DAN:

GRUPA L

Brazil - Letonija 84:104

/Kabaklo 20 - Gražulis 24/

15.30: (3,70) Španija (16,0) Kanada (1,35)



tagovi

Košarkaška reprezentacija Letonijekošarkaška reprezentacija BrazilaMundobasket 2023MundobasketDavis BertansMarselinjo UertasArtur KurucRodions KurucJago dos Santos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara