Lorenzo Braun (© FIBA)
Lorenzo Braun (© FIBA)

Lorenzo Braun izrešetao Litvance i odveo Španiju u četvrtfinale

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.09.22. | 23:02

Fantastičan meč koji je rešen posle produžetka. Španci su slavili rezultatom 102:94

Pričalo se o nikada slabijom Španiji, da nema više najboljih igrača, asova koji su donosili medalje, sve to je tačno, ali ništa u suštini nije značilo na meču protiv Litvanaca. Ponovo je četa trenera Skariola pokazala da ima pobednički gen, nadigrala je Litvaniju u ludom meču. Sve je rešeno posle produžetka, a apsolutni heroj je Lorenzo Braun. Amerikanac koji je dobro poznat u Srbiji iz perioda kada je nosio dres Crvene zvezde je danas najpopularniji Španac iz prostog razloga, održao je čas košarke pomenutom protivniku koji je savladan 102:94.

Pamte se priče koje su kružile u Španiji, mnogi su se bunili što je Braun uopšte dobio pasoš i priliku da obuče dres Španije. Istina je da Braun nema apsolutno nikakve veze sa Španijom. Nikada nije ni igrao tamo, ali na kraju pamtiće se samo ova partija, a bila je briljanta, za čistu desetku.

Izabrane vesti

Odigrao je 33 minuta i za to vreme je upisao 28 poena uz osam asistencija. Važnije od samih brojki je činjenica da su poeni stigli u najbitnijim momentima kada se pitanje pobednika rešavalo. Sjajan je bio i Vili Hernangomez sa 21 poenom, dok je Huančo dodao 13 isto kao i Rudi Fernandez.

Litvanija je sa druge strane razočarala navijače. Nisu pomogla ni dva NBA igrača Domantas Sabonis i Jonas Valančijunas. Kada se podvuče crta, ponovljen je rezultat iz 2017. kada Litvanci takođe nisu stigli do četvrtfinala.

Na ovom meču prednjačio je Mindaugas Kuzminsas sa 18 poena, Ignas Brazdeikis je imao 17, dok su po 15 imali Lekavičijus i Sabonis. Ispod svakog nivoa očekivanja bio je Valančijunas koji je imao svega pet poena i šest skokova.

Činilo se da je utakmica krenula da se lomi u trećoj deonici kada su borbeni Litvanci korak po korak da stiču prednost, pre svega trojkama. Kada god bi Španci uspeli da pronađu rešenje u napadu, Litvanci bi po pravilu bili precizni sa distance pa je trojka Lekavičijusa posebno obradovala navijače na tribinama za povratak na komotnih devet poena razlike.

Kompletna treča deonica je protekla baš u ovakvoj igri. Španci vežu dva dobra napada koji se završe u reketu, a onda Litvanci odgovore dalekometnom paljbom koja ih je održavala nekoliko koraka ispred protivnika.

Sve vreme smo gledali klackalicu od četiri do devete poena prednosti za Litvaniju. U poslednjih pet minuta Španija je krenula na sve ili ništa.... Lorenzo Braun je bio motor pokušaja preokreta. Nekoliko puta je probio odbranu protivnika u na manje od četiri minuta pre kraja na semaforu je stajalo 72:75.

Braun je i sledeći napad rešio sjajno za minus jedan, ali se Brezdaiksi prvi trgnuo u Litvaniji i pogodio dva slobodna bacanja. Međutim, jasno je bilo da će se sve rešavati u dramatičnom finišu. Već toliko puta pomenuti Lorenzo Braun poravnao je rezultat - 78:78.

To je rezultat sa kojim se ušlo u poslednjih 120 sekundi.

Braun je doneo i prednost, ali Litvanija trojkom preokreće, odmah uzvraća Garuba... a na kraju, potpuna ludnica.

Izgledalo je da je Španija nadomak velike pobede. Domantas Sabonis je napravio krucijalnu grešku kada je Litvanija imala napad za pobedu, ali pomenuti igrač je napravio faul u napadu. Španija sa druge strane propušta priliku da realizuje dva slobodna bacanja i to je otvorilo novu šansu Litvancima. U totalnoj konfiziji, košem iz odbojke produžetak donosi Brazdeikis.

Dodatnih pet minuta počinje u dobro poznatom maniru za Špance. Lopta u rukama Brauna i serija od pet poena za 88:83. Da meč nije rešen pokazuje Kuzminskas trojkom, ali niko u Litvaniji nije imao odgovor na Brauna koji pogađa još dva slobodna bacanja. U fantastičnoj razmeni, ponovo je sve rešeno u poslednjem minutu. Brazdeikis je od heroja došao do statusa tragičara. Izgubio je ključnu loptu, posle čega je Španija došla do trijumfa sve u režili Brauna.


Španija - Litvanija 102:94 (19:20, 21:25, 23:23, 20:15, 19:11)

Španija: Braun 28, Pradilja 2, R. Fernandez 13, Lopez Arostegi 4, H. Fernandez, Brizuela 5, Dijaz 8, Saic, Ernangomez 21, Garuba 9, Huančo Ernangomez 13, Para

Litvanija: Brazdaikis 17, Sabonis 15, Jokubaitis 13, Ehodas, Valančijunas 5, Kuzminskas 18, Zemaitis, Gedriaitis, Grigonis 8, Lekavičijus 15, Butkevičijus 3.

OSMINA FINALA EVROBASKETA

Subota

Turska - Francuska 86:87 pp (77:77)

Slovenija - Belgija 88:72

Nemačka - Crna Gora 85:79

Španija - Litvanija 102:94 pp (83:83)

Nedelja

12.00: (1,70) Ukrajina (14,5) Poljska (2,30)

14.45: (2,70) Finska (14,5) Hrvatska (1,55)

18.00: (1,25) Srbija (17,0) Italija (4,40)

20.45: (1,15) Grčka (20,0) Češka (6,00)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija LitvanijeLorenzo Braun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara